Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Luchtballon La Garrotxa

La Garrotxa: vulkanen bij de Costa Brava

Deel dit bericht

Op een half uur van de kust, nét achter het centrale deel van de Costa Brava ligt een heel bijzonder en ongewoon mooi gebied waar ik heel graag ben als het even te warm is in de zomer: La Garrotxa. Wandelen, fietsen, klimmen of abseilen, eindeloos paardrijden, roeien, zwemmen onder watervallen, zwempoelen, álles kan daar. De Garrotxa is enorm groot, (735km2) dus ik pik er een klein stukje tussenuit: het vulkaanpark. Ja, écht! Vulkanen!

El Parc Natural de la Zona Volcànica

Gelukkig duurt de winter hier niet zo lang, ook februari en maart zijn top in “El Parc Natural de la Zona Volcànica”. Niet dat de vulkanen nog actief zijn, hoor. Soms moet je wat beter kijken wil je ze ontdekken, want ze zijn vaak aan de buitenkant helemaal begroeid. Met zo’n 40 vulkanen, kraters, lavastromen tussen uitgestrekte dalen, heel veel groen en de eerste lentebloemetjes onder de strakblauwe lucht heb je direct het lentegevoel!

Ik begin meestal lekker vroeg met een take-away koffie’tje en croissantje in Castellfollit de la Roca. Op de bankjes achter de kerk, aan het uiterste einde van het dorp: dat is pas ontbijten met een ongelooflijk uitzicht! Als je net voor de slingerweg naar het dorp naar boven kijkt zie je deze plek, hoog bovenop een supersteile rots, al liggen. Spectaculair! Je kunt er trouwens ook in 3 groene kilometers naar toe wandelen via het bos en een nieuwe brug.

Castellfollit de la roca

Even verderop ligt Olot, de hoofdstad van La Garrotxa. Een hartstikke mooi, chique stadje waar je sowieso al een hele dag kunt rondslenteren. Leuk is het “Museu dels Sants”. Daar werden, en worden, de beroemde heiligenbeelden van Olot gemaakt, die je over de hele wereld en zeker in de oude Spaanse kerken in Zuid Amerika vindt. Ook vinden de “Olotencs”(de inwoners), dat ze de állerbeste gedroogde worst van het land maken, dus die moet je ook zeker ergens rondom het stadspark in een barretje proberen.

Bij de touristinfo kun je een kaart halen van het vulkaanpark, met alles erop aangegeven. Zelfs midden in de stad, achter het bussstation, ligt een vulkaan! De Montsacopa. Die is best gemakkelijk! Je kunt naar boven klauteren en een kwartiertje later sta je dan op de rand en zie je … een kerkje in de groene krater!

Het bos van Fageda d’en Jordà in La Garrotxa

Vanuit Olot pak ik de GI524 richting Santa Pau, daar liggen veel vulkanen bij elkaar. Die route is het allermooist op de fiets of wandelend. Te voet doe je er zo’n tweeënhalf uur over en je kunt eventueel de bus weer terug pakken. Als eerste kom je langs de “Fageda d’en Jordà”, een bos wat groeit op oude lavagolven.

Santa Pau

Het bos is heel sprookjesachtig en de leukste manier om het te zien, als je niet wil wandelen, is met de huifkar getrokken door stevige bergpaarden. Daar zit je voor een habbekrats op en de mannen en vrouwen op de bok kletsen gezellig en spreken Engels. De grootste vulkanen, de Croscat en Santa Margarida, liggen wat verderop aan de zelfde weg en die moet je zeker beklimmen.

Ballontocht boven de vulkanen van La Garrotxa

Als je iets héél bijzonders wil doen: ik kreeg afgelopen jaar voor mijn verjaardag een ballontocht boven de vulkanen! Echt één van de adembenemendste dingen die ik ooit gedaan heb, van bovenaf zie je pas goed hoe indrukwekkend het landschap is en kun je zelfs de hele kust zien!

Dan moet je er trouwens wel vroeg bij zijn; ik zou dan een nachtje in Olot óf Santa Pau overnachten. Santa Pau is voor ons meestal de lunchstop: een ongelooflijk mooi Middeleeuws dorp, met zelfs nog een heus kasteel midden in het dorp. Op het terrasje naast de bakker aan het plein, of even verderop, onder de bogen, kun je een heerlijk dagmenu eten. En is het inmiddels te warm geworden dan nog even een paar kilometer door rijden en lekker poedelen onder de waterval, de Salt de Sallent!
Aan één dag heb je eigenlijk niet genoeg.. Er is nog genoeg om twee volle dagen van het vulkaanpark én zijn prachtige dorpen te genieten, dus zeker terugkomen!

Tip van een local!

Geen auto? De reis is ook heel relaxed met de bus! Vanaf je vakantieplaats gaat er vast wel een vroege bus naar Girona. Daar pak je de snelbus naar Besalù. En Besalù is zo mooi (kom ik zéker nog eens op terug!) dat je daar vast even met open mond doorheen wil wandelen naar de beroemde brug of het dorpsplein een koffietje gaat doen.

In Besalù pak je de BTG (Bus Transversal Garrotxa) richting Olot, het centrum van het vulkaanpark. Deze rit duurt een half uur. Vanuit Olot kun je de bus pakken naar de ingang van La Fageda d’en Jordà en naar het prachtige middeleeuwse Santa Pau, met kasteel!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!