Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Spanjaarden en koffie

Deel dit bericht

Ben jij een echte koffieliefhebber? Wil jij tijdens jouw vakantie een lekkere Spaanse koffie bestellen maar heb je geen idee wat je het beste kunt bestellen? Ik neem je mee voor een rondje door de ‘Spaanse koffie’ en zal de tekst afsluiten met een handige ‘koffie-handleiding’.

Koffieliefhebbers

Er zijn verschillende redenen waarom mensen koffieliefhebbers kunnen zijn. Ten eerste heeft koffie een stimulerend effect vanwege de cafeïne die erin zit. Dit kan je helpen om wakker te blijven, alerter te zijn en om je energieker te voelen. Daarnaast kan koffie ook een gelukzalig gevoel geven. Een echt rustmomentje midden op de dag of juist om de dag mee te starten. Veel mensen genieten van de smaak van koffie. En laten we ook het sociale aspect van koffie niet vergeten. Wat is er heerlijker dan elkaar ergens te treffen voor een ‘kopje koffie’.

Koffie heeft een rijke geschiedenis en cultuur

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië, waar het voor het eerst werd ontdekt in de regio Kaffa. Het werd al duizenden jaren geleden door de lokale bevolking gebruikt als voedsel en als stimulerend middel. Vanuit Ethiopië verspreidde koffie zich naar andere werelddelen waar het populair werd als drank. In de loop der tijd verspreidde de teelt en consumptie van koffie zich over de hele wereld, waardoor het een van de meest populaire dranken werd!

Spanjaarden en koffie

Eerder schreef ik over Spaanse gewoonten en cultuur en daaruit bleek dat Spanjaarden ook echte koffiedrinkers zijn! Omdat het zowel zomer als winter lekker zonnig is, zul je de Spanjaarden het hele jaar door elkaar zien treffen voor een kopje koffie. Ze ontmoeten elkaar dan op terrasjes ‘para tomar un cafe’ (een koffie drinken). Spanjaarden drinken verschillende soorten koffie, maar een van de meest populaire is de “café con leche”. Dit is een koffie gemaakt van espresso gemengd met warme melk. In sommige regio’s van Spanje, zoals Catalonië, is “café amb llet” populair, wat een koffie met veel melk betekent. Over het algemeen houden Spanjaarden van sterke koffie en genieten ze er dus van om samen met vrienden of familie te drinken.

Spaanse ‘koffie-handleiding’

Ten slotte – dan eindelijk zoals beloofd – een korte handleiding die je de eerstvolgende keer kunt gebruiken wanneer je op een Spaans terras neerstrijkt!

Cafe solo
Een espresso zonder melk. Sterke koffie in een klein kopje.

Cafe con leche
Dit is een koffie gemaakt van espresso gemengd met warme melk. Bij ons een ‘koffie verkeerd’. Het wordt vaak geserveerd in een grote kop. In Spanje krijg je deze niet altijd met een schuimlaagje. Mocht je dat lekker vinden kun je voor de zekerheid beter voor een cappuccino gaan.

Cortado
Een espresso met een klein beetje warme melk. In Catalonië is deze koffie op de kaart terug te vinden als ‘ tallat’ .

Americano
Lijkt op een café solo, maar dan minder sterk en geserveerd in een grotere kop.

Cappucino
Deze spreekt misschien voor zichzelf, koffie met opgeschuimde melk (leche). Maar pas op: soms krijg je deze alleen met slagroom (nata). Dan krijg je dus een kop sterke koffie met slagroom er bovenop en dat kan erg sterk zijn. Vraag het voor de zekerheid even aan de bediening na: “con leche o con nata”?

Café bombón
Deze koffie kent zijn oorsprong in Valencia, maar tegenwoordig staat deze in heel Spanje op de kaart. Café bombón bestaat uit een café solo met gecondenseerde melk. Meestal geserveerd in een glas, dan kun je de gecondenseerde melk mooi zien liggen.

Carajilo
Dit is een klein kopje café solo met een scheutje likeur, zoals whiskey, cognac of licor43. Deze koffie wordt vaak besteld na de maaltijd, maar ik heb menig Spaanse arbeiders of pensionado’s in de vroege ochtend achter een krantje gezien met een carajilo

Tip!
Bestel in de ochtend naast je koffie een ‘tostada con tomate y aceite’ (toast met olijfolie en tomaat) of een bocadillo (witte pistolet). En uiteraard is de koffie ook heerlijk na een etentje inclusief een meestal gratis chupito. Een klein glaase likeur.


Geniet ervan!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!