Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Uitzicht op kust Serra Gelada

Costa Blanca: Parque Natural de Serra Gelada

Deel dit bericht

Voor de actieve wandelaar die van zowel bergen als de zee houdt, is de trektocht over de Serra Gelada echt een aanrader. Het natuurgebied beslaat een kleine 6.000 hectare en is daardoor de grootste van de provincie Marina Baixa. Het gebied is door het heerlijke klimaat het hele jaar door in trek bij bergwandelaars.

De familie route

Voor de minder actieve wandelaar, die toch wil genieten van de prachtige uitzichten die de Serra Gelada te bieden heeft, is de wandeling naar de vuurtoren ‘Faro del l’Albir’ een aanrader.
Indien je met de auto komt, kun je deze gratis parkeren aan de grote parkeerplaats aan de kruising tussen Cami vell der Far en Carrer Neptu. Vooral op zon- en feestdagen kan de parkeerplaats overvol zijn, dan is er genoeg ruimte om in de straten rondom te parkeren.

Deze wandelroute start net voorbij het informatie hokje en is geheel geasfalteerd. Hierdoor is de route ook geschikt voor families en ook voor minder valide personen goed bereikbaar. Langs de route tref je verschillende informatieborden met daarop zowel in het Spaans als Engels stukjes geschiedenis beschreven. Ook tref je verschillende uitkijkpunten ‘miradors’ en aan het eindpunt van de wandeling staat de prachtige vuurtoren. Vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht over de gehele baai tot aan El Peñon de Ifach -de berg van Calpe- en realiseer je eigenlijk pas hoe hoog je zit! De heen -en terugweg van de route is in totaal 5 kilometer.

Zometeen nemen we het stenen pad dat net voorbij het informatiehokje rechtsaf loopt. Deze bergroute leidt naar de Alt del Governador ons eerste stoppunt en het hoogste punt in het natuurpark Serra Gelada. Op dit hoogste punt is een antennemast geplaatst en deze ligt op maar liefst 438 meter boven de zeespiegel!

Klaar voor vertrek?

Het is eind september en hoewel in het noorden van Europa het najaar al echt is gestart, loopt de temperatuur hier aan de Costa Blanca nog op tot een kleine 30 graden in de middag. We smeren ons na het ontbijt alvast goed in en checken onze voorraad in de rugzak: voldoende water, (gedroogd) fruit, een aantal gesmeerde broodjes en een pet tegen de felle zon.

De route is zowel vanuit Benidorm als vanuit L’Albir te bewandelen. Wij starten onze tocht in Albir en lopen direct het stenen pad op richting de antenne. Het hoogteverschil wordt al gauw gemerkt. Op de terugweg komen mega sportievelingen de berg zelfs naar beneden gerend! Ik merk dat mijn conditie mij af en toe wat terugfluit en ik neem ook wat meer rustmomentjes, terwijl de topsporter die bij mij is juist fluitend het pad vervolgt.

Het pad geeft vanuit elke hoek een geweldig uitzicht. Nog een heel klein stukje hiken en we hebben de antenne bereikt! Eenmaal aangekomen geeft het een geweldige kick om daar te staan en te genieten van een 360 graden uitzicht! We nemen hier even een pauze momentje om verder op te laden voor de rest van de tocht.

Tip: Eet en drink juist vóórdat je dorst en honger krijgt. Dan voorkom je schommelingen in je energielevel en suikergehalte. Neem voldoende water mee -minimaal 1,5 liter per persoon.

De adembenemende uitzichten van de Serra Gelada

Wanneer we de tocht vervolgen blijven we genieten van het adembenemende uitzicht over de zee. De route loopt op sommige stukken behoorlijk dicht langs de cliff, een uitdaging voor de mensen met hoogtevrees. De zon staat hoog en weerkaatst prachtig op het water waardoor de zee op sommige plekken zelfs een Caribisch helblauwe kleur geeft. We genieten van de stilte en het zachtjes fluiten van de vogels die tussen de dennenbomen doorvliegen.

De route loopt dwars over het gebergte heen, de ene kant een bergheuvel op en aan de andere kant weer naar beneden en zo gaat dat een aantal heuvels door. Na ongeveer 2,5 uur hiken, met tussendoor wat kleine pauzemomentjes bereiken we Benidorm en zien we ietsje verderop het witte kruis ‘La Cruz’ boven op de berg staan. We besluiten daar ook naar beneden te lopen en dat beginnen we echt aan onze kuiten en scheenbenen te merken! Wat heerlijk om weer ‘beneden’ aan de grond te staan! We besluiten onszelf te belonen door daarna op het terras aan de Levante boulevard te ploffen. De 8 kilometer lange tocht duurde vanaf ons startpunt ongeveer 4 uur. Na een kleine lunch nemen we ‘moe maar voldaan’ de bus (buslijn 10) terug naar ons start punt in L’Albir.

Tip: wij raden aan om de tocht samen met een andere wandelaar te doen indien je minder goed getraind bent. Indien je wel alleen gaat: laat altijd even aan iemand weten dat je de tocht gaat maken en hoe laat je ongeveer verwacht aan het eind punt te zijn. Er is op de het gehele gebergte bijna geen signaal.

Tip: Wanneer je de route ‘omgekeerd’ wil wandelen. Zou je naar La Cruz de Benidorm kunnen rijden met de auto om vervolgens vanuit daar naar Albir te wandelen.

Heeft u al kriebels gekregen om lekker te gaan wandelen? Bekijk onze busreizen naar Costa Blanca.

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!