Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner Costa Brava

Costa Brava: van Frankrijk tot aan Blanes

Deel dit bericht

Een adembenemend mooie kust met maar liefst 328 grote én kleine strandjes. Prachtige middeleeuwse dorpjes en historische steden die tussen het groen van de naaldbomen en de helder blauwe zee in liggen, dat is de Costa Brava! De streek waar ik na jaren nog steeds dolverliefd op ben!

De Costa Brava ligt in de provincie Catalonië in het noordoosten van Spanje. Deze Costa is 214 schitterende kilometers lang en loopt vanaf de Franse grens helemaal tot aan het gezellige Blanes. Tel daar ook nog de Costa Maresme – van Malgrat tot Calella – , de Pyreneeën én het zachte klimaat bij op en je hebt dé ideale vakantiestreek! En als kers op de (vakantie)taart: het bruisende “must-see” Barcelona ligt op nog geen uur afstand!
Dus wil jij tijdens de vakantie lekker luieren, zwemmen, zonnen of uitgebreid shoppen? Ben je dol op wandelen, fietsen én lekker eten? Of ga je liever cultuur snuiven bij de Romeinse en Griekse opgravingen in de regio? Aan de Costa Brava is voor iedereen iets te ontdekken en te beleven!

De mooiste stranden van de Costa Brava

Tussen de 328 strandjes en baaitjes van de Costa Brava kun je vast jouw favoriete plekje vinden. De meest noordelijke baaitjes rond de (supergezellige!) stadjes Begur en Calella de Palafrugell, het Mar Menuda strand van Tossa de Mar, de Santa Cristina baai in Lloret de Mar en bijvoorbeeld Cala Sant Francesc in Blanes zijn gemakkelijk te vinden, erg geschikt voor kinderen én hartstikke mooi!

Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook pareltjes van strandjes waarvoor je wat meer moeite moet doen en die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn. De perfecte kans om ze eens op een andere manier te bekijken: neem bijvoorbeeld eens één van de excursieboten die langs de kust op en neer varen. Of huur een kajak, lekker vroeg in de ochtend, voor een geweldig uitzicht vanaf het water!

De mooiste steden en dorpjes aan de Costa Brava

Er zijn zoveel prachtige dorpjes en steden dat het lastig kiezen is.

  1. Natuurlijk is het prachtige “game of Thrones” Girona met haar historische binnenstad een must. Vooral in de avond ontzettend gezellig én gemakkelijk te bereiken.
  2. Het piepkleine dorpje Regençós is in 2021 tot één van de mooiste dorpjes van Europa uitgeroepen. Eén van mijn favorieten. Natuurlijk gelijk even een Menu del Dia eten in het dorpsrestaurant…
  3. Cadaqués in het noorden is een sprookjesachtig kustdorpje. Ga op een doordeweekse dag en koop gelijk online een ticket voor het huis van Salvador Dalí in Port Lligat. In augustus en in het weekend is het wel druk. Wandelschoenen of sneakers en zwemkleding mee, want in het naastgelegen natuurpark Cap de Creus kun je geweldig wandelen en kayaks huren!
  4. Trek een hele dag uit voor een paar van de middeleeuwse dorpjes in de Empordà streek: Monells, Peratallada, Palau Sator, Corçà. Helemaal geweldig in combinatie met een bezoek aan het kasteeltje van Gala Dalí in Púbol of de grote markt van La Bisbal d’Empordà op vrijdag!
  5. Tossa de Mar is áltijd goed, zéker in de avond wanneer het mooi verlicht is en je vanaf het strand een mooi uitzicht op het ommuurde dorp hebt.

