Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

botanische tuinen banner

De mooiste botanische tuinen van de Costa Brava

Deel dit bericht

Pfoe! Wat kan het zomers warm zijn aan de Costa Brava! Gelukkig zijn er aan de Costa Brava genoeg mooie plekken om van de schaduw, een briesje én een adembenemende omgeving te genieten: de botanische tuinen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de knalblauwe zee en grillige kust als achtergrond. Dus pak je picknick spullen in en we gaan!

Jardins de Cap Roig

De mooiste? Mooi zijn ze allemaal, dus ik begin voor het gemak maar gewoon bovenaan de kaart, dus bij de “Jardins de Cap Roig”.

Deze tuin is idyllisch gelegen, net buiten Calella de Palafrugell, hoog boven zee en rondom een prachtig kasteel, dat in 1927 door een Russische kolonel en zijn Engelse vrouw gebouwd werd. De twee waren gek op architectuur, kunst en tuinieren en op deze plek maakten ze hun ultieme droom waar: wonen in een kasteel. Een kasteel omringd door prachtige tuinen met supermooie kunstwerken die hier en daar opeens voor je neus opduiken.

Inmiddels is de tuin een stichting en al jaren open voor publiek. Voor een tientje kun je er rondkijken en voor maar 2€ extra maak je een anderhalf uur durende wandeling met een gids. Check ook even de agenda ter plaatse, want er zijn onder de schaduw van de bomen hartstikke leuke activiteiten. Denk aan workshops bloemenolie maken en een dagje groen schilderen. Ik kreeg dat vorig jaar voor m’n verjaardag en ik heb een superdag gehad!

Festival de Cap Roig

Ook het jaarlijkse festival de Cap Roig is zó de moeite waard! Tegen deze unieke achtergrond spelen wereldartiesten voor een klein publiek: Elton John, Lady Gaga, Rod Stewart, Sting, Mark Knopfler om er maar een paar te noemen! Tip als je iemand nog een kadootje schuldig bent: in de namiddag slenteren door de tuin, ter plekke een hapje doen en dán naar een concert!

TIP: Is je portemonnee ietwat leeg, dan is een ochtendje Jardins de Cap Roig en daarna een geweldig mooie kustwandeling naar het haventje van het schilderachtige dorp Calella de Palafrugell voor een voordelig “menu del dia” ook onvergetelijk!

Jardins de Santa Clotilde

In Lloret de Mar vind je ook een van mijn favoriete botanische tuinen: de “Jardins de Santa Clotilde”, naast het strand van Fenals en mét een bushalte voor de deur. Hij is niet heel groot, maar echt prachtig en perfect voor een uurtje. En oh wat een dramatisch mooie doorkijkjes voor je selfies! Ik kom er zelf graag als ‘ie net open is, om op het grasveld in een ouderwetse houten tuinstoel en in het gezelschap van een meegenomen koffie’tje en croissantjes naar de zee te staren of te lezen. Deze tuin kost maar 6 euro en je mag zo lang blijven als je wilt! Er zijn regelmatig avondconcerten met natuurlijk een lokale knabbel en drankje.

Pinya de Rosa

Voor de botanische tuin “Pinya de Rosa” moet je in Blanes zijn, tussen de stranden van Santa Cristina en Sant Francesc. Hij is bijzonder want je ziet er alleen maar succulenten, een duur woord voor alles wat tegen droogte kan: kaktussen, agaves, vetplanten, wat ‘m wel heel exotisch maakt! Voor koelte moet je er trouwens niet zijn, dus ga tegen de avond. Bovendien maakt de avondlucht je plaatje compleet: ’t is net of je in een land héél ver weg bent!

Mar i Murtra

Toch wel stiekem mijn favoriet van alle botanische tuinen: MariMurtra; ook in Blanes. Op z’n best ergens rond mei/juni, maar ook de andere maanden van het jaar hartstikke mooi. De ligging alleen al is fantastisch: hoog op de rotsen boven de baai van Sant Francesc. De tuin is ooit in 1924 opgezet door meneer Karl Faust met als doel lokale studenten de kans te geven exotische planten te bestuderen; ook vandaag de dag gebeurt dat nog.

Met spectaculaire uitzichten overal waar je loopt over de 4 hectare en met z’n 4000 planten, bomen en bloemen is Mar i Murtra echt een múst als je aan de Costa Brava Zuid op vakantie bent. Niet voor niets is het één van de meest geliefde foto-, trouw- en filmlocaties van Catalonië. Al die kleuren groen tegen een knalblauwe zee en indrukwekkende rotskust zijn echt goed voor een paar uur slenteren. Je moet wel redelijk goed ter been zijn, want er zijn verschillende niveaus en hier en daar traptreden. Er zijn overal (hartstikke romantische) zitjes, verborgen paadjes en een terras en buitenbar om je aankopen uit de leuke ecowinkel nog ‘es te bekijken. En kom je op zondag vroeg, neem dan je yogapants mee, want van 8 tot 9 kun je meedoen met de yogaklas en dat is daar natuurlijk een hele ervaring!

Check de agenda maar voor je gaat: van vermouth met muziekje tot planten herkennen, kruidenlikeur maken, yoga, concerten en wandelingen met gids. Er is altijd wel wat te doen of te leren.

Tip!

Vanaf de tuin wandel je met een mooie wandeling naar beneden naar de kleine baai van Sant Francesc; één van de mooiste! Daar is het heel goed zonnen, snorkelen én lunchen in het top strand restaurant. Ook kun je de andere kant op wandelen, naar de haven van Blanes. Doe je dat doordeweeks vóór 15.00, dan kun je de vissersvloot zien binnenvaren en naar de levendige visveiling kijken!

Naar welke van deze botanische tuinen ga jij?

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!