Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

De mooiste witte dorpen en steden van Spanje

Deel dit bericht

Als je aan Spanje denkt, denk je misschien vooral aan de lange zandstranden, berggebieden en bruisende steden. Maar wist je dat het land ook over tal van pittoreske, witte dorpen en steden beschikt? We vinden deze voornamelijk in Andalusië. In dit artikel nemen we je mee in de geschiedenis en vertellen we wat de allermooiste witte dorpen en steden van Spanje zijn.

Waarom wit?

Laten we allereerst eens kijken naar waarom de huizen in deze dorpen en steden wit zijn. Allereerst is er een praktische reden: om de hitte te bestrijden. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, lopen de temperaturen in Spanje behoorlijk op in de zomermaanden. De witte kleur helpt bij het weerkaatsen van het zonlicht, waardoor het zowel binnen in de huizen als op straat draaglijker wordt.

Daarnaast is het ook een esthetische keuze: als alle huizen één kleur hebben, zorgt dit voor een mooi geheel wanneer je het op een afstand ziet. Ook wordt er gezegd dat het hielp bij de harmonie van de gemeenschap, omdat iedereen zijn steentje aan de eenheid van het dorp bijdroeg. Bovendien was het kalken van de huizen een goedkope optie en hielp het zelfs bij het afweren van insecten en ander ongedierte.

Frigiliana

We starten de lijst van witte dorpen en steden in Spanje met Frigiliana, een prachtige plek in het zuiden van het land. De geplaveide straatjes, witte muren en vrolijk gekleurde bloemen zorgt voor een geweldig gezicht. Ook de Moorse invloeden uit het verleden zijn nog goed terug te zien, waardoor je mee terug wordt genomen in de tijd.

Frigiliana is gelegen ten noorden van Nerja, in het binnenland. Dit maakt het een leuke dagtrip wanneer je verblijft aan de Costa del Sol. Vanaf de kust kun je het dorp makkelijk bereiken via de snelweg.

Cádaques

Ondanks dat veel van de beroemde witte dorpen en steden in Spanje zich bevinden in Andalusië, kunnen we ook buiten deze gemeenschap voorbeelden vinden. Denk bijvoorbeeld aan het charmante vissersdorp Cádaques, gelegen in Catalonië.

Het feit dat veel kunstenaars zich gedurende de geschiedenis hebben gevestigd in het dorp, zegt genoeg over hoe inspirerend het is. Er is van alles te beleven: geniet van heerlijke gerechten in de restaurants, bezoek kunstgalerijen of wandel langs de kust. Het voormalige vissersdorp is een doolhof van karakteristieke straatjes waar je je ogen uitkijkt.

Ronda

Een van de meest indrukwekkende witte stadjes uit deze lijst, is Ronda. Het is namelijk gelegen boven de Tajo-kloof die een diepte heeft van zo’n 100 meter, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht.

Naast het centrum, waar je de leuke witte huizen kunt bewonderen, biedt het ook een fantastische omgeving voor wandelingen en fietstochten. Ronda is een ontzettend populaire plek onder toeristen: in 2023 waren er meer dan 1,8 miljoen bezoekers.

In Ronda raad ik je aan een bezoekje te brengen aan la Plaza de Toros, de oudste stierenvechtarena waar Spanje over beschikt. Ook in het centrum is er van alles te ontdekken: o.a. een Moors paleis, een kerk en Arabische Badhuizen. Bovendien staat de omgeving van Ronda bekend om de wijn, waardoor het ook leuk is om een proeverij of rondleiding bij te wonen.

Casares

Een ander dorp dat hoe dan ook op de lijst moest komen te staan, is Casares. Wanneer je aankomt bij dit witte dorp lijkt het alsof je in een sprookje bent beland: het is gelegen tegen een bergwand, waardoor je op meerdere plekken van ongelooflijk mooie uitzichten kunt genieten.

Verken het centrum, breng een bezoekje aan de kerk en leer meer over de geschiedenis terwijl je de omgeving bewondert. Het is niet zo gek dat ook dit dorp jaarlijks door ontelbaar veel toeristen wordt bezocht.

Altea

We sluiten de lijst af met een prachtig stadje waar ik zelf heb mogen wonen: Altea. Deze prachtige plek is gelegen aan de Costa Blanca, vlakbij Benidorm. Wanneer je naar boven loopt kom je al snel uit op het prachtige kerkplein, vanaf waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de omgeving. Je ziet van alles: een schilderachtig berglandschap en de blauwe zee.

In het dorp kun je rondlopen door het doolhof van kronkelende straatjes, die tal van kleine winkeltjes, barretjes en restaurants bevatten. Ook zijn er kunstgalerijen, waar je schitterende schilderijen kunt kopen die de omgeving weergeven. Ben je op zoek naar een leuk souvenirtje? Ook daarvoor kun je hier goed terecht.

Ten slotte kan ik je in Altea aanraden om een reservering te maken voor op het dakterras bij het Indiase restaurant Crown of India. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de kust en de karakteristieke witte huizen. Wees er wel op tijd bij, want dit restaurant zit vaak al snel vol.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er tal van prachtige witte dorpen en steden in Spanje die je kunt bezoeken tijdens je vakantie. Loop door de charmante straten, geniet van de adembenemende uitzichten en vergeet niet om wat leuke foto’s te maken. Welke heb je al bezocht, en welke staan er nog op je lijstje?

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!