✓ 7 dagen per week geopend

✓ Geld terug garantie

Leven als een Local

Deel dit bericht


Op vakantie gaan heeft voor velen onder ons een andere betekenis: de ene wil vooral rust, zon en strand, anderen onder ons zoeken sportieve activiteiten of willen de cultuur opsnuiven. Dan is er ook nog een groep die benieuwd is hoe de native of plaatselijke bevolking leeft: wat is hun levensritme, wat eten zij, wat doen ze in hun vrije tijd? Daar gaan we in deze blog op in: ‘Leven als een local’, of volgens andere types die zich verdiepen in het echte, ‘authentieke’ Spaanse leven: Living la vida loca!

Mañana Mañana



Naast ‘olé olé’ is waarschijnljk ‘Mañana Mañana’ (morgen) de bekendste Spaanse uitdrukking. Los van het feit dat een Spanjaard veel minder stress heeft dan wij Nederlanders of Belgen, is een eerste misvatting dat de Spanjaard lui is. De werkdag (voor werkarbeiders) begint meestal rond 8 uur om te eindigen rond 22 uur (winkelpersoneel). Vanwege het klimaat en hun cultuur verschillen de gewoontes behoorlijk van de onze. Avondeten tussen 17 en 18 uur? De Spanjaard zal er niet aan denken. Naar bed om 22 uur? Onmogelijk! Kinderen om 19 uur naar bed? Nee hoor! Vroeg het huis uit om alleen of samen met je partner te gaan wonen? Onwaarschijnlijk. Maar daarover later meer!

Eetgewoonten



Hoewel niet meer door iedereen toegepast, kent de Spanjaard eigenlijk 5 eetmomenten per dag. Naast het “moeten” eten heeft een maaltijd voor de meesten veelal een sociale invulling. Daarom eten ook veel Spanjaarden minstens 1 maaltijd buiten de deur. Het leven is in Spanje een stuk goedkoper, waardoor dit voor velen mogelijk is, hoewel niet voor iedereen, omdat de lonen er ook lager liggen. Maar op vele plekken kan je een tapa met een drankje krijgen voor 5 euro. Genieten maar, dus!

El desayuno

In het leven van een Spaanse local start de dag met ‘El desayuno’ (ontbijt), bestaande uit een koffie: café solo (zwart), café con leche o un cortado (koffie met melk). De werkmannen durven vroeg in de ochtend al eens te starten met un carajllo (koffie met brandy of likeur 43). Hierbij wordt meestal nog iets zoets gegeten, zoals churros, een croissant of Galletas Maria.

Ook una tostada con tomate (y queso o jamon) (toast tomaat met kaas en/of ham) wordt dan gegeten.

Almeurzo

Tweede eetmomentje (het tweede ontbijt) heet bij hen ‘Almeurzo’. Spanjaarden verzamelen ze zich op een terrasje waar wat hartigs wordt gegeten. Una tapa: denk aan tortilla (de Spaanse omelet), chorizo, croquetas, ensaladilla Russa (huzarensalade met tonijn), bocadillo (stokbrood met beleg), albondigas (gehaktballetjes). De meeste Spanjaard nuttigt hier een glaasje wijn of bier bij.

La Comida

De belangrijkste maaltijd is ‘La Comida’, of de lunch, tussen 14 en 15 uur. Plaatselijke winkels zijn dan meestal dicht (niet de grote winkelketens). Mensen gaan naar huis om te koken of spreken buiten met collega’s of vrienden af om bijvoorbeeld een ‘Menu del Dia’ (dagmenu) te eten. Meteen ook een leuke tip als je echt als local wil eten: zoek een Spaans restaurantje op en bestel zo’n dagmenu. Vaak liggen de prijzen rond 10 euro en krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en dessertje en vaak ook nog een koffie of thee na! Een korte siësta om daarna weer aan het werk te gaan, is in het leven van een local vaak ingeburgerd.

Merienda

Rond 17.00 uur is het tijd voor ‘Merienda’, een soort snackje. Kinderen die uit school komen hebben vaak honger en krijgen dan om de tijd te overbruggen tot aan eten een stukje stokbrood, fruit of wat koekjes. Volwassen drinken vaak een koffie met ook wat zoetigheid.

Tip: Loop eens een keer een Spaanse Panaderia binnen, dan zie je de grote hoeveelheid aan zoetige en hartige lekkernijen. Bestel eens een ‘empanada’ bijvoorbeeld, bladerdeeg uit de oven gevuld met tonijn, tomaat of spinazie.

