Barcelona, wandelen over de Rambla! Bijna elk dorp of stad met een (droge) rivierbedding heeft een Rambla. Girona, Figueres, Blanes en natuurlijk ….. Barcelona! Meteen een weetje: Ramlah = zand in het Arabisch; in de lange tijd dat Spanje Arabisch was, werd deze term gebruikt om de zanderige oevers aan te duiden. Uiteindelijk werd Ramlah verbasterd tot Rambla. In deze blog ontdek je Barcelona via de Ramblas.
In Barcelona ligt de beroemdste en zijn er zelfs meer dan één. De Rambla de Raval, de Rambla de Poblenou……. De allerbekendste Rambles van de stad liggen naast de ciutat vella, de oude stad van Barcelona. Samen zijn ze bijna anderhalve kilometer lang, van het standbeeld van Columbus tot aan de drukke Plaça de Catalunya. En allemaal hebben ze een eigen naam: Net achter Columbus heten de eerste twee delen de Rambla de Santa Mónica en Rambla dels Capuxins naar het klooster van Santa Mónica en dat van de Capucijner monniken.
Verkenning van de Ramblas
Verderop vind je dan de Rambla de Sant Josep, genoemd naar die prachtige markt die je vast ook kent als de Boqueria, gevolgd door de Rambla dels Estudis/Ocells (studies/vogeltjes) vanwege de allereerste universiteit én de vogelverkopers die daar hun kraampjes hadden. Helemaal als laatste de Rambla de Canaletes met de beroemde fontein van Canaletes, waar je na elke overwinning de FC Barcelona-fans kunt vinden.
Ja, en nu snap je het….. het zijn er dus een aantal, daarom zeggen we ook de Rambles, in meervoud. Natuurlijk moet je daar uitgebreid rondgeneusd hebben, dus kom op, dan zal ik je over deze beroemde straat wandelen!
Hoogtepunten langs de Ramblas
We beginnen bij het standbeeld van Columbus, die je voor een euro of 7 kunt beklimmen tot de top voor een schitterend maar wel echt een pietsie krap uitzicht. Deze gietijzeren reuzenmeneer is daar in 1888 op zijn pilaar komen te staan als één van de belangrijkste attracties op de -állereerste ooit- internationale wereldtentoonstelling. We lopen door! Even verderop zie je links het klooster van Santa Monica met zijn prachtige, gratis exposities; recht ertegenover de ouderwetse groene kiosk van het wassenbeeldenmuseum. Nog niet zo lang geleden kon je op dit stuk Rambla de meeste “levende standbeelden” van Barcelona vinden, daarvoor moet je nu elders zijn, op de Passeig de Picasso.
Cultuur en kunst aan de zijlijn
Verder slenterend komen we bij de terrassen en hier en daar wat straattekenaars aan. Kijk eens naar links; op nummer 33 zie je de mooie getegelde gevel van een statig herenhuis, nu hotel. De volgende zijstraat links is de Carrer Nou de la Rambla. Daar maken we zeker even een uitstapje naar het indrukwekkende stadspaleis Palau Güell van Antoni Gaudí. Van een afstand zie je al de heel bijzondere dakdecoratie als blikvanger en ook al ga je er niet binnen: gluur echt even door de poort.
Geniet van de atmosfeer
Terug op de Rambla en tien passen verderop rechts zie je de Carrer de Colón waar je aan het einde een verrassing wacht: de Plaça Reial. Wat een mooi plein, met zijn fonteinen, lantaarns (van een nog heel jonge Gaudí) en een collectie geweldige terrassen die heel geschikt zijn voor het bekijken van de voorbijgangers en straatartiesten.
TIP: niet het beste idee om op een terras op de Rambles te gaan zitten want de prijzen zijn hoog en van de kwaliteit van wat op je bordje ligt, word je waarschijnlijk niet heel enthousiast. Duik liever een zijstraat in!
Culturele en artistieke hoogtepunten
Vlakbij de volgende metro-ingang staat het chique Liceu, hét theater van Barcelona. Een heel chique dame uit 1887 en nóg prachtiger van binnen dan van buiten. Check tevoren de heel gevarieerde programmering op liceubarcelona.cat, want een voorstelling meemaken in dit theater is een ware belevenis.
Historische en hedendaagse sferen
Even zitten? Recht tegenover, op nummer 72 is een top spot voor een kop koffie in het historische café de l’Opera, de plek waar al meer dan een eeuw geleden de artiesten vóór hun voorstelling een drankje nipten en het interieur weinig tot niets veranderd is.
