Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

beach club xiringuito

Dit zijn de mooiste xiringuitos aan de Costa Brava!

Deel dit bericht

Wat voor mij de ideale stranddag is? Een doordeweekse dag nog voor de zomer, een grote tas vol tijdschriften, boeken en kranten, een enorme parasol, dito strandkleed en een fles water. Dan alleen nog het strandje in de buurt met helemaal niks: geen boulevard, geen cocktailbars, geen winkeltjes, behalve een xiringuito! Alleen even een pareo omslaan, sloompjes naar de xiringuito sloffen en dan naar het strand en de zee staren met een lekker hapje voor je neus, heerlijk! Dit zijn mijn favoriete xiringuitos aan de Costa Brava.

Xiringuito Cala Bona, Tossa de Mar

Voor deze xiringuito heb je wel een auto nodig, maar hij is dan ook gewéldig! Aan de spectaculaire kustweg GI682 (UNESCO) die van Tossa de Mar naar St. Feliu de Guixols loopt ligt xiringuito Cala Bona.

Een paar honderd meter na de KM26 paal zie je aan de linker- en rechterkant van de weg wat ruimte om kunstig te parkeren. Ga vroeg als je nog een plekje wilt, zeker in de zomer. Via een kort, spannend pad klauter je naar beneden en na een minuut of tien je beloning: aan je voeten een ienie-mini baaitje. Een paar dobberende bootjes en een xiringuito balancerend op de rotsen. Wat een idyllische plek!

Dit is Cala Bona, je kunt er vooral heerlijke paella en visgerechten eten vanaf het terras met een super ansichtkaart-uitzicht. En natuurlijk ook zwemmen! Er is niet heel veel plek op de rotsen dus laat de parasol maar thuis.

Tip: de állermooiste manier om bij Cala Bona te komen is per boot. In Tossa de Mar kun je per dag of halve dag een 4-persoons bootje huren waar je geen vaarbewijs voor nodig heb. Niet heel goedkoop, maar wel garantie voor een topdag!

Xiringuito Cala Sant Francesc, Blanes

Het strandrestaurant Cala Bona ligt aan het baaitje van Sant Francesc, iets noordelijk van het gezellige Blanes. Makkelijk om te komen: vanuit Blanes kun je via de kust of via de bovenweg ook met een mooie wandeling in Cala Sant Francesc komen. Zigzaggend door een exclusieve woonwijk met miljoenenvilla’s en een prachtig uitzicht kom je bij de parking en de baai. Je kunt natuurlijk op de bonnefooi gaan, maar wil je écht op 1 meter van het strand zitten, bel dan maar even van tevoren en vraag om zo’n plekje aan het strand. De prijs is een beetje hoger, maar nog steeds een habbekrats vergeleken met Nederland: een driegangen lunchmenu kost je 25 euro, met je wijntje erbij!

Je bent in een koprol op het strand en ook al ga je niet voor dat 3-gangen menu, in de xiringuito van hetzelfde restaurant hebben ze de heerlijkste belegde stokbroodjes, sapjes en frisjes. Zoek een mooi plekje links bij de rotsen en jouw dag kan niet meer stuk!

Tip: wandel vanuit de haven van Blanes naar Cala Sant Francesc! Je hebt een superuitzicht over Blanes vanuit de Torre Sant Joan die je onderweg tegenkomt en even verderop de Botanische tuin Mar i Murtra. Zo fotogeniek, die mag je écht niet overslaan.

Beach Club Cala Llevadó, Tossa de Mar

Net voor Tossa de Mar, komend vanuit Lloret, zie je al het bord: camping Cala Llevadó (er stopt ook een bus). Volg de borden “Beach Club” en rij of loop langs de camping naar beneden. Het is wel even een stukje lopen, maar de beloning is zoet.

Voilà: Beach Club, de meest sfeervolle xiringuito van de Costa Brava. Lekker met je voeten in het zand, tussen de palmbomen en de zee op een paar seconden kun je hier lekker eten en barhangen. Leuker kan eigenlijk niet! Of misschien ook wel: in de avond is de beachclub, met lichtjes tussen de bomen en vaak lekkere live muziekjes, ongelooflijk sfeervol. Top voor een romantische avond op het strand voor de xiringuito. En ook met de kids, want die kunnen natuurlijk gewoon dollen op het strand terwijl jij aan je exotische cocktail slurpt!

Tip: Verblijf je in Tossa de Mar? In de zomer vaart er een paar keer per dag een kleine boot van het grote strand naar Cala Llevado voor een habbekrats! Bij de tourist info vind je de prijzen en vaartijden.

Santa Cristina en Cala Treumal, Lloret de Mar

Ook deze xiringuito is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken: de bus Lloret/Blanes stopt beneden aan de weg. Er is een grote parking met aan het einde het romantische kerkje van Santa Cristina. Loop er zeker even omheen, want vanaf het uitkijkpunt achter het kerkje kun je de mooiste foto’s van de grillige kustlijn maken. Je ziet dan links de baai van Santa Cristina en rechts, door een smalle strook strand en rots gescheiden, de meer intieme baai Cala Treumal.

Je loop met een steil, geasfalteerd pad naar beneden en tja, dan moet je kiezen!
Wordt het Santa Cristina, de grote xiringuito links met dezelfde naam en een gewéééldige paella en een kaart boordevol tapas? Of kies je voor rechts, de kleinere Cala Treumal, met de familie-xiringuito met een lekker muziekje en ook vega opties? Qua romantisch en lekker sfeertje kies ik voor Cala Treumal, zorg wel dat je er bijtijds zit met een drankje, want er kan niet gereserveerd worden en wie het eerst komt, die het eerst maalt!

Tip: De Dofi Jet boten die de hele dag op en neer varen langs dit stuk van de Costa Brava, stoppen hier ook! Da’s een superleuke manier om er te komen en tegelijkertijd de mooie kust vanaf zee te bekijken. Vanuit Tossa de Mar tot aan Calella kun je die boot nemen en hij zet je neer op het strand van Santa Cristina.

Welke xiringuito ga jij bezoeken?

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!