Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

tips calpe

Tips voor een vakantie naar Calpe

Deel dit bericht

Calpe (of ‘Calp’ voor de lokale bevolking), is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante en ligt in de regio Valencia. Het ligt ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Denía en is populair bij Nederlanders maar vooral onder vele Belgen. Calpe wordt gekenmerkt door de 332 meter hoge rots El Peñon de Ifach, die uitsteekt in zee en van kilometers ver aan de Costa Blanca te zien is. In dit artikel deel ik mijn tips voor een vakantie naar Calpe!

El Peñon de Ifach

Hoewel het aanzicht van de rots al indrukwekkend is, is het zicht vanaf het hoogste punt van de rots echt fenomenaal! Het zicht vanuit de top reikt over Calpe, Moraira, Altea en Albir en indien het weer helder is, zelfs tot aan de skyline van Benidorm!

Je zou het niet verwachten, maar een heel goot gedeelte van de rots is voor iedereen die goed ter been is toegankelijk. Het pad is goed aangelegd en heeft houten balustraden waar je ondersteuning aan kunt vinden. Het eerste uitkijkpunt is al prachtig en kijkt uit over de haven van Calpe en het zoutmeer. Na de tunnel is er geen aangelegd pad meer en is de tocht verder beter te vervolgen met degelijk schoeisel (wandelschoenen of sportschoenen). Het bestaat voornamelijk uit rotsen en is meer weggelegd voor de sportieveling.

Playas

De twee lange brede zandstranden van Calpe zijn Playa de la Fossa en Playa Del Arenal Bol en liggen langs weerszijden van de rots. De stranden zijn allebei kind en familie vriendelijk. Beide stranden worden omringd door restaurantjes, barretjes en winkeltjes.

Calpe kent naast deze twee grote stranden ook een aantal meer afgelegen strandjes en baaitjes, eigenlijk is dat het leukste om te doen! Huur een auto en trek er ‘s ochtends op uit naar nog veelal onbekende en wat meer afgelegen baaitjes, zoals Cala Gasparet, Cala Calaga, Cala Manzanera, Cala del Morelló of El Racó.

Cala del Morelló is een strand met Romeinse overblijfselen, de Baños de la Reina. Dit zijn rotsbassins. Leuk om te weten is dat deze bassins vroeger in gebruik zijn geweest als viskwekerij en thermale baden. Deze cala beschikt over alle nodige voorzieningen en is heel erg geschikt voor jonge kinderen door het ondiepe, kalme water en is het makkelijkste te bereiken via de Infanta Elena-promenade. Ook heel bijzonder is Cala del Mallorquí (ligt tussen Les Bassetes en Calalga). Om deze cala met kristalhelder water te bereiken, moet je het Voramar-wandelpad volgen. Na een tijdje wandelen kom je op een bijna geheime locatie aan en beloofd: deze topplek geeft een romantisch gevoel!


Tip: Cala Gasparet ligt tussen de haven Puerto Blanco van Calpe en de Puerto Campomanes van Altea en is alleen bereikbaar via de zee. Je kunt rondom de havens een kajak huren of ga voor wat luxer en kies voor een (zeil) boot!

Vissersdorpje

Calpe was ooit een klein vissersdorpje, maar er is nog maar weinig over van zijn oorsprong en het is nu een grote toeristische badplaats. De haven van Calpe, verscholen naast de rots Peñon de Ifach, geeft een hele unieke belevenis omdat je vanuit daar de visvangst van de dag kunt zien binnenkomen. Deze visvangst wordt vervolgens meegenomen naar de vismarkt net achter het strand, deze is erg populair en interessant om te bezoeken. En uiteraard is de verse vis te bestellen of te aanschouwen in de vitrines van de vele leuke visrestaurantjes!

Tip: de verse groente- en fruitmarkt in Calpe wordt gehouden op zaterdagochtend tot ongeveer 13.30 uur. Te vinden op de ‘Avenida del Norte’

Kleurrijk centrum

In het stadscentrum staat een 15e-eeuwse kerk ‘de Iglesia Antigua’ op het belangrijkste stadsplein: de ‘Plaza de la Villa’. Het oude centrum is ingebouwd in de oorspronkelijke verdedigingsmuren van Calpe om het te beschermen tegen aanvallen van piraten.  Het centrum is herkenbaar aan de vele gekleurde huisjes. Toch wel de mooiste straat is de Calle Puchalt, daar is de trap versierd met de kleuren van de Spaanse vlag.

Door de strategische ligging herbergt Calpe verschillende Romeinse, Iberische en Arabische archeologische vindplaatsen. Denk aan de ruïnes van een Romeinse villa genaamd de Queen’s Baths ‘Els Banys de la Reina‘. Ook is er in de buurt van de Plaza de la Villa, een archeologisch museum te vinden.

Als je van cultuur houdt, dan zijn de 18e eeuwse toren van La Peca en een museum gewijd aan het ‘Moros y Cristianos‘ festival (Moors en christelijk festival) in Calpe – het Fester Museum zeker een bezoek waard. Dit laatst genoemde festival vindt 3 dagen lang elke derde week van oktober plaats in Calpe.

Spectaculaire uitzichten

Als je eens wat anders zoekt dan het oude centrum of de vele restaurantjes langs de stranden van Calpe, zoek dan eens de hoogte op! Calpe heeft een heuse Sky bar! Deze is te vinden op de 29ste verdieping van het Suitopia hotel aan het Playa del Arenal-Bol en is ook toegankelijk indien je geen hotelgast bent. Deze bar heeft zowel een overdekt gedeelte als een dakterras en geeft echt een spectaculair uitzicht over zowel de Peñon als de stranden van Calpe!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!