Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Zomer festiviteiten Costa Blanca 2024

Deel dit bericht

Zon, zee en strand zijn natuurlijk heerlijk tijdens je vakantie, maar hoe leuk is het om een aantal Spaanse zomerfestiviteiten aan de Costa Blanca mee te maken? Spanjaarden houden enorm van traditie en zijn behoorlijk religieus. Evenementen komen dan vaak ook jaarlijks terug: van vuurwerk tot processieoptochten en markten. De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomermaanden. In deze blog lees je een selectie van de leukste festiviteiten en evenementen. Uiteraard worden de zomerfestivals jaarlijks ‘afgetrapt’ met de Hogueras de Alicante!

Juni

19 tot 24 juni: Hogueras, Alicante

Jaarlijks worden er in Alicante de Hogueras ‘vreugdevuren’ georganiseerd. Deze feesten duren 1 hele week en starten jaarlijks op 19 juni.  Het is de verwelkoming van de komst van de zomer die dan gevierd wordt. Op de meeste plaatsen wordt dit in één avond gevierd, maar in Alicante pakken ze altijd groots uit. Tijdens deze week zijn er vele optochten en worden op verschillende plekken in de stad de mooiste kunstwerken en poppen van papier-maché getoond. Het is een heel bijzonder event en je zult je ogen uitkijken van alle creativiteit, zeker wanneer je dit voor het eerst meemaakt!

Er zijn zelfs toeristen die hun vakantie om deze festiviteiten heen plannen en zorgen dat ze juist deze periode in Alicante zijn! Ik begrijp hen wel. Dagelijks komen er verschillende parades voorbij en lopen Spanjaarden van jong tot oud in prachtige kledij voorbij. In de nacht van 24 juni, Noche de San Juan, eindigt de feestweek en worden alle beelden in brand gestoken. Hoewel het enorm zonde lijkt, al dat bloed, zweet en tranen dat in die beelden verstopt zit! Ook wordt er vanaf het kasteel van Santa Barbara een prachtige en indrukwekkende vuurwerkshow gegeven.

Hogueras, Alicante
Hogueras, Alicante

23 Juni: Noche de San Juan, allerlei kustplaatsen

Deze bijzondere nacht wordt niet alleen in Alicante gevierd, maar op allerlei plekken in Spanje. Tijdens deze nacht wordt de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper) gevierd en daarbij de start van de zomer!

Vooral in de kustplaatsen zie je in de nacht van 23 op 24 juni allerlei groepen Spaanse families en vrienden op het strand verzamelen. Zij nemen uitklapstoeltjes en koelboxen vol met eten en drinken mee. Traditioneel worden er om 00.00 uur, wanneer officieel de zomer start de vreugdevuren van stapels hout aangestoken. Bij deze viering gaat het om water en vuur. Zo zul je naast de vreugdevuren ook verschillende vuurwerkshows kunnen zien.

Wist je dat het gezegde luidt, dat als je de zee in duikt na twaalf uur, je geluk en overvloed treft komend jaar? 😉


Juli

13 tot 29 juli: Fijazz Alicante Jazz Festival

Jaarlijks wordt in het ‘Auditorium of the Diputación of Alicante – ADDA’ aan de Avenida Jijona 5 het jazzfestival gehouden. Gerenommeerde jazzmuzikanten uit Alicante en de rest van de wereld komen hier hun kunsten vertonen. Als je een jazzliefhebber bent, is het zeker de moeite waard! De avonden starten op 13 juli en vinden plaats van donderdag tot zondagavond.

13 juli tot 21 juli: Moros Y Christianos, Javéa

In de zomermaanden wordt op verschillende momenten ‘La fiesta de Moros y Cristianos’ gevierd. Tijdens deze feesten wordt de overwinning van de Christenen op de Moren gevierd en stamt uit de dertiende eeuw. Indien je tijdens deze feesten in Spanje bent is het een hele belevenis om eens mee te maken. Er trekken grote parades door de Spaanse straten van dorpen en steden, vergezeld door inwoners verkleed als soldaten die de veldslag naspelen. Je zult ook veel kanonschoten horen. Dit feest is absoluut niet te missen en een zomers spektakel voor zowel de lokale Spaanse bevolking als toeristen.

Moros Y Christianos, Javéa

23 tot 29 juli, Feesten van Sant Jaume, Benissa

Jaarlijks houdt Benimarco rond 25 juli (het gebied tussen de steden Benissa en Teulada-Moraira) een week vol festivals ter ere van zijn beschermheilige, Sant Jaume (Sint-Jacob). Vast onderdeel is het planten van een dennenboom. En op de 25ste, de dag van Sant Jaume vindt er jaarlijks een processie plaats.


Augustus

6 augustus: Fiesta de San Lorenzo, Altea la Olla

Dit vuurwerkfeest wordt jaarlijks georganiseerd in La Olla, op de zaterdag die het dichtst bij het San Lorenzo feest ligt van 10 augustus. Het is écht een spektakel, want tijdens deze  ‘pyromuziekale shows’ worden vuurwerk en muziek op elkaar afgestemd. Het feest verwelkomt jaarlijks meer dan 50.000 mensen die komen genieten van het licht, het buskruit en het geluid op een buitengewoon prachtige bestemming: Castell de l’Olla! Je kunt het vuurwerk die avond ook vanuit de kustlijn van Albir en vaak ook Benidorm bewonderen.


Onderstaand nog even een overzicht van alle Moros Y Christianos events, want als het je lukt is het geweldig om dit eens mee te maken.

  • 8 tot 12 augustus: Elche
  • 13 tot 16 augustus: Denia
  • 28 september tot 2 oktober: Altea
  • 28 september tot 2 oktober: Benidorm

“¡Disfruta el verano! (geniet van de zomer!)

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!