Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

De boer op!

Deel dit bericht

De Costa Brava is naast jouw geweldige vakantieplek ook een streek van landbouw en wijn. En ook heeft het een heel lange agrarische traditie. 2500 jaar geleden hadden de eerste Griekse “kolonisten” en wat later hadden hun romeinse vrienden door dat  de Costa Brava bij uitstek een gebied is voor landbouw dat geweldige producten oplevert. En ja, je kunt nog steeds op een paar minuten afstand van de bekende vakantieplaatsen genieten, ook van de agrarische geschiedenis. Ontdek de tradities aan de Costa Brava in deze blog.

Kom, we gaan de boer op!

In het historische Castelló d’Empuries (via Girona  met de trein of bus), dat ooit met Girona wedijverde om de titel hoofdstad kun je niet alleen de oudste, nog bewaarde gevangenis van het land zien en je vergapen aan het oude centrum en de kathedraal. Maar ook een hartstikke leuk stuk boerengeschiedenis zien: het Ecomuseum “La Farinera”. 

In de middeleeuwen was ‘ie één van de drie korenmolens en door de tijd heen is het een gebouw van drie verdiepingen geworden met prachtige 19e -eeuwse machines, foto’s, audiovisuele toestanden en doe-dingen.  Voor een habbekrats (€3,50) kun je er uren doorbrengen. Laat je lekker gidsen of ga zelfstandig rondslenteren, want dat kan ook prima met de audioguide. Voor de enthousiastelingen: boek één van de nuttige, ludieke of hippe workshops. Alle info verwerken en een terrasje pakken?  Het pittoreske dorpscentrum is reuze gezellig!

LOCAL TIP: “Beu-te el museu” Elk jaar rond begin oktober schenken lokale wijnboeren een maand lang hun wijntjes in de leukste lokale musea (ook in la Farinera!) en vertellen ze je graag alle in en outs over het leven op een wijnboerderij. Twee vliegen in één klap, daar moet jij toch bij zijn? Meer weten? Klik hier.

Ruta dels Masos

Liever een wandeling doen? Ga dan naar de traditionele boerderij “Masia”.

Er zijn een paar fijne wandelroutes langs de middeleeuwse boerderijen en velden, je kunt ze vaak vinden onder “ruta dels masos”.  Ik deel graag één van m’n favorieten met je: de boerderijroute rond L’Escala die ik minimaal 2x per jaar doe. Lekker in het voorjaar als alles felgroen is en in de nazomer als het zonnetje laag staat, de wijnoogsten bezig zijn en het lekker rustig is. Hij is niet te lang, kilometertje of 5 zodat je hooguit een stuk of drie fotogenieke uren op een relaxt tempo onderweg bent. En natuurlijk is het een rondje, dat is fijner dan heen en terug!

Heb je geen auto bij de reisleiding gehuurd? No problem, want je kunt ook via Girona met  trein en bus naar L’Escala komen. Tuurlijk is er ook een kaart van de route, die kun je hier in het Engels downloaden.

Boerenmuseum Mas Bes

Oh, die zijn er zoveel! In Mas Bes, een supergrote hypermoderne ecologische boerderij in Vilobi d’Onyar nét boven Girona. Je bent  er mét en zonder kinderen welkom.  Mas Bes heeft dankzij de ijverige opa – die nog steeds op de boerderij rondwandelt –  een enorme collectie die varieert van oude machines, foto’s, trekkers, boerenwagens tot een heuse olijfmolen. En echt, je bent er een paar uur bezig hoor, want er is ook nog eens een boerderijwinkel met al dan niet eetbare lokale souvenirs en schandalig lekkere biologische ijs (hazelnoten – Ik rijdt er kilometers voor om!). En als je er toch bent, huppel gelijk even nog geen halve kilometer verderop voor een toplunch tussen de locals bij restaurant Can Teo binnen…..

Museu Rural Mas Pou

Het pittoreske middeleeuwse dorp Palau Sator is een plaatje om van te watertanden en je komt er langs als je één van de vele fietstochten maakt in de omgeving (fietshuur) en je kunt het ook nog eens goed combineren met de  volgende twee – Arrós de Pals en Mas Casas.

In Palau Sator moet je dus zeker even van je zadel afstappen, want het museu rural/ boerenmuseum van Mas Pou is reuze leuk, met goede audiovisuals en zelfs een nagebouwde oude boerenkeuken zodat  je je helemaal kunt inleven. En handig: als je honger hebt gekregen is het drie stappen naar de mooie tuin van het restaurant waar ze natuurlijk producten uit de omgeving op je bordje toveren.

Arrós de Pals

Dát had je vast niet verwacht …… aan de Costa Brava wordt rijst geteeld! Rondom het prachtige middeleeuwse dorpje Pals zie je kilometers heuse rijstvelden. En de rijst is goed ook, zó goed dat bijna de helft naar Japan wordt geëxporteerd. De leukste manier om te zien, te leren en te proeven is met het tuftreintje dat vanaf de parkeerplaats van het dorp Pals via de allermooiste landschappen, de rijstvelden en boerderijen naar de oude, 15e -eeuwse(!) rijstmolen rijdt. De rijstmolen met z’n houten machines is super interessant ; de gids is heerlijk enthousiast en ze schenkt je graag een lokale likeur of wijntje onder de bomen bij de watermolen. Tuurlijk kun je daar ook een pak van die beroemde Arrós de Pals voor thuis meenemen of misschien wel voor de buurvrouw die je katten verzorgt….!

Bèèèèh…!

In de Empordàstreek  kom je veel schapen- en geitenboerderijen tegen, dus voor een lekker lokaal biokaasje moet je daar zijn. Een aantal zetten graag de deuren voor je open. Een hele leuke, waar ik graag kom, is Mas Casas in het dorp Cruïlles.  Niet alleen vanwege de mooie omgeving, maar zeker ook de eigenaars, Salvia en Anna. Twee jonge boeren die met heel veel flair hun bedrijf en over hun dagelijkse bezigheden en hun schapen en geiten vertellen. Kinderen mógen zéker mee en daar zul je ook géén kind aan hebben; ze worden lekker bezig gehouden.

Salvia en Anna doen ook nog eens leuke demo’s zoals het bewerken en spinnen van wol van hun kudde schapen, het maken van zalige geiten- en schapen kazen die je écht niet kunt laten staan.  Je eigen zeep maken kun je daar ook doen: even tevoren bellen of je aan mag sluiten bij de workshop! En ben je naast vakantie toe aan een portie totale Zen? Ik heb er met een groep vriendinnen “mindfulness tussen de schaapjes” gedaan, tóp!

Reserveer alvast maar een plekje in je koffer want je komt er onmogelijk met lege handen vandaan……

TIP: de omgeving is groen, groen groen en geweldig voor een fietstocht, check hier voor de huur van een al dan niet elektrische fiets en je dag is helemaal compleet!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!