Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

openbaar vervoer costa brava

Openbaar vervoer aan de Costa Brava

Deel dit bericht

Lekker op vakantie en je wilt wel eens wat meer zien? En oeps, je rijbewijs niet meegenomen of gewoon zin om lekker ouderwets met het openbaar vervoer te gaan tijdens je vakantie aan de Costa Brava? Geen probleem, het busvervoer in de Costa Brava is niet duur en over het algemeen erg betrouwbaar. De bussen zijn schoon en naar Nederlandse maatstaven best luxueus. Het aller leukste is natuurlijk dat je onderweg véél van Catalonië ziet!

De meeste iets grotere dorpen en steden hebben een busstation, en de dorpen maken vaak deel uit van een lange route. Daarom kun je bijna overal komen met de bus, zelfs in het binnenland. De grootste busmaatschappijnen heten Sarfa, Moventis en Teisa: allemaal hebben ze duidelijke websites, ook in het Engels.

Voor veel routes is busstation Girona (net achter het treinstation, ondergronds!) de centrale hub. Bus tickets koop je in de bus zelf of bij de loketten op de busstations, maar ook via het internet (Sarfa, Moventis) kun je tickets kopen. Wil je naar Barcelona met de bus, dan is het echt wel slim om een dag of twee tevoren je ticket te kopen, zéker in het hoogseizoen, want dezelfde bus gaat ook door naar het vliegveld en is erg in trek. Hieronder deel ik een aantal prachtige busroutes voor reizen met het openbaar vervoer aan de Costa Brava!

Busroutes

 • Van Calella of Blanes naar prachtig Girona. De bussen gaan elk uur en tot laat, dus neem de laatste bus terug om Girona op z’n mooist, bij nacht, te zien. En je moet toch echt op het Plaça de l’Independéncia een tapa’tje geknabbeld hebben!
 • Van Blanes, Lloret of Tossa de Mar langs de kust naar Barcelona (en het vliegveld). Altijd leuk toch, Barcelona? Je stapt uit op het Estació del Nord, dat is om de hoek van de Arc de Triomf en het Ciutadella Park. Wel zeker de dag tevoren even bij het busloket of online je tickets halen.
 • Van Blanes naar middeleeuws, ommuurd Hostalric en de grote Zondagmarkt in La Tordera (let op, die is tot 13.00 uur). In Hostalric zijn vaak evenementen, zoals de Middeleeuwse dagen. Check dus even tevoren!
 • Van Calella naar het gezellige dorpscentrum van Canet de Mar. Bezoek het modernisme museum en het perfecte, hartstikke rustige strand. Je bent er in een oogwenk!
 • Van Calella, via alle tussenliggende dorpen zoals Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat en Blanes naar de hustle en bustle van Lloret de Mar. En eventueel vanaf daar de snelbus naar het rustige en “múst visit” mooie Tossa de Mar.
 • Vanaf Tossa de Mar/Lloret de Mar naar Girona. Shoppen en je vergapen aan de historische oude stad.
 • Van Lloret de Mar naar Vidreres (bus gaat elke 20 minuten, is de bus naar Girona) en dan de bus naar La Bisbal d’Emporda. Vrijdag is daar de beste markt van de streek én het middeleeuwse stadje is het aardewerkcentrum van de stad, met tientallen keramiek winkels.
 • Via Girona naar: Rupit, Tavertet en de Bas-vallei. Dit is een prrrrachtige groene route! En ook nog eens naar de mooiste bergdorpen van Catalunya. Ga lekker vroeg, je kunt altijd nog besluiten om op de terugweg in Girona nog even rond te wandelen.
 • Via Girona naar het Dalí museum in Figueres of helemaal door naar Cadaqués. Ga heel vroeg, de reis duurt 1 uur en 3 kwartier. Reserveer een dag of twee tevoren tickets voor het te gekke Dalí huis in Port Lligat en maak een verplichte selfie bij het kerkje in adembenemend Cadaqués!
 • Via Girona naar Unesco Werelderfgoed dorp Besalù, is maar een half uurtje! En je kunt er ook een hele dag van maken; reis door naar Sjiek Olot, waar je midden in het vulkaangebied bent en ook nog eens heerlijk kunt fietsen en wandelen.
 • Met de Eixbus via Girona naar Bisschopsstad Vic. De zondagmarkt op het historische stadsplein is hartstikke groot en barst van de lokale producten. In de stad is zoveel te zien en te ontdekken, je kunt er gemakkelijk uren doorbrengen. De kathedraal van Vic moét je natuurlijk  ook even langs of in. En ook praktisch: je kunt bij je busticket tegelijkertijd een fiets reserveren!
 • De Bici bus die vanaf Sant Feliu de Guixols/Girona naar Olot gaat. Deze bus is fijn als je gedurende je vakantie een fiets gehuurd hebt óf die misschien zelf mee hebt: je kunt ‘m op de Bicibus gewoon meenemen zodat je in Olot op z’n allermooist tussen de vulkaanparken kun rondfietsen. Tip: het heiligenbeelden museum klinkt saai maar is superleuk!
 • De Moventis bus die helemaal vice versa vanaf L’Escala via Platja d’Aro naar Barcelona gaat. Deze lijn doet een aantal geweldig mooie dorpen aan zoals Palamós, Calonge (superstrand!), Begur, Pals, Ullà, Belcaire d’Empordà. Gewoon opstappen en zeker in één van die dorpjes rondwandelen (Begur en Pals zijn Unesco werelderfgoed) en een menu del dia lunch gaan doen!

Ga jij het doen? Gewoon ouderwets reizen met het openbaar vervoer aan de Costa Brava? Ik ben benieuwd welke buslijn het voor jou gaat worden!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!