Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

menu del dia

Menu del dia: hier moet je zijn!

Deel dit bericht

Lekker lokaal eten, dat kan vaak erg goed, zeker als je weet waar je in elk geval NIET moet zijn. Daar ga ik je bij helpen! Aan de Costa Brava is er genoeg keuze, maar je begrijpt vast wel: vooral in de buurt van de hotelwijken moet je wel een beetje weten waar je terecht kunt voor het beste menu del dia!

Wat is een menu del dia?

De lunch, van 13.00 uur tot 15.00 uur, is voor Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. In de avond, rond 21.00 uur, is het avondeten niet veel meer dan misschien een salade of wat soep. Veel mensen in Spanje werken niet dichtbij huis en brood telt niet echt als eten. Warm eten is dus echt wel een must voor de lunch, dus de meesten gaan voor het menu del dia. Dat is altijd een voorgerecht, een hoofdgerecht, brood en een dessert of koffie.

De prijs voor een menu del dia? Zo tussen de 11 en de 16 euro voor alles bij elkaar! Althans, op doordeweekse dagen. In het weekend is het vaak een paar euro duurder. Er zijn natuurlijk duizenden adresjes. Daarom deel ik een paar tips om ze te vinden én deel ik een paar van mijn vaste adresjes in Barcelona!

Waar vind je de beste plekjes?

Ga het oude centrum in en blijf uit de buurt van de hotelwijken. Tapas gelden voor de locals niet als lunch, dus bij restaurants die er hip uit zien met een bord “tapasrestaurant” of “fresh Sangría” moet je zéker niet zijn. Sowieso eigenlijk bijna niets wat er te hip uitziet. Maar wel: ga het oude dorp/stad in, straatjes zonder winkels of kijk op dat lokale bedrijven terreintje. Zeker weten dat je er minimaal één vindt, net zoals in de omgeving van het (bus)station en de bouwmarkt. Maar de beste tip die ik je kan geven: vraag het gewoon op straat aan de eerste beste local van middelbare leeftijd!

Mijn favoriete adresjes in Barcelona

Ik heb je ook een paar van mijn favorieten in Barcelona beloofd, dus bij deze. Vaste prik als ik rondom de lunchpauze in de buurt van de Sagrada Familia ben: op de hoek van de straten Mallorca en Padilla staat het piepkleine “Corner”.  Als je daar toch bent (want de Sagrada Familia is een must-do, natuurlijk!) en niet voor de fastfood guerilla valt, dan loop je binnen 3 minuten de mensenmassa’s uit en Corner in. Voor €11,95 zit je buikje vol en heb je zélfs een drankje en koffie of toetje gehad!

In de buurt van Plaça de Catalunya of de Passeig de Grácia aan het shoppen en dus bijna geen centjes meer over? Restaurant “Cuatro Encinas” op de hoek van carrer de Casp/Pau Claris is ook één van m’n favoriete lunchplekken. Een supergoede lokale keuken en je zit heerlijk tussen de bankdirecteuren en metselaars voor €14,95 een compleet menu del dia te smikkelen.

Nog meer tips!

Tossa de Mar

Ja, zullen we dan ook nog wat andere populaire vakantieplekken doen? Tossa de Mar bijvoorbeeld? Al stokoud en een klassieker bij de lokale bevolking: “Mestre d’Aixa”. Je favoriete dag gaat vast de donderdag worden, want dat is in Catalunya traditioneel Paella-dag! Ik weet zeker dat die in je geheugen gegrift staat als je die bij Mestre d’Aixa gegeten hebt. En dat is pas één gerecht, want je hebt natuurlijk ook nog een voorgerecht, toetje, brood en wijn voor het luttele bedrag van €14,95.

Sant Feliu de Guixols

De mooie badplaats Sant Feliu de Guixols ligt op een prachtige wandeling of busritje van Platja d’Aro, net lang genoeg om trek te krijgen in een heerlijke lunch tussen de locals. Even zoeken naar de Carrer de la Lluna, maar zó de moeite waard: restaurant “La Pansa”. Ze gaan je helemaal niet verstaan, tenzij je vloeiend Catalaans spreekt, maar dat geeft niet. Je staat er niet, maar zít er vast en zeker met een mond vol met het ongelooflijk lekkere menu del dia voor maar 12 euro, inclusief je wijntje en toetje. De gerechten worden door 2 zusters gekookt en vanaf je tafel door het bedieningsluik kun je ze bezig zien. Laat Google Translate z’n werk maar doen als je je keuze uit de gerechten moet maken, alles is hartstikke lokaal én het zijn echte dorpsgerechten! Zorg wel dat je er om 13.00 uur bent want vooral doordeweeks komt de halve buurt daar eten.

Blanes

Vooruit, de laatste dan uit mijn persoonlijke adresboekje, in mooi Blanes! Voor ”Les Brases” wandel je vanaf de rots bij het strand het oude dorp in, niet ver van het postkantoor. In één van de binnenstraatjes, de carrer de l’Antiga, staat Les Brases. In het voor- en najaar brandt op frisse nachten de openhaard met zo’n gezellig geurtje. In de zomer staan de ramen wijd open. Het interieur is hartstikke oubollig, maar het eten is heerlijk. Je hebt een heerlijke lunch van echte streekgerechten en verse vis voor zo’n €11,95. Wil je behalve water een drankje erbij, dan betaal je een euro’tje extra, maar hey, voor dat bedrag ga je toch niet zelf koken in je appartementje?

Ik ben benieuwd welk menu del dia het voor jou gaat worden! Eet smakelijk!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!