Als je een zoetekauw bent, kun je in Spanje je hart ophalen. De bevolking is gek op Spaanse zoetigheden, en ze hebben dan ook tal van opties die je kunt proberen. In dit artikel vertel ik je over de lekkerste zoete hapjes van Spanje, zodat je precies weet waar je naar op zoek moet tijdens je vakantie.
Torrijas
In de Heilige Week van Spanje, ofwel Semana Santa, worden er volop Torrijas gemaakt. Dit kun je vergelijken met wentelteefjes, maar dan net even wat anders. Zo kunnen ze niet alleen met melk worden gemaakt, maar ook met wijn. Daarnaast worden ze gezoet door bijvoorbeeld suiker of honing toe te voegen aan het einde. Een echte klassieker die je zonder twijfel eens zou moeten proeven!
Turrón
Een andere lekkernij die je zeker niet aan je voorbij mag laten gaan, is Turrón. Het is iets wat voornamelijk gegeten wordt in de kerstperiode en komt oorspronkelijk uit Jijona, Alicante. We maken onderscheid tussen twee soorten: turrón duro (harde turrón) en turrón blando (zachte turrón). Ze bestaan beide uit een massa van onder andere suiker, honing en amandelen.
Buiten deze klassieke varianten, zul je in de supermarkt ook heel wat andere smaken kunnen vinden. Denk aan marsepein, chocolade, pistache, koffie, fruit en ga zo maar door. Er is dus voor iedereen een lekkere smaak te vinden.
Churros con chocolate
We gaan door met een klassieker die bijna iedereen wel kent: Churros con chocolate! Deze lekkernij wordt door de Spanjaarden als ontbijt (el desayuno) gegeten en in de late middag bij de koffie (la merienda).
Churros zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten, en worden meestal geserveerd met een warme kop chocolade. Hier kun je vervolgens de churros in dopen. Zelf vind ik dit te machtig en doop ik ze liever in een beetje suiker.
Tarta de Santiago
We gaan naar het noorden van het land, namelijk naar Galicië! Hier vinden we de stad Santiago, waar de Tarta de Santiago zijn oorsprong vindt. Dit is een amandeltaart, die eenvoudig herkend kan worden aan het kruis van Santiago dat met poedersuiker op de bovenkant wordt gemarkeerd.
Het is een relatief eenvoudig recept, dus je zou zelfs thuis eens een poging kunnen wagen om deze taart te bereiden. In Galicië wordt de Tarta de Santiago vaak geserveerd op feestdagen en bij speciale gelegenheden, maar ook gewoon tussendoor.
Miguelitos de la Roda
Een van mijn persoonlijke favorieten uit deze lijst zijn de Miguelitos de la Roda. Deze kleine bladerdeeggebakjes komen, zoals de naam al zegt, uit Roda (Castilië-La Mancha). Ze zijn echter ook buiten dat gebied te koop en online te bestellen.
Deze lekkernij is gevuld met banketbakkersroom, melkchocolade of witte chocolade. Ik kan je zelf de variant met witte chocolade aanraden: de combinatie van de chocolade en het luchtige bladerdeeg is wat mij betreft geweldig.
Ensaimada
Ook de Spaanse eilanden hebben zo hun eigen zoetigheden, en een goed voorbeeld hiervan is de Ensaimada uit Mallorca. Het is een soort groot brood in de vorm van een slakkenhuis dat bereid wordt met onder andere meel en suiker. Het is een luchtige zoetigheid, die dus ook niet zwaar op de maag valt.
Ook hier zijn allerlei varianten van te vinden. De klassieke versie heeft geen vulling, maar je kunt ze ook vinden met bijvoorbeeld chocolade, room of cabello de ángel. Dat laatste betekent letterlijk engelenhaar, maar wordt gemaakt van onder andere pompoen en suiker. Je zult dit ingrediënt sowieso veel terugvinden in Spaanse zoetigheden.
Arroz con leche
Een populair dessert dat we vaak terugvinden op de kaart in Spaanse restaurants, is Arroz con leche. Ofwel: rijst met melk. Dit is een romige rijstpudding die wordt gemaakt van rijst, melk, kaneel en suiker. Je kunt het dus vergelijken met de Nederlandse rijstebrij of rijstepap. Toch is het ook de moeite waard om de Spaanse variant eens te proberen.
Roscón de Reyes
Ben je begin januari in Spanje? Dan krijg je de kans om de Roscón de Reyes te proeven. Dit is een soort zoet brood in de vorm van een grote donut, waar gekonfijt fruit op zit en die vaak gevuld wordt met slagroom of banketbakkersroom.
Dit is een echte traditie voor de Spanjaarden: bijna iedere familie viert Driekoningen op 6 januari met een roscón op tafel. Meestal zit er ook een kroon in de verpakking. Er zitten namelijk figuurtjes in de roscón verstopt: als je de boon vindt in jouw stuk, moet je de roscón betalen. Vind je juist de koning, dan mag je de kroon opzetten en ben je de koning of koningin voor die dag.
Er zijn dus een hele hoop zoetigheden die je tijdens je vakantie in Spanje kunt proeven. Of je nu van chocolade houdt of juist van room, er is altijd wel iets wat aan je wensen voldoet. Wat is jouw favoriet? En heb je nog lekkere aanvullingen op deze lijst? Eet smakelijk alvast!