Ben je een visliefhebber én op vakantie aan de Costa Brava? Geweldig, want dan zit jij prima! Veel vissoorten zoals de beroemde Gambes de Palamós de Ansjovis uit l’Escala en de zeegels uit de Costa Brava hebben een officieel Europees “beschermd streekpoduct” – etiket en zijn een must voor de mensen die houden van een visje eten!
Kom, ik neem je graag mee op culinair avontuur langs een paar van de lekkerste lokale visgerechten. Tuurlijk zijn het wel de meest traditionele schotels, die je nergens anders vindt. Dus zie je één van deze gerechten op het “menú del día” staan, vast en zeker doen, dat is altijd de beste lunchdeal!
Susquet de Peix
Daar kun je aan de Costa Brava écht niet omheen. Susquet is van oorsprong een eenvoudig ouderwets vissersgerecht. Eenvoudig omdat de vissers tijdens hun reis van en naar de haven het aan boord van hun boot in één pan kookten, want dan kun je natuurlijk niet te ingewikkeld keukenprinsen of -prinsessen…
Susquet de Peix is populair omdat je het reuze handig, net zo eenvoudig of zo sjiek kunt maken als je portemonnee dat toelaat. Dus van lekker vette maar fijn goedkope sardientjes, tot dure mooi rode gamba’s of oh zo lekkere zeeduivel of zeepaling.
De basis is altijd een “sofregit” of wel een lang en zachtjes gestoofd prutje van knoflook, ui, en peterselie. Een scheut wijn, prei, wortel, saffraan, gemalen amandel zul je er ook in vinden en dan natuurlijk de vis naar beschikbaarheid of budget erbij, en voilà; Suquet de Peix! Een heerlijk gerecht met een visje staat klaar om te eten!
Mar i muntanya
Elk gerecht waar je dit achter ziet staan, heeft het beste van twee werelden: zee en bergen ofwel vlees in combinatie met vis of schaal en schelpdieren. Raar? kip of slakken met en kreeftjes of inktvis, vis met varken of gehaktballetjes en rundvlees met kokkels. En waar menig Spanjaard echt wel even een wenkbrauw heel hoog optrekt begint de lokale bevolking hier vast stevig te watertanden. Mar i Muntanya is ontstaan uit armoede: vlees werd bijna niet, of in heel kleine beetjes gegeten want het was dure luxe: goedkope vis en schaaldieren erbij zorgden ervoor dat de pan toch vol was. En vandaag de dag komen er hele drommen Culitoeristen naar de Costa Brava om hun magen tonnetje rond te eten aan deze typisch lokale hap!
Arròs de peix a la cassola
Wist je dat Paella eigenlijk de naam is van de ijzeren pan waarin het bereid wordt: een Paella. In Catalonië wordt naast Paella de rijst veel natter. Het wordt namelijk met meer kookvocht gegeten en heet ‘ie Arròs a la cassola. Alhoewel je tientallen soorten hebt, van groenten, vlees tot vega zijn vis en zeevruchten heel vaak de hoofdrolspeler.
Arròs Negre
Ga je dé specialiteit van Platja d’Aro en Palamós: eten? Neem dan je tandenborstel mee! Arròs negre wordt gemaakt met een bouillon en inktvis inkt en kleine inktvisjes, vandaar de zwarte kleur. En nee, het ziet er niet uit, die pan met een dik zwart gerecht opgediend krijgt, maar oh! de smaak is goddelijk, helemaal met een likje allioli.
En ondanks dat een allioli eigenlijk alleen voor gegrilld vlees is bedoeld, mag je er wat bijvragen zonder dat je meteen een verwijtende blik krijgt. Vandaar ook de tandenborstel, want je houdt er een prachtige tijdelijk pikzwarte tong en gebit aan over…
Anxoves de l’Escala
Dé gastronomische topper uit het mooie vissersdorp l’Escala in het noorden van de Costa Brava, waar de Grieken en Romeinen al honderden jaren enorm handig waren in het zouten van verse vis. En ja, deze ansjovis is ook nog eens een officieel Europees streek product; voor mijn favo versie hap je ‘m weg op een snee geroosterd boerenbrood ingewreven met knoflook en tomaat.
Cim i tomba
Tossa de Mar is altijd goed! Helemaal wanneer je er rond eind augustus, begin september bent in de tijd van “la Cuina Tossenca” ofwel de week van de lokale keuken van Tossa. Lekker, want in het bekendste gerecht van Tossa de Mar zit heel veel allioli en mag je geoorloofd stinken. Bijna als vanzelfsprekend is ook Cim i Tomba geboren in de visserskajuit; oorspronkelijk werd het op de terugweg naar de haven gemaakt met de beschadigde vis die niet geschikt was voor de verkoop. Met z’n stukken gebakken vis, gebakken aardappelen, groenten en véél allioli er doorheen gemengd is dit iedereens riekende lieveling.
Ik ben heel benieuwd wel gerecht jij wel eens geproefd hebt! Met wie ga jij een lekker visje eten?