Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

De feestmuts op! Feesten in juli en augustus in Salou en Cambrils

Deel dit bericht

De maanden juli en augustus zijn dé lokale feestmaanden in Spanje. En als jij dan lekker aan de Costa Dorada luiert wil je natuurlijk weten waar je heen moet huppelen om je partymuts uit de kast of koffer te halen en je te mengen in het feestgedruis. Kom op, dan loods ik je door de belangrijkste zomerfeesten in Salou en Cambrils! Zet de feestmuts op en ga lekker feesten in juli en augustus in Salou en Cambrils!

Kleurrijke Vissersfeesten

In elke vissersplaats aan de kust wordt het feest van de beschermheilige “Mare de Déu del Carme” uitbundig gevierd. Vanaf de tweede week van juli is het dan ook groot feest. Omdat Salou ooit ook een bescheiden vissersplaatsje was, willen ze dat maar wát graag inwrijven met grootse vissers feesten. En er is véél te doen; van gezellige concerten met muziek om te dansen, te luisteren of allebei, vervelen ga je je er zeker niet. Er staat ook veel op het programma om de kinderen bezig te houden. Vooral in de ochtenden zijn er uitgebreide programma’s zoals samen knutselen en spelletjes doen, allemaal een beetje in het vissersthema. Zorg dus dat je even bij het Oficina de Turismo óf het gemeentehuis binnenwipt voor de uitgebreide programma folder.

Ervaar traditionele visserspracht

Wat je zeker niet wilt missen, is “La calada de les malles/Rossegall” een prachtige demonstratie met een traditionele vissersboten, ouderwetse netten en in traditionele kloffie geklede vissers van het vissergilde die het publiek laten zien hoe er vroeger gevist werd. En de lijst is nog lang niet klaar:

De demonstratie begint rond 19:30 wanneer de Gegants, de reuzenpoppen van Salou, samen met de vissers in een prachtige optocht vanaf de haven naar de boulevard richting het Platja de Ponent-strand lopen. De vaste Salou-gangers weten het al: dit is dé publiekstrekker voor zowel locals als de toeristen, dus zorg dat je op tijd, rond 20.00 uur vooraan staat. Daar ga je vast en zeker prachtige plaatjes schieten! Nadat je heel veel foto’s en filmpjes hebt gemaakt ga je de dag helemaal in local style af sluiten: door vers gegrilde sardientjes mee te knabbelen bij de traditionele “sardinada” en al dan niet vals met de havaneres, de liedjes van het visserskoor mee te neuriën. En natuurlijk ook: een glaasje lokale Rom Cremat wegtikken.

Nits Daurades

De naam Costa Dorada, waaraan Salou en Cambrils liggen, betekent de gouden kust. Rond de eerste en tweede week van augustus ga je vast en zeker gouden herinneringen maken tijdens de Nits Daurades, de gouden nachten! Dat begint gelijk al goed op de eerste nacht met de traditionele batrobada, de verzameling en swingende optocht van tientallen ronddansende slagwerkgroepen. En de hele week lang, elke nacht is er muziek, van klassiek, swing, vissersbalades en soul tot rock & roll. Daar zit zéker iets voor jou bij!

De Nit del Foc, de nacht van het vuur, mag je beslist niet overslaan. En vurig wordt het zeker. Een échte Catalaanse Correfoc (zie m’n eerdere blog over feesten in Catalunya) moét je beslist meemaken. Dit is je kans: Go local! Doe een t-shirt met lange mouwen aan, doekje of shirt om je hoofd en ren en spring mee met de spectaculaire vuurduivels en de vuurspuwende monsters.

Die zie je in de middag al opgesteld staan, kijk vooral naar aan de “Morena de Salou”, een enórm grote en beweegbare murene-vis die vuur- en water spuwend door de menigte wordt geloodst.