Tips van onze local

  • Verblijf je in een hotel aan de Costa Maresme en zoek je een rustig plekje om te zonnen op loopafstand? Het strand tussen Santa Susanna en Pineda de Mar is een aanrader en hier is altijd plek genoeg! Een ander fijn strand ligt op een mooie wandelafstand vanaf Calella, namelijk het Platja de les Roques!
  • Veel dorpsrestaurantjes serveren in de middag een “Menu del dia” van 3 gangen inclusief een fles wijn en water voor ongeveer 10€ tot 15€. Ga eens op zoek en leer de lokale keuken kennen!
  • Op zondag zijn veel musea in Barcelona, zoals het Picassomuseum en het Designmuseum gratis te bezoeken! Check de websites voordat je gaat, er moet namelijk vaak wel een toegangstijd gereserveerd worden.
  • Slenter in één van de prachtige botanische tuinen van de Costa Brava:
    • Blanes: Mar I Murtra
    • Lloret de Mar: Jardins de Santa Clotilde en Pinya de Rosa
    • Calella de Palafrugell: Els Jardins de Cap Roig
  • De Empordà streek is wereldberoemd om de lokale wijn. Bezoek zeker één van de kleinere wijnmakerijen. Mijn tip is om er één te kiezen die ook ontbijt of lokale producten bij de proeverij serveert!
  • De grootste stad in de Costa Brava is het prachtige, historische en autovrije Girona. Trek er een dag (én avond!) voor uit! Must do: ijsje eten van Rocambolesc en ontbijtje op de trappen bij La Fábrica.
  • In de zomermaanden zijn er veel lokale feesten, themamarkten en hippe avondmarkten. Vooral niet te missen:
    • Santa Cristina d’Aro: de Santa Market
    • Begur: Fira dels Indians
    • Barcelona: de Festes de la Mercè en de Festes de Gràcia
  • Een beroemde en spectaculair mooie wandelroute loopt helemaal langs de kust van Blanes tot aan de Franse grens; de Camí de Ronda. Zo’n 500 kilometer lang en goed te doen in kleinere stukken. Het hele jaar door!
  • Bijna overal zijn SUP planken te huur. Voor de beginners: leer suppen in onder andere Lloret de Mar aan het strand van Canyelles en Santa Cristina, in Sant Feliú in de baai van Platja de Sant Pol of in Tossa de Mar in Cala Llevadó.

Leukste excursies in de Costa Brava

Natuurlijk wil je ook de leukste excursies weten. Dit zijn er veel, maar deze mag je zeker niet missen:

  • Montserrat
    Doe voor deze excursie vooral makkelijke wandelschoenen aan. De omgeving is prachtig en vanaf het kloostercomplex kun je met de tandradbaan naar het hoogste punt (1100 meter!) gaan. Vandaar uit is het een prachtige wandeling weer naar beneden, naar het klooster.
  • Barcelona
    Deze wereldstad kun je natuurlijk niet overslaan en één dag is niet genoeg voor deze ontzettend veelzijdige en enorm grote stad. Tip: ga eerst met een excursie die je naar de beroemdste plekjes brengt; dan heb je een geweldige basis om daarna zelf nog eens met het openbaar vervoer te gaan.
  • Het binnenland van de Costa Brava
    Het binnenland is ontzettend mooi en groen. Een tocht naar Besalu, Rupit, of het meer van Banyoles zou op je lijstje moeten staan.
  • Boottocht langs de kust
    Zonnetje op je gezicht en een beetje zeewind door je haar: doe een boottrip langs de kust. Er zijn korte en langere trajecten, helemaal van Calella tot Tossa de Mar en andersom. Ook kun je met deze boot makkelijk op het geweldige strand van Santa Cristina komen!

Tips met kinderen

  • De “Fires Medievals”, middeleeuwse feesten in die in de zomer gehouden worden. Vooral die van Hostalric met z’n kasteel en ridders is een feest voor kinderen!
  • Fietsen! Bijvoorbeeld met Burricleta; elektrische fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen, je kunt zelfs een uitgebreide picknickmand bestellen!
  • Het Dalí museum in Figueres is prima voor kinderen, koop wel even online je kaarten. De beste tijd om het museum te bezoeken is na 16:30 uur, wanneer de meeste groepen vertrokken zijn.
  • De avondmarkt (vanaf 18.00 uur) La Santa Market in Santa Cristina d’Aro, in juli en augustus, is gewéldig met kinderen. Er zijn diverse kinderactiviteiten, ze kunnen er rondrennen en er is van alles te eten.

Wist je dat?

  • De Costa Brava 6600km2 groot is maar slechts een klein deel van Catalonië?
  • 2 van de beste restaurants ter wereld te vinden zijn aan de Costa Brava en 5 van de beste koks ter wereld uit deze streek komen?
  • De naam Costa Brava in 1916 door de schrijver Ferran Aguilló uitgevonden werd om de kust in twee woorden te omschrijven?
  • Rode wijn in de zomer ijskoud wordt geschonken! En dat als je om een “bikini” vraagt je een tosti krijgt?!
  • De lokale “tomate de penjar”, een klein tomaatje, wel 5 maanden kunt bewaren en gebruikt wordt om geroosterd boerenbrood mee in te smeren voordat het beleg erop gaat?
  • Het heel gewoon is om met een Catalaanse braadworst, een paar sneden geroosterd boerenbrood en een glas cava of wijn te ontbijten?
  • De Costa Brava Unesco Werelderfgoed is?
  • Er aan de Costa Brava Catalaans gesproken wordt, wat héél anders is dan Spaans en het ook de officiële taal is van deze regio?

Benieuwd naar ons aanbod in de Costa Brava? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met één van onze medewerkers!

Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!