Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

indianos costa brava

Indianos aan de Costa Brava

Deel dit bericht

Kom je al een poosje naar de Costa Brava voor een lekkere bruine toet en ben je niet weg te slaan van het strand? Dan is het eigenlijk best tijd dat je de straten en straatjes erachter historisch gaat verkennen! Want kijk maar eens goed, er staan heel wat sjieke oude woonhuizen, paleizen en gebouwen. Hoe meer je er op let, hoe meer je er ontdekt én hoe mooier en interessanter ze worden! Hier in Catalonië worden ze “Americanos” genoemd en de oorspronkelijke eigenaars de “Indianos”. Er zitten zoveel mooie verhalen aan deze prachtgebouwen vast – als ik tijdens een Solmar Special excursie op stap ben met vakantiegangers is dat één van m’n favoriete bezigheden: er een leuke wandeling langs maken! Eerst even een beetje geschiedenis dan!

De geschiedenis

Halverwege de 18e eeuw had Spanje buiten de grenzen hard z’n best gedaan:  een hele lijst van (nu) Zuid-Amerikaanse eilanden en streken zoals Cuba, Costa Rica, Puerto Rico, waren ingelijfd bij de kroon. Spaanse schepen kwamen propvol met koffie, suiker, tabak en cacao terug en daar was best een centje aan te verdienen.

Vooral vanuit Barcelona en de Costa Brava gingen stoffen, wijn, sterke drank, gedroogde vruchten en papier weer mee terug naar de exotische landen.  Maar ook passagiers:  stoere, vaak piepjonge jongens (de állereersten kwamen uit Blanes!) maakten de gevaarlijke lange reis naar de andere kant van de wereld.  Om allerlei redenen: economisch, werk, de phylloxera-plaag die alle wijngaarden in Europa had platgelegd, ontduiken van dienstplicht, nieuwe kansen…. of omdat de oudste broer vanzelfsprekend de familiebezittingen toegewezen kreeg maar  jij niet de rest van je leven op een houtje wilde bijten! Als ze dan weer na jaren terugkwamen in hun geboortedorp met een gevulde portemonnee en een florende business overzee, dan lieten de “Indianos” geweldige luxe huizen en paleizen bouwen en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen, parken, kuuroorden en …….casino’s!

Begur

We beginnen in het noorden, in pittoresk Begur. Uit dit dorp vertrok lang geleden bijna een derde van de bevolking om hun geluk in de Americas te vinden en dus zie je nu in het héle dorp indrukwekkende Americanos-huizen. Loop het gemeentehuis binnen en vraag naar de wandelroute, die super compact is en je ook nog eens langs de leukste shops en restaurants van het dorp brengt. Meteen rechts van de parking vind je al zo’n parel: Can Carbó. Dat wordt je lunchplek, want dat wil je natuurlijk doen op het terras van zo’n mooi huis, en dan lekker op alle etages even rondneuzen! Happen en rondgluren kun je ook heel goed doen in Can Pere, ofwel Casa Pere Cortada Sabater.

TIP!

Slim ben je als je het eerste weekend van september op weg bent naar Begur (ook met de bus via Girona!), want dan is het “Fira dels Indians” weekend. Je waant je in de 18e eeuw met de bewoners gekleed in witte 19e eeuwse kleding, superleuke stands, cubaanse bands, streetfood én de Americano huizen zijn ook nog eens toegankelijk! Een geweldige manier om je te verdiepen in de wereld van de Indianos aan de Costa Brava. En ook fijn: Begur ligt op 5 minuutjes van een aantal van de mooiste baaitjes van de Costa Brava.

TIP!

Ook als je geen auto hebt: geen probleem. De stadjes met “Americanos/Indianos” erfgoed aan de Costa Maresme zoals Calella, Arenys de Mar, Vilassar de Mar, Canet de Mar etc. zijn geweldig gemakkelijk te bereiken met de trein. De treinrit is goedkoop en ook nog eens mooi, zo langs de kust. Neem zeker je strandspulletjes mee, want na je wandeling kun je door naar het strand. Deze stadjes hebben prachtige, héél rustige stranden met genoeg plek én goede, goedkope en niet toeristische restaurants!

Lloret de Mar

Er zijn ongelooflijk mooie begraafplaatsen uit de “Indianos” tijd.  Logisch, want er was genoeg geld om adembenemende grafmonumenten te laten beeldhouwen. Zoals in Lloret de Mar, waar de begraafplaats zelfs Unesco Werelderfgoed is. Je kunt er zelf rondwandelen, want hij ligt op een wandelingetje van het centrum, maar op de vrijdag namiddagen in juni en juli kun je met een lokale gids meelopen die je graag de meest bijzondere weetjes vertelt.  

Nog meer zien? Het dorpsmuseum én de touristinfo zijn gevestigd in een prachtig Americano huis aan de boulevard, pal aan zee en tussen de gezellige terrassen. Sla twee vliegen in één klap: lekker rondneuzen en ook je zaterdag-excursie naar Can Font reserveren, een in de originele 18e eeuwse staat teruggebracht huis. In juli heb je geluk: dan vertellen verklede acteurs over het dagelijks leven in zo’n sjiek huis. Alsof je in een tijdmachine bent gestapt! Vergeet niet tijdens het shoppen in Lloret de Mar rond de dorpskerk te wandelen, destijds betaald uit de beurs van zo’n welgestelde familie en een echte fotogenieke beauty met z’n prachtige kleuren en vormen.

Blanes

Oud Blanes is lekker compact, heeft genoeg winkeltjes en gezellige straatjes én je kunt er een hartstikke leuke “Ruta dels Indians” lopen. Een route langs en achter de mooie boulevard met héél veel terrassen en restaurants. 

Het gemeentehuis en de tourist board zit handig dichtbij op de Carrer Ample, daar kun je je wandelroute halen of zelfs met QR code een audiotour downloaden. Begin op de Passeig de Dintre, de straat met de bijzonder leuke groenten- en fruitmarkt nét achter het strand. Het állermooiste huis staat op nummer 26. Eventjes verderop zit het historische pand Casa Oliveres, in de zomer is het dakterras m’n favoriete plek voor tapas en cocktails met strandzicht! Nu je er toch in de buurt bent, loop je vast richting de (erg leuke, heerlijke restaurants!) vissershaven; dan kom je vanzelf langs de Carrer d’Esperança, waar je ook een aantal juweeltjes van huizen hebt. En tuurlijk: ook Blanes heeft een prachtig strand waar je na je wandeling lekker kunt pootje baden.

TIP!

Ook in bijvoorbeeld Sitges, Calonge, Palafrugell en Tossa de Mar zijn er Indianos routes; bijna overal langs de Catalaanse kust. Check de websites van de lokale toeristenbureau’s voor de gratis wandelingen met lokale gidsen!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!