Kunst en architectuur in het stadslandschap
En dan, terwijl jij naar rechts naar dat prachtige hoekgebouw met de Japanse parasols kijkt, bevindt zich onder jouw voeten een mozaïekkunstwerk van de beroemde Barcelonese artiest Joan Miró in blauw, geel, groen, rood en zwart. Het ligt er sinds de jaren ‘70 en het is een welkom voor de bezoekers die via de lucht, het water of de weg gekomen zijn.
TIP: Het museum van Joan Miró staat op Montjuïc. Geweldig leuk voor alle leeftijden én ook nog eens een schitterend uitzicht over Barcelona!
Architecturale en historische juweeltjes
En dat prachtige hoekgebouw met die parasols? Dat is het Casa Bruno Cuadros, of zoals de locals het noemen: het parapluhuis. Bijna het meest gefotografeerde huis van Barcelona en jij ziet vast wel waarom! De eigenaar, Bruno Cuadros, was een handelaar in parasols, paraplu’s en wandelstokken en had het plan opgevat om zich goed voor te bereiden op de internationale wereldtentoonstelling van 1883. Hij zag zijn omzet al stijgen bij de komst van al die buitenlandse bezoekers. Bruno vroeg een architect om als aandachtstrekker de buitenkant van zijn woonhuis en winkel te versieren met hetgeen hij verkocht: parasols en paraplu’s. En die architect was net op reis geweest door Japan… vandaar dat jij nu nog kunt genieten van de prachtige decoraties en zelfs een Japanse draak op de voorgevel.
Proef de lokale sfeer
Net voorbij de bloemenstalletjes staat hij dan, daar links: de Mercat de Sant Josep ofwel la Boqueria markt. Alleen al de prachtige gietijzeren en glas-in-lood voorkant is even stilstaan en bewonderen en zeker een foto waard. Druk? Jazeker, en ook al is het binnen niet meer zo origineel als een aantal jaren geleden, toch blijft deze overdekte markt echt wel een bezoek waard.
Culturele schatten in de schaduw
Knabbelend aan de Xurros die we daar net hebben gekocht, struinen we door naar het Palau de la Virreina. Verbaas je wat er allemaal (gratis!) achter die grote poort schuilt! Onder andere de stads Gegants/Reuzenpoppen en bijbehorende reuzenwezens van Barcelona. Elk groot feest worden ze tevoorschijn gehaald om op de schouders van sterke mannen gedragen, mee te dansen. Hier worden ze bewaard zodat iedereen ze van dichtbij kan bekijken. Maar dat is niet alles, van 11 tot 8 uur ’s avonds kun je ook de prachtige, steeds wisselende fotografie-exposities bezoeken.
Ontdek de verborgen parels
TIP: De kerk op de hoek, de Mare de Deu de Belem, is niet heel bijzonder, maar wat dat wel is, staat in het smalle straatje – carrer d’en Xuclà – er naast: Granja Viader. Een klassieker voor warme chocolade!
Schuin aan de overkant – het gebouw met de bogen – schittert het stadspaleis Palau Moja, met zijn prachtige 19e eeuwse interieur. Vraag vooral in het tourist office op de beneden etage (met overigens heel originele souveniers!) wanneer de eerstvolgende gratis rondleiding is, die wil je zeker niet mislopen.
Even een slok water uit de kraan van het grote tegeltableau op de hoek die één van de oude stadspoorten die hier ooit stond kleurig aan jou laat zien, en we gaan door, we zijn er bijna!
Zie je de klok op de gevel van nummer 115, de Real Academia de les Ciencies i Arts? Vanaf 1891 tot 1926 gaf ‘ie de enige echte officieële tijd aan in Barcelona. Dat was voordien namelijk nog niet zo gemakkelijk en dus werd deze klok op het gebouw geplakt. Ben je nieuwsgierig naar het mooie interieur van deze oude academie? Op woensdag en zaterdag zijn er gratis rondleidingen!
We zijn er bijna! Vlak voor de Plaça de Catalunya staat de mooie gietijzeren fontein van Canaletes, dé verzamelplek voor de FC Barcelona fans. En ook voor jou, want de legende zegt dat je alleen maar een slokje van het -drinkbare- water hoeft te nemen om er zeker van te zijn dat je terug komt naar deze geweldige stad!
En ja hoor, je bent aan het einde. Het tweede trajekt van de Rambles gaan nog door aan de overkant van de plaça de Catalunya, waar ‘ie de Rambla de Catalunya heet. Daar is hij héél anders, met z’n vele kwaliteits winkels, terrassen en restaurants. Doe maar, veel Rambla plezier!