La Cena

La Cena’ of het avondeten wordt pas genuttigd tussen 21 en 23 uur. Als je voor 21 uur in een niet toeristische omgeving een tafeltje reserveert in een Spaans restaurant, zal de ober zijn wenkbrauw optrekken. ’s Avonds worden er meestal luchtige maaltijden genuttigd (salade, gegrilde vis, mager vlees). De voornaamste maaltijd is de lunch.

Je zal een Spanjaard zelden een paëlla zien nuttigen als avondeten.

Want hoewel ze niet echt vroeg naar bed gaan, werkt een overijverige spijsvertering tijdens het slapen niet bevorderend.


Boodschappen

Er is een groot aanbod aan supermarkten in Spanje, met een uitgebreid kwalitatief aanbod aan verse producten (groenten, fruit, vlees, vis). De prijzen liggen meestal 30% lager dan bij ons, terwijl de kwaliteit meer dan evenwaardig is. Denk maar aan de lekkere sinaasappels uit Valencia, de volle tomaten en paprika ‘s uit Almeria, en niet op zijn minst de dagelijkse visvangst uit zowel noord- als Zuid Spanje. Toch halen veel Spanjaarden hun verse producten op de lokale weekmarkten. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het leven in Spanje. De markten zijn vaak levendig en bieden ontmoetingsplaats voor de Spanjaarden.

Als ‘Local in Spanje’ kun je verse producten, vlees, vis en ambachtelijke goederen op de markt kopen. In de grotere steden tref je vaak een overdekte Mercado. Daar kun je dezelfde producten als op de weekmarkt kopen. Echter is het grote verschil dat deze Mercados dagelijks geopend zijn en verkopers een vaste standplaats hebben.

Mercado Alicante

Tip! Let nog even op de Siësta. Je zult nog veel winkels en bedrijven zien sluiten in de middag, meestal tussen 14:00 en 17:00 uur. De grotere winkelketens en supermarkten zijn vaak wel gewoon geopend.



La familia

Voor de Spanjaard is familie één van de hoekstenen. Je zal niet snel bij een Spanjaard thuis uitgenodigd worden om eens te komen borrelen of te eten zoals bij ons, tenzij je familie bent. Familie is voor hen heel belangrijk! In de week zijn de meesten druk met hun eigen gezin en werk, maar op zondag is het “familiedag”. Zondag wordt er tijd uitgetrokken om samen te vertoeven. (Over)grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, allen gaan ze in de zomer samen naar het strand om te bbq-en of paella te eten. Wie heeft ze nog niet gezien? Op vele plaatsen op het strand of in de duinen heb je bankjes en bbq ’s staan waar ze met zijn allen aan zitten. Deze feestjes starten meestal rond de middag en kunnen tot 22 uur (of later) duren. Tot de kleintjes naar bed moeten. Soms liggen de kleintjes al te soezen of te slapen, met dat heerlijke geroezemoes van de ouders op de achtergrond. Zelden zal een familielid niet aansluiten op deze zondagen. In de winter is het meestal thuis bij el “Yayo y la Abuela” (opa en oma) te doen, maar daarom niet minder gezellig.

Alcohol

Spanje kent veel verschillende soorten wijn, sherry, brandy en likeur: in deze blog lees je meer over de soorten en regio ‘s. Allen spelen ze een grote rol in de Spaanse economie en zijn ze ingeburgerd in het dagelijkse leven. Hoewel veel Spanjaarden bijna dagelijks drinken, is het gebruik anders dan bij ons. Ze zullen bij een tapas bv 1 biertje of 1 glas wijn bestellen. Of na een etentje zonder alcohol “un chupito” (likeurtje) bestellen., onder grote hoeveelheden te drinken.


Fiësta

Wie Spanje zegt, zegt fiësta. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om te feesten. En dat wil soms zeggen dat alles gesloten is. Hoewel voor ons soms moeilijk te begrijpen (waar moet ik nu gaan winkelen, waar moet boodschappen doen, is de horeca dicht?), is dit anderzijds ook één van de redenen waarom de Spaanse “way of life” ons zo aantrekt. Wil je je als local onder de Spanjaarden bevinden, probeer dan eens om een evenement zoals de ‘Semana Santa’ (week voor Pasen) of de feesten die per dorp of stad worden gehouden inclusief optochten, parades en vuurwerk mee te pikken!

Deze onverschilligheid komen we ook regelmatig in het bedrijfsleven tegen. Zoals reeds gezegd: Mañana Mañana: is het vandaag niet, morgen dan. Afspraken met twee uur vertraging? Komt voor! Een halve dag bij de notaris wachten? Mogelijk! Maar laat dat nou ook de charme van het Spaanse leven zijn.

Minder stress, meer buiten leven, zowel winter als zomer.

Genieten van het klimaat, hiken in de bergen, wandelen in het park, relaxen op het strand: kortom, leven als een local, oftwel: Living la Vida Loca.

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!