Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Tarragona, ontbijten met een vork!

Deel dit bericht

Ben jij er ook zo ééntje die bij het openen van je ogen, nog tussen de lakens, al gapend en knipperend fantaseert over je aanstaande uitgebreide vakantieontbijt? Als jij op vakantie gaat naar de prachtige Costa DoradaSalou, Cambrils of La Pineda, dan moet je twee dingen zeker doen. Namelijk de prachtige en dichtbij gelegen stad Tarragona bezoeken én daar de dag in “local style” beginnen met een traditioneel “Esmorzar de forquilla” ofwel: tarragona ontbijten met een vork!

Hier aan de westkant van het Iberische schiereiland is het zeker niet de gewoonte om uitgebreid te ontbijten zoals Nederlanders dat doen: boterhammen met kaas, beschuitjes, bordje Brinta, tosti’s, een zacht- of gebakken eitje, een flinke bak yoghurt met muesli en ga zo maar door.

Meestal drinkt de gemiddelde Catalaan alleen een snelle kop sterke koffie weg. Pas wat later op de ochtend, zo rond half elf slenter of rent men naar de bar of bakker om de hoek, waar het rond die tijd spitsuur is: voor koffie of thee met croissants, cakes of andere zoetigheden. Dat is “esmorzar”; je krijgt er zelfs officieel een minuut of twintig vrij voor!

Ontbijt met een vork

Maar er is ook “Esmorzar de forquilla” of wel “tarragona ontbijten met een vork”. Een heerlijke ontbijttraditie die vooral in de provincie Tarragona en de hoofdstad met dezelfde naam nog hartstikke levend is en met veel plezier en trek in stand gehouden wordt. En ja, je had het al bedacht, als je er een vork voor nodig hebt moet het best uitgebreid zijn! Het is tot een uur of tien, warm, veel en heel gevarieerd, bedoeld om je maag tot de lunch zo rond een uur of twee koest te houden. Zorg dus maar dat je maag stevig knort voordat je naar binnen stapt!

En wat eet je dan? Van boerenbrood met tomaat, knoflook en olijfolie tot inktvisjes in tomatensaus, uitgebakken spek met jus, gekruide gehaktballetjes, gefrituurde visjes, Catalaanse braadworst met bonen…tot…..tot….enfin, de kaart is heel erg lang en de prijzen klein.

TIP: Geen idee wat je moet kiezen? Vraag gewoon naar “l’especialitat de la casa” ofwel de specialiteit van het huis en laat je verrassen! Wil je beslist geen vis? “No m’agrada peix” of “no m’agrada el carn”
Ik tip je graag drie van mijn favorieten tips en natuurlijk hoor ik ook graag die van jullie, want natuurlijk ken ik er wel veel, maar lang niet allemaal. Kom maar op!

Tóful Forum

In de meest historische wijk van Tarragona, op een supergezellig plein en om de hoek van de de middeleeuwse joodse wijk en met romeinse resten op een steenworp afstand zit Tóful Forum. Wat schrok ik toen ik hoorde dat de oude eigenaren met pensioen gingen….. maar gelukkig, deze klassieker werd op ’t nippertje gered door de komst van nieuwe eigenaren, die maar wat graag bij de oudjes in de leer gingen. Daar moet je geweest zijn!

Racó d’en Mario

Vooruit, nog eentje dan! Racó d’en Mario. Een minuutje verderop, dichtbij het Amfiteater is dit m’n persoonlijke topper. Gezellig, hartstikke vriendelijke bediening en wel heel erg ruime en vooral lekkere porties. Zorg dat je niet te laat bent, zeker op feestdagen wil het hier nog wel eens vollopen!

TIP! Een paar stappen verderop zie je Casa Corderet, een ge-wel-di-ge ouderwetse kaarsenwinkel en van alles wat winkel, waar je binnen no-time een cadeautje voor jezelf scoort.

Bar El Cortijo

Bij de haven, in een straatje waar je normaal noooooit zou komen staat El Cortijo, te herkennen aan de wijnvaten die tegen de gevel staan. Ieniemienie klein maar oh zo gezellig en vooral: zo lekker! De bediening is vooral heel vrolijk en altijd in voor een lolletje en als je van wijn houdt, ben je hier op je plekkie! Want die is bijna net zo belangrijk als het allemaal in eigen keuken (die groter is dan het restaurantje) gemaakte ontbijtgerechtjes.

Heb je je vakantie lekker vroeg, in april of mei geboekt? Grote kans dat je dan één van de evenementjes treft die ze aan de lopende band organiseren, variërend van wijnproeverijen tot “callos & jazz”. Kom echt op tijd en beter niet in het weekend, want klein en dus snel vol, alhoewel de halve straat vaak gezellig volstaat met kletsende en happende mensen.

Natuurlijk zakken we ook nog even een beetje verder af buiten Tarragona: In Salou zijn dan wel voornamelijk toeristenrestaurants, maar bij Paioli (brood en olie) kun je heel goed terecht voor een écht Esmorzar de forquillo en heb je ook nog eens een leuk uitzicht op de straat. En zit je in het fijne Cambrils? Cal Siscu op de hoek bij de rotonde net over de rivier is een gouwe ouwe en lekker rustig en Can Jordi is dan echt niet de mooiste bar, maar wel harstikke lekker ontbijten met je vork, een terras en een speelparkje voor de kids.

Ik ben heel nieuwsgierig of jij ook ontbijt ontdekkingen hebt gedaan, en met wie je graag zou ontbijten in Tarragona met een vork!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!