Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

peñiscola spanje

Peñiscola, Spanje: een van de mooiste dorpen aan de Spaanse kust

Deel dit bericht

Als er een land is waar ontelbaar veel mooie dorpen te vinden zijn, is het Spanje wel. Van witte bergdorpjes tot dorpen aan de kust met prachtige havens: het is er allemaal. Een van de mooiste dorpen die we aan de kust kunnen vinden, is Peñiscola, Spanje.

In dit artikel vertel ik je welke plekken en activiteiten je absoluut niet mag missen tijdens je vakantie. Van het kasteel tot de stranden: hier moet je hoe dan ook naartoe!

Het kasteel en het oude centrum

Vanaf de kust kun je het van veraf al zien: het indrukwekkende kasteel van Peñiscola, Spanje, dat wel 64 meter boven de zee uittorent. De officiële naam van het kasteel is Castillo Palacio de Peñíscola, maar het staat beter bekend als Castillo de Papa Luna. De bouw van het kasteel begon in het jaar 1294 en werd in 1307 afgerond.

Interessant weetje: het kasteel is gebouwd op de overblijfselen van een Arabisch fort. Daarnaast kan het je zomaar eens bekend voorkomen als je de populaire serie Game of Thrones hebt gezien: voor het zesde seizoen werd Peñíscola namelijk als filmlocatie gebruikt voor de stad Mereen!

Daarnaast zijn er nog genoeg andere dingen te ontdekken in het oude stadscentrum van Peñíscola. Een goed voorbeeld is El Bufador, een opening in de rotsen, waar de zee op stormachtige dagen doorheen komt gespoten.  Houd je van musea? Dan is het Museo del Mar, ofwel het museum van de zee, een aanrader om eens te bezoeken.

In het oude stadsgedeelte zul je tal van leuke boetiekjes en ambachtelijke winkels tegenkomen. Ondanks het feit dat het redelijk toeristisch is, zul je toch met veel plezier de buurt hier verkennen. Loop door de prachtige straatjes en bewonder de felle witte en blauwe kleuren.

Iets anders wat je zeker niet mag missen in het oude centrum, is het Casa de las Conchas, ofwel het huis van de schelpen. Het huis doet zijn naam eer aan, want het is volledig bedekt met kleine schelpjes.

Vooral in de avond heb je een prachtig uitzicht vanuit het oude centrum. Voornamelijk in de zomer zullen de terrassen afgeladen zijn en kun je ultiem genieten van de Spaanse gezelligheid.

De stranden

Wanneer we het hebben over de stranden van Peñiscola, Spanje, komen we al snel uit bij Playa Norte. Dit strand is zo’n 5,5 kilometer lang en is gelegen aan de rand van het kasteel en loopt door tot het volgende dorp. Het beschikt over een blauwe vlag, wat inhoudt dat het voldoet aan een aantal eisen wat betreft onder andere veiligheid en toegankelijkheid. Kortom: een fijne plek om met de hele familie een stranddag op door te brengen!

Toch is dit niet het enige strand in dit prachtige dorp. Ben je wat sportiever aangelegd? Dan kun je goed terecht op Playa Sur, waar je sporten als windsurfen kunt beoefenen. Als je graag geniet van rust, ga dan naar Playa de las Viudas, wat het strand van de weduwen betekent. Dit strand is klein maar fijn, zeker in vergelijking met het eerdergenoemde Playa Norte: slechts zo’n 110 meter.

De gastronomie

De Spaanse keuken staat natuurlijk sowieso al bekend om de heerlijke gerechten: paella, tortilla de patatas, churros con chocolate… er is te veel om op te noemen! Maar wist je dat ieder gebied ook beschikt over eigen, lokale specialiteiten? Peñíscola is dan ook geen uitzondering.

Wil je typische gerechten uit Peñíscola proeven? Dan zit je met een visgerecht hoe dan ook goed. Het is ten slotte een kustdorp, dus alle ingrediënten komen recht uit de zee. Bestel bijvoorbeeld de all i pebre, een typisch Valenciaanse saus met vissen als zalm en zeeduivel.

Als je gek bent op zoetigheden, probeer dan de flaons de Peñiscola of de patissets de carabassa. Beiden zijn gemaakt van deeg en hebben de vorm van een halve maan. Bij de eerste zul je echter een vulling tegenkomen van onder andere amandelen, terwijl de tweede gevuld is met onder andere pompoen en honing. 

Ook als je liever de internationale keuken opzoekt, kun je goed terecht in Peñíscola, Spanje. Zo kun je er restaurants vinden van over de hele wereld: Indiaas, Frans, Italiaans, en ga zo maar door. Er is dus voor ieder wat wils.

Dorpen en steden in de buurt

Ga je naar Peñíscola op vakantie en wil je meteen ook de omgeving verkennen? Dan zijn de volgende plekken ook een bezoekje waard. Allereerst Morella, gelegen op zo’n 50 kilometer afstand. Hier kun je onder andere het kasteel en de indrukwekkende kerk bezoeken. Daarnaast liggen ook steden als Valencia binnen bereik, leuk om eens een daguitstap te maken.

Als je graag tijd in de natuur doorbrengt, dan zit je ook zeker goed in de omgeving van Peñiscola, Spanje. Het ligt namelijk op slechts 10 kilometer afstand van het prachtige natuurpark Serra d’Irta, waar je kunt genieten van mooie wandelroutes.

Wanneer boek jij je vakantie naar Peñíscola, Spanje?

Je hebt het kunnen lezen: Peñíscola is één van de mooiste plekken om te bezoeken in Spanje! Van het heerlijke eten tot de gezelligheid in het oude centrum: je zult je zeker niet vervelen tijdens je vakantie. Heb jij al geboekt? Bekijk hier de beste aanbiedingen.

Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!