Van mei tot eind september barst het in de dorpen en steden van de Costa Brava van de activiteiten. Er is altijd wel iets om naar uit te kijken in de weekenden. Maar één van de hoogtepunten van het jaar is toch echt wel de Festa Major: het feest dat bijna elke local in zijn agenda heeft staan.
Het feest duurt een week en begint vaak met een pregó: iets dat lijkt op een voordracht of preek. Meestal wordt die pregó gedaan door een bekend of zelfs beroemd persoon. Daarmee wordt het Festa Major dan voor geopend verklaard en kan het feest beginnen!
Nu heeft elke dorp of stad wel z’n eigen ludieke, mooie, vreemde of serieuze tradities maar er zijn er ook veel die je op bijna elk dorpsfeest kunt vinden. Ik pik er drie uit die lijst voor je uit!
De Sardana
Op vakantie aan de Costa Brava en naarstig op zoek naar rood met witte stippenjurken en castañetten? Staak je tocht maar, want hier vind je die prachtige flamenco niet. Hier moet je het toch echt met de tamme Sardana doen!
De Sardana is de Catalaanse nationale dans die door mannen en vrouwen samen wordt gedanst. Ze houden gezellig elkaars handen vast ergens ter hoogte van de schouders. De precieze hoogte van de handen is afhankelijk van de gemiddelde leeftijd: hoe ouder hoe lager. De voeten tikken de grond aan op de maat van het muziekje en hier en daar worden kleinere of grotere sprongetjes gemaakt.
Zie je de Sardana voor het eerst, dan kun je vast geen wijs uit de pasjes worden. Laat staan dat je spontaan in de circel kunt springen voor een potje dansen! De choreografie is echt ingewikkelder dan ‘ie op het eerste gezicht lijkt. Tellen is namelijk hartstikke belangrijk als je niet constant op de tenen van je buurman of buurvrouw wil staan.
Waar de jongeren nog enthousiaste sprongen maken, de handen stoer boven de hoofden worden gehouden en er nog wel eens wat zweetdruppeltjes vallen, blijft het bij de ouderen een rustig en miniem gehups.
Iedereen mag tijdens de dans spontaan invoegen. Loopt het qua grootte een beetje uit de hand, dan wordt de groep gewoon in tweeën gesplitst! En alhoewel er de laatste jaren best weer een revival is van de dans, zijn de meeste dansers echt wel 65+.
En waar de Sardana vandaan komt? Tja, da´s nog steeds een raadsel. Maar aangezien de allereerste kolonisten in Catalonië uit de omgeving van Griekenland kwamen, denken we dat zij ‘m hebben meegebracht! Nu je wat meer van de Sardana weet, kun je ‘m vast wel waarderen en knijp je vast ook een oogje dicht voor het zéker niet altijd zuiver spelende begeleidend orkestje!
TIP: Go local! Combineer je bezoek aan het beroemde Salvador Dalí museum in Figueres met een leuke stoomcursus Sardana. In de zomer leren de lokale ouderen je daar op het stadsplein om 20.00 graag een eenvoudige Sardana dansen.
Correfocs
De Correfoc is een prachtig spektakel dat je als het donker is kunt zien. Mannen, vrouwen, draken, duivels en andere mythologische wezens zwalken door de straten, spuiten vuur en strooien knallers dichtbij het publiek. Ze springen, dansen en rennen in een grote optocht heen en weer tot dicht bij de toeschouwers. Kinderen vinden het eng én superspannend. Er gebeuren nagenoeg nooit ongelukken, want het is allemaal super georganiseerd!
Er zijn verschillende groepen: bijvoorbeeld de “Diables” (duivels), waarbij de jongens en meiden als duivels verkleed ronddansen en het publiek schrik aanjagen. In ‘t midden een Lucifer figuur en een duivels hoofd. Beetje griezelig, maar hartstikke leuk!
De vuurgroep zijn de stoere jongeren met brandwerende pakken en vaak met grote vuurwerkhorens op hun hoofd. Ze slepen allerlei spannende objecten mee, van vuurspuwende harken tot ronddraaiende vuurslingers. Rennend langs het publiek en begeleid door karren met enorme draken en allerlei andere griezelige wezens die vuurspuwend in de optocht mee rijden. Spectaculair!
Gegants
Gegants zijn poppen van soms wel zo’n 2 tot wel 4 meter hoog! Ze worden van hout, stof en papier maché gemaakt met onder hun rokken een lichte stellage. Vaak stellen Gegants historische personen voor die belangrijk zijn geweest voor het dorp of de stad, maar vaker zie je prachtige figuren uit lokale legendes, koningen en prinsessen.
Tijdens festiviteiten kruipt er een geoefende drager onder de rok van de Gegant en tilt ‘m op de schouders. Door een stuk gaas in de rok is er gelukkig wel zicht, want er moet wel in optocht door straten en over pleinen rondgedanst worden! De Gegants uit omliggende dorpen en steden worden ook uitgenodigd om op het feest te komen meelopen in de optocht en dat maakt ’t een hartstikke indrukwekkend schouwspel.
En bij die reuzen zie je vaak ook de Capgrossos. Dat zijn, zoals het woord al een beetje verraad, “grote koppen”. Enorme hoofden van fantasie- of bestaande personen die vaak door kinderen op de schouders gedragen worden, zodat het geheel er vreselijk grappig uitziet. Maar da’s niet alles. Er is nog een stroom van gevarieerd ander gevolg: draken, paarden en vogels. Je kunt van alles zien in de optocht van het Festa Major!
TIP: Op de laatste pagina’s van de krant “El Punt” vind je elke dag een uitgebreide agenda. Als je onder het kopje “festes” kijkt, kun je precies zien waar je die dag moet zijn om zo’n geweldig leuk Festa Major mee te maken!