Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Autodeur en zee banner

Met de auto naar Spanje: dit zijn de verkeersregels

Deel dit bericht

Wie al eens vaker in Spanje heeft deelgenomen aan het verkeer is het zeker niet ontgaan, het gros van de Spanjaarden heeft -laten we het aardig houden- een bijzondere rijstijl 😉
Of je nu tijdens de vakantie een auto huurt of met de auto naar Spanje rijdt, in deze blog vind je wat tips en belangrijkste punten van aandacht in het verkeer.

‘Rotondas’

Het meest opvallende is het feit dat Spanjaarden niet weten hoe zij een rotonde moeten nemen. Dit zorgt zeker bij rotondes met een dubbele rijbaan soms voor gevaarlijke situaties. De meeste Spanjaarden (of andere Europeanen) rijden op de buitenste baan, zelfs als zij op de rotonde linksaf (driekwart rond) willen gaan. Wij zijn gewend om de binnenbaan te nemen bij linksaf of bij rechtdoor. Je begrijpt: op het moment dat de auto op de binnenbaan rechtdoor wil, maar een Spanjaard op de buitenbaan rijdt, kan dit voor een gevaarlijke situatie zorgen!

Het is dus zeker op rotondes echt goed uitkijken. Gelukkig is er hoop aan de horizon. De Spaanse overheid probeert de automobilisten regelmatig ‘bij te scholen’. Zo heeft de Guardia Civiel onlangs weer een nieuw filmpje gemaakt en dit op diverse websites laten publiceren.

Met de auto naar Spanje? Spanje, fietsland!

In tegenstelling tot ons compleet aangelegde fietsnetwerk in Nederland is er in Spanje pas de laatste jaren opkomst van speciaal aangelegde fietspaden. Zeker in de druk bezochte toeristische gebieden kun je tegenwoordig veilig fietsen. Grootste verschil: in Spanje mogen fietsers zelfs op de snelweg. Vaak zie je groepjes wielrenners of een enkele sportieveling, maar de toerist blijft er over het algemeen gelukkig ver vandaan. Het is belangrijk om zodra je een fietser inhaalt, minimaal anderhalve meter afstand te houden. De politie kan je hierop bekeuren indien je je er niet aan houdt.

Boetes en parkeren

Op veel plekken is er nog gratis parkeren in Spanje. En op de plekken waar betaald moet worden, is vaak de zondag vrijgesteld. Het is in elk land uiteraard belangrijk om op te letten waar je de auto precies parkeert, echter in Spanje staat het niet altijd goed aangegeven.

Voorkom dus een kater (niet van de wijn of cerveca) maar van een parkeerboete! Ik vraag het bij twijfel ook altijd even na aan een voorbijgaande local.
De parkeerkosten vallen in vergelijking met Nederland heel erg mee. In grotere steden worden vaak de betaalde plekken aangegeven met blauwe lijnen rondom de vakken. Ook is het verboden om aan de linkerzijde van de straat te parkeren, dus parkeer niet tegen de rijrichting in.

Tip: mocht je tóch een parkeerboete krijgen of een snelheidsovertreding zijn begaan, betaal die dan binnen 20 dagen- dan hoef je slechts de helft te betalen!

Voorzorg

Wat dien je volgens de Spaanse wetgeving in de auto te hebben liggen? Natuurlijk wensen we niemand autopech toe en al helemaal niet tijdens de vakantie.
In Spanje is het verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portatiles de señalización) in de auto te hebben liggen. De Nederlandse ANWB geeft aan dat dit alleen noodzakelijk is als je rondrijdt met een Spaans kenteken. Wanneer je met een buitenlandse auto in Spanje rijdt, hoef je er maar 1 bij te hebben. Het wordt wel aangeraden omdat het in geval van pech toch veiliger kan zijn.

Het is verplicht om 1 veiligheidshesje bij te hebben. Tip is om deze niet achter in de kofferbak te leggen, maar juist zo dicht mogelijk bij het stuur. Ook hier geldt weer: het wordt wel aangeraden om er 2 bij te hebben, een extra exemplaar voor een passagier.

Pech langs de weg: in het kort

Mocht het toch voorkomen dat je met autopech langs de weg staat, zorg ervoor dat de volgende zaken in de auto liggen:

  • 2 gevarendriehoeken
  • 2 gekleurde hesjes. Deze moeten fluorescerend zijn en in de kleuren geel, oranje of rood.
  • Reservewiel of bandenreparatie set inclusief gereedschap voor het verwisselen van een band.

Internationaal rijbewijs nodig?

In Spanje en alle andere landen van de Europese Unie (EU) is het niet nodig om een Internationaal rijbewijs mee te nemen en volstaat een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs. Zorg er wel voor dat je die altijd bij je draagt wanneer je deelneemt aan het Spaanse verkeer.

Tip: ook nog even opletten: rechts heeft niet standaard voorrang!

Rijden met de ‘L’

De Spaanse jongeren mogen vanaf 17 jaar en 9 maanden starten met het afleggen van het eerste theorie-examen. Het officiële rijexamen mag pas vanaf de eerste dag na de 18e verjaardag! We kunnen deze kersverse bestuurders herkennen aan de groene ‘L’ die op de achterzijde van de auto’s is geplakt tijdens het eerste rijbewijs jaar.

Soms maakt de lokale politie het wel heel lastig. Een straatje in de buurt van Benidorm houdt zo haar eigen regels erop na. In de even weken mag je aan de ene zijde van de straat parkeren en in de oneven weken de andere zijde. Het is een smal straatje, het kan niet te maken hebben met bijvoorbeeld het ophalen van het vuilnis of iets dergelijks. Dus vraag me niet waarom, ik heb echt geen flauw idee. Het zou mij in elk geval handiger lijken als het gewoon standaard 1 zijde is van de straat 😉

Note: deze blog geeft slechts een beknopt overzicht van een aantal belangrijke punten en meest opmerkelijke verschillen. Check voordat je zelf deelneemt aan het verkeer ook altijd de website van de ANWB. Natuurlijk kunt u bij vragen ook terecht bij onze klantenservice!

Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!