Spanje kent een rijke architectonische geschiedenis. In deze blog neem ik je mee door deze Spaanse architectuur en probeer ik je iets bij te brengen over de historische gebouwen en monumenten welke Spanje kent.
Invloeden van verschillende culturen
Hoe komt het toch dat de Spaanse architectuur zo gevarieerd is? Dat komt doordat het land lang invloeden heeft gekend van verschillende culturen en bouwstijlen van deze landen heeft overgenomen. De stijlen verschillen van streek tot streek.
Alicante casco antiguo (oude stad)
Bouwstijlen
De Spaanse bouwstijlen zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd:
Romaans
(8ste– 13e eeuw) Deze stijl is vooral terug te vinden in kerken in Catalonië en ook langs de pelgrimsroute naar Santiago. Denk aan dikke muren, weinig ramen en ronde bogen.
Moors
(8ste– 15e eeuw) Kenmerkend voor de Moren was dat zij de mooiste decoraties gebruikten voor het interieur. Er werd veel gebruik gemaakt van de hoefijzerboog van de visigoten. Ook werden er kalligrafische en florale motieven aangebracht in de ‘azulegos’ (tegels). Deze stijl is voornamelijk in het zuidelijke deel van Spanje terug te vinden. Denk hierbij aan de Giralda toren in Sevilla en het bekende Alhambra in Granada.
Gotisch
(12e – 17e eeuw) Deze bouwstijl werd uit Frankrijk overgenomen. De ronde bogen werden veelal vervangen door spitse bogen, een kenmerk van deze bouwstijl. Deze bouwstijl kun je in León bewonderen. De kathedralen van León beeld bijbelverhalen en heeft onder andere spitsbogen en luchtbogen. Ook de kathedralen van Toledo en Barcelona zijn in deze stijl gebouwd.
Renaissance
(16e eeuw) Rond 1500 brachten Spaanse kunstenaars die in Italië hadden gestudeerd een nieuwe stijl mee naar huis. De Renaissance stijl, gelinkt aan de oude Romeinse stad gebruikt de rondboog, symmetrie en zuilen. Het Palacio de las Cadenas in Ubena is in deze stijl gebouwd. Ook zijn het koninklijk Paleis in Madrid en het Casa de pilatos in Sevilla van deze stijl.
Barok
(17e eeuw – 18e eeuw) Barok is ontstaan vanuit een verlangen daar beweging en drama. Denk aan extravagante versieringen en uitbundige beeldhouwwerken. De gevel van het Museo Municipal in Madrid is hier een mooi voorbeeld van. Ook de Barokke gevel van de Universidad de Valladolid geeft deze stijl mooi weer.
Modern
(laat 19e eeuw tot nu) Het modernisme is een Catalaanse variant op de art-nouveaustijl en deze is het beste te zien in Barcelona. ‘Casa Mila’ in Barcelona is door de wereldberoemde architect Antoni Gaudi in 1910 ontworpen, die zich liet inspireren door de natuur.
Wist je dat……….de vroegere Spaanse renaissancistische architectuur ‘plateresk’ heet. Dit omdat de detaillering op het werk lijkt van een zilversmid (platero). Indien je toch in León bent, zul je naast de Gotische stijl ook deze Renaissance stijl kunnen terugvinden in het Hostal de San Marcos de León. Dit gebouw is een van de mooiste plasterke gebouwen in Spanje!
Woningen en lokale architectuur
Naast kathedralen en Paleizen kent Spanje een gevarieerde lokale bouwstijl. De oudere woningen zijn destijds gebouwd door lokale ambachtslieden die inspeelden op de praktische behoeften van de bevolking en uiteraard het warme weer! Er werd vooral gebruik gemaakt van steen en hout omdat het in die tijd te duur was om bouwmaterialen te vervoeren.
Drie typen huizen zijn de meest voorkomende in Spanje. Zo kent het Noorden van Spanje vooral veel stenen huizen. Woningen werden gebouwd met een overhangende dakrand ter bescherming tegen het regenwater.
Castilië- León in het midden van het land is een van de weinige gebieden die houten huizen heeft staan. Het raamwerk van dit soort woningen werd gevuld met een ruwe pleisterlaag, gemengd uit kalk en zand of in zongedroogde bakstenen (adobe). Op dorpspleinen werden er portieken gebouwd van staanders waarop horizontale balken steunden. Zo kon er toch handel worden gedreven in de schaduw.
In Zuid-Spanje kenmerkte de woningbouw zich voornamelijk door witgekalkte huizen. Deze werden van gebakken klei verbouwd. Denk hierbij aan de witte dorpjes in Andalusië of het oude centrum van Altea aan de Costa Blanca. Vensters van deze woningen zijn klein en werden ook diep in de muur gelegd om het interieur koel te houden.
Altea, Caso Antiguo
Tip! Wil je eens overnachten op een unieke locatie met geschiedenis? Spanje kent meer dan 200 ‘Paradores’. Dit zijn oude staatsgebouwen die vandaag de dag dienen als hotels. Je vindt deze voornamelijk in historisch belangrijke monumenten zoals kastelen, paleizen en kloosters. Zo waan je je echt even terug in de tijd. Leuk voor een tweedaagse minitrip vanuit je vakantieadres!
Plaza Mayor
Leuk om te weten is dat bijna elke Spaans plaats gebouwd is rond een ‘Plaza Mayor’, oftwel ‘ grote markt’. Zo’n plein is vanuit oudsher al de kern van het dagelijkse leven. Hier tref je vaak het gemeentehuis (ayuntamiento) een kerk en winkels en barretjes rondom het plein.
Spaanse monumenten
Zoals je hebt kunnen lezen is de architectonische geschiedenis van Spanje erg rijk. Er zijn nog voldoende mooie overblijfselen door het hele land te bezoeken. Het meest bekende en meest bezochte monument is, en het zal je niet verbazen: La Sagrada Familia in Barcelona, ontworpen door Gaudi.