Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Palma de Mallorca, slenteren langs de mooiste Modernistische gebouwen

Deel dit bericht

Modernisme? Wat is dat? Even heel eenvoudig uitgelegd: dat is die prachtige bouwstijl van zo tussen eind 19e – begin 20e eeuw die Barcelona het kroonjuweel van Spanje maakt. Met vooral veel kleuren, mooie materialen, sierlijke vormen, planten, bloemen. Denk maar Gaudí, Domenèch i Muntaner, casa Battló, casa Milà, Palau de la Música, Sagrada familia… Dus hup je bed uit, en ga lekker slenteren langs gebouwen in Palma de Mallorca.

Barcelona heeft dan wel de naam met de meeste én de mooiste gebouwen te kunnen pronken, maar jij bent op Mallorca en daar kun je ook méér dan genoeg Modernisme happen!

De hoogste tijd dus voor een relaxte ochtendwandeling (want nog lekker koel!) langs een paar van deze pareltjes door het centrum van gezellige Palma de Mallorca te slenteren. En iedereen kan mee, want voor de shoppers in de familie is er ook genoeg om blij van te worden.

Slenter langs Forn des Teatre

Túúrlijk beginnen we eerst met koffie. Daarvoor wandel je onder de reusachtige platanen door naar de Plaça de Weyler (bus haltes 3, 4, 7, 20, 35) en zie je op nummer 9 het prachtige naambord van de meest gefotografeerde bakkerij van het eiland: “Forn des Teatre”. De naam klopt eigenlijk niet meer, want inmiddels zit er in de bakkerij een andere lokaal reuze beroemde bakker: El Fornet de la Soca. En kijk ‘es in de etalage: het is bijna onmogelijk te kiezen uit alle lekkernijen, maar laat jouw koffietje laat vergezellen door dé zoete specialiteit van deze bakkerij, de “Ensaimada”.

Gran Hotel

Slurpend aan je koffie zie je recht aan de overkant al een enorme 5 etages hoge blikvanger: het vroegere Gran Hotel, nu het Cultureel centrum van één van de grootste banken: Caixa Forum. En zie je dat geweldige balkon op de hoek links? Hoe vaak ik al gefantaseerd heb om daar te wonen en op dat balkon mijn ontbijtje te knabbelen! En zie je ook de draken in mooi donkerblauw helemaal bovenaan op de gevel?

Het hotel werd gebouwd door de beroemde Barcelonese architect Lluis Domènech; op de begane grond waren de eet- en danszalen, de etages daarboven de kanjers van hotelkamers. Voorzien van voor de tijd luxe nieuwigheden als stromend water, elektriciteit en zélfs een lift, was het hotel de allersjiekste hotspot van het eiland. In 1993 kocht bank La Caixa het gebouw en maakte er een cultureel centrum van: Doe vooral twee vliegen in één klap: als je een entreekaartje koopt kun je een geweldige exposities zien én dus tegelijkertijd het interieur bewonderen.

TIP: In de zomer zijn er ook rondleidingen in het Engels: vraag even op de begane grond bij de infobalie!

Can Casasayas & Pensión Menorquina

Als je net voorbij het Gran Hotel het reuze gezellige Plaça del Mercat opwandelt kun je ze niet missen: twee precies dezelfde gebouwen. Slenteren langs de gebouwen in Palma de Mallorca: Can Casasayas links en het voormalige Pensión Menorquina er tegenover. Heb je Barcelona al eens bezocht? Dan weet ik zéker dat deze je wel héél erg aan Casa Battló van Gaudí doen denken. En ja, dat kan best kloppen, want de architect was een grote fan van Meester Gaudí: Gietijzer, bloemetjes, vormen van vlinders, vleesmuisvleugels, spinnenwebben, golven… Probeer ze maar te herkennen. In de schaduw onder de grote plataan of de palmboom ernaast heb je een super én koel plekje om ze te bewonderen.

Can Corbella

Met vanaf Can Casasayas een “links-rechts-links-rechts” kom je bij het exotische
Can Corbella aan. Terwijl -voor zover ze mee zijn- de kids zich vermaken in de FC Madrid en de RCD Mallorca voetbalshop kun jij dit prachtige gebouw fijn uitgebreid bewonderen. Eigenlijk zijn het drie gebouwen achter één gevel en smokkelen we ook een beetje: Can Corbella is niet echt Modernistisch, maar een voorloper van die stijl, maar acht, het is zo’n geweldig gebouw… Die mag er vast wel tussendoor!

Can Forteza Rey & Almacenes el Águila

Slenteren langs de Carrer de Jaume II (die met de heel lekkere ijssalon op de linkerhoek!). De ene winkel na de andere; hier kun je ook goed de nu helemaal hippe traditionele Mallorquí schoenen, “Avarcas” scoren – die waar halve lokale bevolking op rondsloft.

Aan het einde, tussen de Plaça Major en het gemeentehuis, ben je bij wat bijna wel het mooiste hoekje van Palma de Mallorca moet zijn. Can Forteza Rey is het gebouw op de hoek, met de mooie bakkerszaak (ja! Er zijn er inderdaad héél veel in Palma) eronder.

De rijke goudsmid die het huis aan het begin van de 20e eeuw liet bouwen wilde er niet alleen wonen, maar er ook de super-de-luxe tandartskliniek van zijn schoonzoon onderbrengen. Zie je die prachtige letters “clinica dental” nog steeds boven de ramen op de tweede verdieping? Dit is ook het enige gebouw dat echt 24 karaats bladgoud op de gevel heeft – kijk maar eens goed naar de bloemen en dieren van gietijzer. Dit gaat je misschien wel je mooiste, maar zeker je kleurigste foto worden met al dat prachtige mozaïek.

Meteen naast Can Fortaleza staat de laatste schoonheid van onze wandeling: de Almacenes el Águila. Minder frivool, maar zeker net zo mooi. Wil je meer zien? Loop dan nog even een paar minuutjes door naar de Plaça de Marqués de Palmer voor nog meer deze lokale beauty’s! Dus slenter langs gebouwen in Palma de Mallorca en laat je verrassen!

TIP: Wil je je slentering langs de gebouwen in Palma de Mallorca met een culinaire beloning afsluiten? Een heerlijke orxata of xoco mét zoetigheid bij Can Joan des’Aigo of een heerlijk local en prima van prijs menu del dia bij la Vieja de Jonay Hernandez heb je zeker verdiend!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!