Spanje is een land dat rijk is aan cultuur en tradities, die hun oorsprong vinden in de verschillende gebieden van het land. In dit artikel nemen we je daarom mee op reis langs de leukste gebruiken, feesten en gebeurtenissen, oftewel: de Spaanse tradities. Op die manier leer je het land nog beter kennen, en weet je precies wat je kunt verwachten tijdens je vakantie.
Spaanse feesten
Als Spanjaarden ergens gek op zijn, is het wel een feestje. Er zijn gedurende het jaar dan ook tal van feesten die gevierd worden. Sommige feesten zijn landelijk, zoals bijvoorbeeld la Noche de San Juan, ofwel: de Nacht van San Juan.
Dit vindt plaats in de nacht van 23 op 24 juni en wordt door heel het land aan de kust gevierd. Je kunt dan onder andere genieten van vuurwerk, nachtzwemmen en vreugdevuren. Springen over het vuur zou zorgen voor goed geluk.
Andere feesten zijn regionaal, en een goed voorbeeld hiervan is de feria. Deze feestweek staat in het teken van gezelligheid, gedans en gezang. Wanneer het plaatsvindt, verschilt. Zo wordt de feria van Sevilla in april gehouden, terwijl hij in Málaga juist in augustus plaatsvindt. Vaak zijn er shows, een kermis en tal van plekken waar je lekker kunt eten en een dansje kunt wagen.
In Valencia vieren de Spanjaarden ieder jaar Fallas, een feest waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Zo vinden er optochten plaats, worden er gigantische poppen tentoongesteld die vervolgens ook in brand worden gestoken aan het einde. De hele stad staat in het teken van dit spektakel.
Religie
Ook religie speelt een belangrijke rol in Spanje, waarbij de grote meerderheid katholiek is. Dit zie je ook terug in de Spaanse tradities en feestdagen rondom dit thema.
Een van de belangrijkste Spaanse tradities die ieder jaar weer plaatsvindt, is Semana Santa, ofwel: de Heilige Week. Gedurende deze week staan veel steden in Spanje in het teken van religieuze processies door de stad of het dorp. Het is een indrukwekkend gezicht, en zeker de moeite waard om eens mee te maken. Het zal je dan ook niet verbazen dat het tal van toeristen trekt, zowel vanuit het buitenland als vanuit Spanje zelf.
Ook Driekoningen wordt uitgebreid gevierd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland. Families geven cadeaus aan elkaar, en er staat een Roscón de Reyes op tafel: een soort zoet brood in de vorm van een gigantische donut, dat belegd is met gekonfijt fruit en gevuld is met bijvoorbeeld room.
Familie, vrienden en het sociale leven
De gemiddelde Spanjaard is zonder twijfel een ontzettend sociaal dier. Familie staat hier op nummer één, maar daarnaast houden ze er nog een druk sociaal leven op na waarin met vrienden wordt afgesproken. Dit is ook in de Spaanse tradities goed te merken.
In veel families zie je dat er op zondag samen wordt gegeten. Alle gezinsleden komen dan samen, om heerlijk te lunchen in huis of buiten de deur. Dit duurt vaak uren, want ook als het eten op is blijven ze nog aan tafel zitten. Hier is zelfs een begrip voor: sobremesa, een moment waarop lekker nabesproken wordt onder het genot van een kop koffie of een ander (alcoholisch) drankje.
Ook doordeweeks is er tijd voor sociale activiteiten. Dit komt voort uit het feit dat de dagen in Spanje een stuk langer zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. Er wordt later gedineerd, waardoor er meer tijd is tussen het eindigen van de werkdag en de avond thuis. Afspreken wordt trouwens bijna altijd buiten de deur gedaan: een drankje op het terras, even samen wat winkels in of een rondje lopen door de stad.
Eten en drinken
Eten en drinken spelen een ontzettend belangrijke rol in het Spaanse leven. De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag, en dit is dan ook vaak een flinke maaltijd. Als je in een restaurant eet, zie je vaak el menú del dÃa op de kaart staan: het dagmenu. Deze bestaat doorgaans uit drie gangen waarbij je kunt kiezen uit een aantal opties. In de avond wordt daarentegen juist vaak gekozen voor een wat lichtere maaltijd.
Daarnaast zien we dat de eettijden behoorlijk verschillen. Het ontbijt is nog redelijk rond dezelfde tijd als bij ons, maar de lunch wordt een stuk later gegeten: pas rond een uur of 2, of 3. Het diner wordt daardoor ook opgeschoven: dit vindt pas plaats rond 9 of 10 uur, en in het weekend vaak zelfs nog later.
Om deze periode tussen de lunch en het diner te overbruggen, wordt er rond een uur of 5 vaak nog een kleine snack gegeten: la merienda is het moment waarop veel Spanjaarden een kop koffie pakken met iets zoets erbij.
Diner
Je zult dus ook zien dat veel van de restaurants andere openingstijden hebben dan we gewend zijn. Zo kan het bijvoorbeeld best een uitdaging zijn om al aan zes uur ’s avonds aan tafel te zitten voor het diner: veel restaurants zijn dan nog niet geopend. Ik raad je daarom ook aan om je zoveel mogelijk aan te passen aan de eettijden van de Spanjaarden, omdat je hierdoor makkelijker terechtkunt in de leukste restaurantjes.
Wat er gegeten en gedronken wordt, verschilt per regio en per persoon. Zo zien we dat de paella voornamelijk gemaakt wordt aan de Costa Blanca, waar deze ook zijn oorsprong vindt. In het noorden vinden we de typische pinchos, kleine hapjes met een prikker erin. In het zuiden staan er juist weer vaker tapas op de kaart, dus ieder gebied heeft zo zijn eigen gebruiken.
Er zijn natuurlijk nog veel meer Spaanse tradities, maar hopelijk heb je in dit artikel een goed beeld gekregen van een aantal hiervan. Wat zijn jouw favoriete tradities van het land, en heb je ze zelf al weleens ervaren? Laat het ons vooral weten.