Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

bijzondere activiteiten costa brava

4 bijzondere activiteiten aan de Costa Brava

Deel dit bericht

Is je velletje na een paar dagen strand en zee inmiddels al lekker gekleurd, je vakantieboek al bijna uit en ben je nu wel toe aan een héél andere dag? Ben je op zoek naar iets écht bijzonders, het liefste in de natuur? Dan help ik je graag een beetje verder! Een aantal van de leukste en meest bijzondere activiteiten aan de Costa Brava die ik zelf gedaan heb deel ik graag met je!

Maak je eigen parfum

Met bijna 185 geweldige cala’s, omlijst door natuur, bossen en velden is de Costa Brava niet alleen een kadootje voor je ogen, maar zéker ook een feest voor je neus. Het prikkelende frisse van de bloeiende rozemarijn en wilde venkel in het voorjaar, de kruidige semprevivens in de zomer en het zoete van de mispelbloesem in het najaar. De Costa Brava is een echte “ruikplek”. Al jaren geleden bedacht ik me dat ik best een parfum zou willen hebben dat naar hier ruikt!

Je kunt hartstikke relaxed op pad, met een hippe mand op je rug in het gezelschap van een enthousiaste gids. Deze gids weet niet alleen alles over de flora, maar heeft ook nog eens prachtige verhalen over de omgeving en de geschiedenis. Je struint door het landschap van de Empordà streek, op jacht naar wilde bloemen en kruiden. Langs baaitjes, door de eikenbossen, in het open veld en langs de rivier bloemetjes en kruiden plukken waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat je er iets mee kunt doen. En ook best fijn: het zijn veelal beperkte groepjes.

Met rode wangetjes en een volle mand ga je vervolgens in de werkplaats en de tuin leren destilleren van lekker ruikende olietjes en mag je met wat hulp je eigen kruidenparfum maken. En de hele familie kan meedoen, als je maar op tijd reserveert. Een goeie is Bravanariz uit Pontós. Mocht je geen auto tot je beschikking hebben: Pontós is via Girona gemakkelijk met de bus te bereiken.

Tip: op nog geen 5 minuten afstand ligt het rustieke Báscara, een authentiek middeleeuws dorp. Een fijne plek om rond te wandelen en in één van de twee streekrestaurants een hap te doen of aan de oever van de rivier romantisch te picknicken! Ben je er in de kerstperiode? Pik dan gelijk de Pessebre vivent de Báscara, de levende kerststal ervaring mee (Unesco werelderfgoed!).

Burrotrek

Heel veel leuker dan de volgende tip gaat het niet worden. Bij mij staat ‘ie bovenaan mijn top 10 van bijzondere activiteiten aan de Costa Brava. Een grote kans dat dit je meest bijzondere uitje wordt!

Een paar uur, een dag of meerdere dagen een wondermooie wandeltocht door de natuur maken met een échte Catalaanse ezel, oftewel een “burrotrek”. De “Ruc Català” is een officieel ras, best wel wat groter dan de gemiddelde ezel, slim én sterk.

Een burrotrek is een wandeling waarbij een ezel je (of jullie) maatje is. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit te kiezen en er is er zeker eentje die bij jou of jullie past.

Voor een dagexcursie in je uppie, samen, met of zonder kids, kun je kiezen uit verschillende routes, lengtes en zwaartes, zodat ook de kleintjes en degenen die een minder goede conditie hebben mee kunnen. Een picknick kun je natuurlijk zelf meenemen, maar de meeste Burrotrek bedrijfjes hebben ook kant en klare opgezadelde picknick manden met streekproducten én een gps voor je.

Een beetje griezelig? Als je het fijner vindt een ezelgids mee te hebben op je tocht, dan kan dat ook! Er is echt voor iedereen wat: van 3 uur tochten en dagtochten tot een tweedaagse wijnroute (en overal proeven, natuurlijk!). Of misschien ook fijn, lekker vlak lopen rond het Boadella meer of twee dagen door de voet van de overweldigend mooie Pyreneeen. En dé ultieme tocht: een relaxte trek in je eigen tempo vanuit het binnenland over de bergen, tot aan de knalblauwe middellandse zee, compleet met een slaapplaats in lokale herbergen. En je bagage wordt natuurlijk gedragen door de ezel. Wil je nog meer avontuur? Veel bedrijfjes kunnen de tocht helemaal aan jouw wensen aanpassen. Het is dé manier om de Costa Brava op een heel bijzondere manier te leren kennen. Doen!

Herbocaiac

Ben je een waterrat? Dan is herbokayakken iets voor jou! Veel mooie baaitjes van de Costa zijn moeilijk te voet te bereiken, maar jij zit straks in een kayak!

Je bent lekker fris een halve dag op en in het water bezig. En je leert niet alleen de basics van kayakken, maar ook nog eens welke planten op die prachtige kliffen en rotsen groeien, en nóg leuker: welke je kunt eten.

Bovendien is de kust misschien nóg mooier en indrukwekkender vanaf zee, als je opkijkt naar de steile rotswanden. Je komt waar anderen niet kunnen komen, zeker wanneer je zo’n verscholen baaitje of een geheimzinnige grot inpeddelt.

Ja, ín het water ga je ook. Snorkelend zie je naast mooie visjes ook hoe en waar er onderwater van alles groeit waar je bovendien je maag mee kunt vullen. Verrassend!

Hier en daar worden de kayaks aangelegd om een korte wandeling te maken naar iets hoger gelegen plekjes met adembenemend uitzicht. En ook daar groeit en bloeit onverwacht veel eetbaars. Tuurlijk ga je ook een geïmproviseerde maaltijd maken van de… zeewortels… zeevenkel….zeesla? Of de catusvijgen die je hebt geplukt.

Al snorkelend, kayakkend en wandelend onder leiding van een kenner op een super originele manier de Costa Brava boven én onder water leren kennen! De meeste Herbocaiac tochten beginnen rond Llançà, Palamós of zuidelijker, net boven Lloret de Mar.

Maak je eigen espadrilles

Leuk zijn ze hè, die espadrilles, of wel “Espardenyes”. Het originele Catalaanse volksschoeisel van vroeger, en nu weer helemaal hip. Ze gaan een hele tijd terug, meer dan 900 jaar. En waar ze eerst alleen door armelui zonder centjes of crypto’s gedragen werden, zijn ze nu geliefd bij iedereen, tot aan onze Máxima en haar dochters toe. Dus wat dacht je er van om ze helemaal zelf in elkaar te flansen? In Barcelona kun je tijdens een workshop je eigen, unieke espandenyes in een paar uur leren maken. Natuurlijk onder supervisie van een kenner die je ook nog eens van alles vertelt over de lokale tradities en gebruiken.  Zelfgemaakte espardenyes, da’s pas een originele souvenir! Ik ben bij een vrolijk jong stel geweest, Lluis en Kathe, die met hun atelier midden in de oude Gotische wijk van Barcelona zitten. Zo kun je na de workshop door de leukste wijk van Barcelona paraderen. Twee vliegen in één klap!

Dit waren ze: mijn tips voor de meest bijzondere activiteiten aan de Costa Brava. Welke kies jij?

Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!