Tegen het einde van de week, op 15 augustus kun je de traditionele avond processie zien waarbij een Mariabeeld naar zee wordt gedragen door de lokale vissers en worden de Nits Daurades afgesloten met een spectaculaire vuurwerk. Beste plek met het mooiste zicht? Dat is het strand! Dus doe drankjes en hapjes in je rugzakje en op naar het strand voor een nachtpicknick!

Middeleeuws Festijn in Salou: avontuur voor jong en oud

Eind augustus is het middeleeuwse straatfeest van Salou. Geweldige leuk met écht voor iedereen wat wils (en zéker voor de kids). Stoere ridders die elkaar bevechten, middeleeuwse kwakzalvers of bedelaars die je aanklampen op straat. Er is veel te zien én zeker ook te horen want troubadours en hofnarren ontbreken ook niet. Tuurlijk kun je ook op de foto in een echt harnas en mét helm en zwaard en voor de al dan niet zo schone jonkvrouwen of -heren zijn er plenty jurken en bloemenkransen voor op je hoofd.
Lekker rondneuzen en shoppen? Kan ook hoor, bij tentjes met van-alles-en-nog-wat: kruiden, sieraden, kleding, ouderwets speelgoed… Er valt ook meer dan genoeg te eten -kijk niet op van een heel varken aan het spit- , te snacken en te snoepen.

Vaak begint het vroeg in de ochtend tot etenstijd, een uur of 13.00 en tegen de avond gaat de boel weer open tot in de late uurtjes.

Cambrils

El Festival Música de Cambrils, eind juli
Eind juli is er alweer de 48e versie van het internationale muziekfeest van Cambrils. Heel verstandig om tevoren online kaartjes te kopen op festivaldecambrils.com. Ben je niet helemaal op de hoogte van de lokale artiesten? Je bent altijd safe met een super swingend concert van Rosario en hippe vioolvirtuoos Ara MalIkian en gaan je voetjes geheid van de vloer bij “This is Michael”. De locatie is ook nog eens geweldig; in het mooie Pinaret park.

Festa Major van Sant Pere

Het Festa Major van Sant Pere is het allerbelangrijkste feest en het duurt laaaang! Met de aanloop al begin juli gaan de feestelijkheden door tot begin september. Concerten, vuur, vermaak, dansnachten die tot in de zéér vroege uurtjes duren. Voor alle smaken en leeftijden is er wel iets; plenty traditionele festiviteiten die vaak te maken hebben met het thema: het vissersverleden en heden van gezellig Cambrils. Voor het programma kun je natuurlijk terecht bij het gemeentehuis en de Tourist info, maar ook op de website van de gemeente: www.cambrils.cat

Belist één van mijn favorieten is de Trobada de Vela latina, de aankomst van tientallen historische houten zeilboten in de haven van Cambrils. Ik kijk vooral watertandend uit naar het traditionele vissersontbijt: reuze gezellig en hartstikke lekker.

TIP: Castells, adembenemend en vooral spannende torens van mensen, zijn héél typisch Catalaans en zie je nergens anders in het land. Heel erg leuk om naar te kijken naar het oefenen: check de facebook pagina van de Xiquets de Cambrils, iedereen mag meedoen en is welkom!

Ben je een echte muziekliefhebber? Dan moet je in in de laatste week augustus in het Pescador park zijn voor het Proleg festival. Met muziek, bandjes, foodtrucks en optredens. Vooral een feest en markt voor fanatieke muziekverzamelaars. En wat ook fijn is, is het in de (meestal) wat koelere avond tot ver na middernacht.

Op de eerste zaterdag van september moet je erbij zijn: Nit del Foc is, net zoals in Salou het spectaculaire vuurfeest met de traditionele ronddansende Diables, de vuurduivels. Vind je dat wat te pittig voor je kleintjes, dan moet je om 18.00 op de Plaça de la Vila zijn voor de kinder-versie ervan -een heel hoog schattig-gehalte!

Zie je? Er valt genoeg te feesten, ik ben benieuwd wat jij het allerleukste vond!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!