Ondanks dat ik de bergen dampende oliebollen, appelflappen, glühwein en siervuurwerk ontzettend mis vind ik Oud en Nieuw aan de Costa Brava, met de bijzondere tradities (én vaak met een strakblauwe lucht als nieuwjaarcadeautje), wel heel erg leuk! Veel dorpen en steden hebben hun eigen oude, hilarische, vreemde en mooie Oud en Nieuw tradities, maar er zijn er ook veel die ook in de rest van Spanje gevierd worden.
Home dels Nassos: de man van de neuzen
Vooral in Barcelona en rond Tarragona (Salou) worden op de ochtend van 31 december de kinderen enorm voor de gek gehouden. Er wordt ze namelijk verteld dat er op deze dag een hele rare man op straat loopt: met een groot hoofd en net zoveel neuzen als er nog dagen van het jaar over zijn! En met heel veel zakdoeken, want stel je voor dat je al die neuzen moet snuiten..
Het leuke is dat de kinderen in hun enthousiasme en opwinding vergeten dat er nog maar één dag van het jaar over is. Dit zorgt voor veel plezier onder de ouders wanneer de kinderen de man vinden en verbaasd ontdekken dat hij niet 365, maar één hele grote neus heeft! Als troost deelt hij snoep uit, gelukkig maar!
Bany de Sant Silvestre
Niemand heeft me ooit zo gek gekregen om dit te doen! Een duik in zee om de gebeurtenissen van het afgelopen jaar van je af te spoelen en lekker fris te beginnen: op Sant Silvestre, de laatste dag van het jaar. Durf jij het aan?
Oudejaarsdiner op de Spaanse manier
Het oudejaarsdiner is heel uitgebreid, luxe en laat. Waar er normaal rond acht of negen uur ‘s avonds gegeten wordt, kan het oudejaarsdiner met gemak pas na tienen beginnen.
De sport is het diner tijdens Oud en Nieuw zo te plannen dat net vóór middernacht de laatste hap doorgeslikt wordt en de flessen Cava ontkurkt kunnen worden. Dit zodat iedereen met een glas Cava in de ene hand en 12 druiven in de andere klaar zit voor de volgende traditie..
Gelukkig nieuwjaar? Druiven eten voor geluk
Wil je extra kans maken op geluk, dan moet je toch echt meedoen met het volgende ritueel. Wanneer de klok om middernacht het nieuwe jaar inluidt is het de bedoeling dat je bij iedere klokslag een druif in je mond stopt, kauwt en doorslikt. En dat dus 12 keer! Best een hele klus, bij druif nummer 8 is het meestal al proppen geblazen.
Er zijn bakjes met precies 12 kleine ontpitte druiven te koop, maar dat is best flauw natuurlijk. En ja, er zijn genoeg lolbroeken die grinnikend een tros met de allergrootste druiven die ze hebben kunnen vinden op tafel leggen voor hun gasten!
Vuurwerk is er bijna niet en op straat is het best stil. Meestal is er een plek buiten de bebouwde kom waar een oudejaarsvuur gemaakt mag worden en eventueel wat knallerwtjes of vuurpijlen afgestoken mogen worden.
Revettla, feesten tot de zon opkomt!
Al vér voor de 31e worden overal “Revettles de Cap d’Any” aangekondigd. Dat zijn feesten, vaak in oergezellig versierde restaurants of feestzalen inclusief een uitgebreid diner, een goeie band of een swingend orkest dat de hele nacht speelt! En goedkoop zijn deze feestjes niet: 75 euro is een heel normaal bedrag.
Dus dan haal je natuurlijk alles uit de kast om zo mooi en feestelijk mogelijk voor de dag te komen! Voor een extra portie geluk en liefde in het nieuwe jaar mogen rood ondergoed of rode sokken niet ontbreken!
Jongeren hebben meestal hun eigen revettles. Deze variëren van low budget op het strand met tassen vol snacks en drankjes uit de supermarkt, tot compleet verzorgde feesten met hippe settings, DJ’s en artiesten. Het zijn feesten die tot na zonsopgang duren, want het is een must dat je zo lang mogelijk wakker blijft!
Bij zonsopgang gaan de feestgangers naar buiten, naar het strand of een andere plek waar ze samen die eerste zon van het gloednieuwe jaar welkom heten. En daarna natuurlijk slapen tot de lunch.
Nieuwjaarslunch in Spanje
Terwijl de jongeren nog tot laat in de middag slapen, gaat de rest van de familie lekker laat lunchen. Thuis of bij vrienden en familie, om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen met de restjes van het diner en nog wat extra gerechten met vis of schaaldieren en bergen mierzoete Turrón.
Daarna slenteren ze vroeg in de avond vaak nog even langs de laatste “Pessebres Vivents”: de schitterende levende kerststallen of de “Pastorets”: een voorstelling over de kerstherdertjes, met veel enthousiasme door de lokale toneelverenigingen gespeeld. En dan is het wachten op 6 januari, de drie koningen..