Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Girona gekleurde huizen

Girona: 7 tips van een local

Deel dit bericht

De mooiste, gezelligste, hipste en fijnste stad van de Costa Brava? Da’s een makkie! Voor mij is dat Girona! Ik ben er al zo vaak geweest en heb er honderden rondwandelingen gegeven als gids, maar als Girona op de agenda staat ben ik direct blij. Want Girona is sfeervol, vriendelijk, hip, relaxed, eigenwijs, historisch en beeldschoon!

Om de stad een beetje te leren kennen moet je er echt wel minimaal een weekend zijn, en is mei misschien wel de beste maand om dat te doen. En dan wil je vast wel een “must do” lijstje hebben, toch?

Reizen naar Girona

Hoe kom je er? Dat is heel gemakkelijk met de auto (TIP: de hele dag gratis parkeren op parking “La Devesa” op 1 minuut van het historische centrum!) of met het openbaar vervoer als je voor een vlieg– of busreis met Solmar hebt gekozen. Vanuit iedere kustplaats gaat er wel een trein (Calella, Pineda, Malgrat, Blanes) en/of een comfortabele lijnbus naar Girona. Voor de sportievelingen: ga op de fiets, via het mooie “Ruta del Carrilet” fietspad!

Geweldig ontbijten in Girona!

Begin je lekker vroeg? Vast wel, want je wil, genietend in het ochtendzonnetje, het, voor mij, allerlekkerste en mooiste ontbijt van je leven eten op de eeuwenoude trappen bij “La Fabrica”. Het is één van de vele zogenaamde fietscafés: Girona is immers fietshoofdstad van Spanje!
De huisgemaakte taarten zijn ook goddelijk! Wil je het liever iets sjieker? Reserveer dan zeker een brunch in “Casa de Cacao”, het hotel van het meermalen tot beste restaurant ter wereld gekozen: el Celler de Can Roca. Vanaf het dak heb je ook nog eens een adembenemend uitzicht over de historische stad!

Maak een wandeling over de stadsmuur

Voor het te warm is zoek je de oude, deels gerestaureerde stadsmuren op die in de buurt van de grote brug Pont de Pedra liggen. In een half uurtje/drie kwartier loop je over de muur om de mooie oude stad heen. Je kunt vanaf verschillende plekken van de muur af, maar loop ‘m zeker tot het einde. Dan ben je in de buurt van de Torre Gironella en kun je even een bankje pakken in de romantische Jardin dels Alemanys. Via de de Plaça Lledoners wandel je door honderden jaren historie in 10 minuutjes naar de trappen van de beroemde kathedraal.

Zigzaggen via de bruggen

Girona heeft 3 grote rivieren, waarvan je de Onyar en de Ter het meeste zult zien. Een leuke manier om Girona te zien, helemaal als je met kids bent, is zigzaggend over de 6 bruggen in het centrum. Er is er zelfs één gebouwd door Eiffel (ja, die van de toren in Parijs!) en van alle bruggen heb je een mooi uitzicht op de zo karakteristieke gekleurde rivierhuizen van Girona! Zo maak je een gevarieerde wandeling met leuke mix van winkelstraten, ijswinkels (Girona ijsstad!) en geschiedenis.

Girona Temps de Flors

Van begin mei tot ongeveer 15 mei vindt het beroemde “Girona, Temps de Flors” plaats. De hele stad is versierd met bloemen en de poorten van de patio’s en kerken zijn open zodat je ook in gebouwen komt die normaal niet toegankelijk zijn! Het beste ga je doordeweeks: in het weekend is het te druk met toeristen, want iedereen wil het zien! Als toegift op de laatste zondag van het bloemenfeest kun je de “Castells” (de adembenemende menselijke torens), op de trappen van de kathedraal bewonderen.

Girona by night: de oude Joodse wijk

Voor mij is Girona het allermooist in de avond, richting de nacht. Dat begint vaak met een relaxte wandeling door de oude stad en oude Joodse wijk (Unesco werelderfgoed!). Haal een kaart bij de touristinfo en vraag om de route door de Joodse wijk of om de “Game of Thrones” route en beleef het Middeleeuwse karakter van de stad! Laat je je liever leiden? Pak dan een nacht wandeltour en laat je in de schemer alles vertellen over de stad. Ze zijn vaak nog gratis ook. In de zomer zijn er ook leuke thematours. Al versta je er geen woord van, de acteurs doen geweldig hun best en je komt op de meest idyllische plekjes van de stad.
En als je honger hebt gekregen, de buurt rond de Carrer de la Força en de Carrer Cort Reial is hartstikke sfeervol én barst van de goede restaurants. Mijn lievelingsplek. Maar ook even zitten op de supergezellige Plaça de la Independencia is een must, vooral als je van rondkijken en gezellige drukte houdt.

Een tapa’tje en vermut op de Plaça de Bell Lloc

Helemaal hip! Voordat je gaat eten (vanaf 21.00u zijn de restaurants open!) een huisgemaakte vermut met bijbehorend tapa’tje doen op het kleine, supergezellige pleintje Plaça de Bell Lloc. Zorg dat je er bijtijds bent: om een uur of half acht, anders is het moeilijk een plekje te vinden. Sowieso een hartstikke leuke omgeving met een paar bijzondere, goede restaurants “off the beaten path”. Je moet wel altijd reserveren, dus ik neus altijd eerst even rond, reserveer en ga dan pas een plekje op het pleintje veroveren.
En natuurlijk ook een uitpufplek voor midden op de dag: het park bij de Passeig Archeológic, vlakbij de St. Felix kerk. Met een heerlijk belegd topbroodje en sapje van de beste bakkerij van de stad, Moner, lekker chillen met de stadsmuur achter je en een mooi groen uitzicht voor je.

TIP! 2e zondag in mei: Nit dels museus. Alle musea van de stad, en dat zijn er veel, zijn de hele nacht open en ook nog eens gratis.
TIP! Veel festivals en happenings in Girona, op bijna elke dag van de week, zeker vanaf het voorjaar tot oktober. Check zeker tevoren de uitgebreide agenda van de stad op Girona.cultura.cat!
TIP! Girona mapping festival in juli en augustus. Dit wil je niet missen: als het donker is worden adembenemende 3D Laserprojecties getoond op de historische gebouwen, rivieren en straten van de stad. Neem de kids mee!

Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!