Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Vrouw in carnavalskostuum

Carnaval aan de Costa Brava

Deel dit bericht

Vieren ze Carnaval aan de Spaanse Costa Brava? Jazeker! En dat alles met een lekker zonnetje en een stralend blauwe lucht. De over het algemeen nuchtere, niet zo tempramentvolle Catalanen ontpoppen zich halverwege februari graag in kleurige, optochtlopende en feestende vlinders!

De grootste en meest spectaculaire optocht van de Costa Brava is de Rua de Carnaval van Platja d’Aro, waar rond de 5000 mensen aan meedoen. Deze optocht is dan ook een echte trekpleister voor de lokale bevolking en buitenlandse toeristen! De optocht is adembenemend en duurt uren: ik neem altijd een strandstoeltje mee en ga aan het begin zitten, waar de wagens zich verzamelen en de deelnemende groepen hun choreografie nog eens doornemen.

Nadat de dorpen en steden eerst hun eigen optochten gehouden hebben (en dat zijn er veel) gaan de “colles” (de carnavalsverenigingen) ook gezellig bij andere dorpen op bezoek. Overdag of in de avond, tijdens Carnaval is er iedere dag wel ergens een optocht en dit is ook de tijd dat je uitgedost en verkleed naar je werk mag! Daarnaast wordt er dag en nacht van alles georganiseerd, zoals ludieke festiviteiten en straatfeesten voor bezoekers en locals. Het zijn dan ook de leukste weken van het prille voorjaar!

In Tossa de Mar gaan ze helemaal hun eigen gang: ook als Carnaval eigenlijk al afgelopen is, wordt er de befaamde Ressaca de Carnaval, ofwel “de carnavals-kater” gehouden. Dit is een uitgebreid gezamenlijk diner en feest van de carnavalsverenigingen van dorpen en steden uit de omgeving. De ochtend daarna is de allerlaatste optocht van de Costa Brava, waarbij de meeste deelnemers meestal niet meer erg fris zijn…

El Ranxo

Rond Carnaval vind je in zo’n 50 plekken aan de Costa Brava en Catalonië een mooie, fotogenieke traditie: de “Ranxo”. Al vroeg in de ochtend zijn de vele “Ranxers” in traditionele kleding druk in de weer op het dorpsplein. Tien, twintig grote houtvuren waarop nóg grotere ketels staan: een prachtig gezicht. Er wordt heel wat gesleept, geroerd, gekletst en gelachen: een vast recept van bonen, uien, worst en vlees heeft een hele dag nodig om tot een dikke soep te koken.

’S avonds is het een supergezellige, beheerste drukte met de dorpsbewoners (en zéker ook nieuwsgierige toeristen!) die met alle soorten en maten pannetjes klaarstaan om hun deel van de Ranxo opgeschept te krijgen. De traditie gaat zo’n 250 jaar terug en was ooit een sociaal gebeuren: de rijke landheren zorgden voor de ingrediënten voor de Ranxo; het was de laatste vette en overvloedige maaltijd voor hun arbeiders, de armen en de dorpsbewoners voordat de karige vastentijd begon.

Tip!

Ga naar zo’n Ranxo! De beroemdste (werelderfgoed!) vind je in het dorp Vidreres, nét achter Lloret de Mar. Met zo’n 3000 uit te delen porties moét het je lukken je pannetje vol te krijgen! Ook in Capmany, het prachtige dorp in de streek l’Empordà ben je zéker welkom en heb je de kans een mooie traditie te mee te maken. En ook al heb je geen honger: het is superleuk om op het dorpsterras een paar uur van het schouwspel te genieten.

De bijzondere gewoonte na Carnaval

Aan het einde van Carnaval, wanneer het afgelopen is met het feesten, eten en drinken, is het tijd voor een nogal bijzondere gewoonte. Wanneer het vasten begint is het namelijk tijd voor “L’Enterrament de la Sardina” ofwel de begrafenis van de Sardine! Waar die vreemde traditie vandaan komt? Geen idee! Ik heb al zoveel verschillende versies gehoord.. Laat ik de lokale versie van Lloret de Mar maar met jullie delen.

Op de laatste avond of ochtend van Carnaval wordt er voor de laatste keer nog lekker en veel gegeten. Daarna wordt één van de vette sardines van de tafel met veel poeha verbrand en begraven op een versierde centrale plaats in het dorp. Als een soort symbolisch einde aan een tijd van feesten en een overvloed aan eten en drinken: nu is het ook écht uit met de pret! Tegenwoordig is het een ludieke gebeurtenis met een mega papier-maché sardine die ’s nachts op het strand begraven wordt.

Tip!

Het zou natuurlijk doodzonde zijn om niets meer te doen met al die prachtige kostuums en versierde karren. Daarom kun je zelfs in hartje zomer nog een keer genieten van al die prachtige kleuren: in de maand juli wordt alles nog één keer uit de kast gehaald voor het zomercarnaval van Tossa de Mar!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!