Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

What’s in a name?

Deel dit bericht

Xavi….Jordi….als je aan de prachtige Costa Brava op vakantie bent, lijkt bijna iedere man zo te heten. Waar komen die namen vandaan? …. uit Catalonië; maar hoe komen ze in Nederland terecht?  Hoog tijd om je wat te vertellen over de populaire namen aan de Costa Brava!

Als eerste túúrlijk “Jordi”: komt van Sant Jordi, jaha, de stoere drakendoder! Oftewel  in het Nederlands Sint Joris, de beschermheilige van Catalonië. Alhoewel de lokale bevolking verre van kerkelijk is,  heet nagenoeg de halve mannelijke bevolking zo en de traditie gaat ook nu bij de vers geboren jongetjes nog steeds door…..

Een jaar of dertig geleden kwam de naam naar Nederland via de beste ambassadeur die we ooit hebben gehad, meneer FC Barcelona  – Johan Cruyff. Hij noemde zijn eerste zoon, geboren in Barcelona naar goed Catalaans gebruik Jordi. Vandaar! En ik denk dat idereen wel een Nederlandse Jordi kent, toch?

Volgens de legende kwam deze stoere  rakker Jordi uit het dorpje Montblanc, een pietsie ten zuiden van Barcelona. Naast een handjevol andere wonderen moest hij natuurlijk ook een prinses redden vóór ze drakenvoer werd; hij versloeg het beest en redde niet alleen de prinses, maar verloste ook nog eens het hele land van de  plaaggeest. Sant Jordi staat voor stoer, sterk, het goede, bescherming en overwinning van het kwaad.

Je ziet ‘m dan ook overal afgebeeld als een ridder met een enorm zwaard  en met een draak aan zijn voeten. Of in de spannendere versie: in vechthouding met de draak rijgend aan zijn zwaard. Let er maar eens op, zeker als je in Barcelona bent. Boven de deur van het regeringsgebouw op de Plaça Sant Jaume en op de hoek van het Palau de la Música; tijdens je excursie naar het klooster van Montserrat zie je een hele moderne versie naast de ingang van het museum. En hoe meer je er op gaat letten, hoe meer je er ziet! Ook is één van de grootste feestdagen in Catalonië de dag van Sant Jordi, 23 april.

Xavi

Xavi…en hoe kan het ook anders, mijn eigen man heet zo. We gaan gelijk maar even aan je uitspraak werken; de X wordt uitgesproken als een SJ, dus je zegt: Sjavi

Een heel bekende, één van de meest geliefde en langstspelende voetballers van FC Barcelona, heet zo. Jaha, alweer voetbal! De naam Xavi en ook de naam Cesc zijn een afkorting van een andere belangrijke heilige: Sint Francesc Xavier.  

Oorspronkelijk kwam deze goeie man uit de regio Baskenland, waar de naam ook hartstikke populair is. Een missionaris die voornamelijk in Azië werkte – dat is natuurlijk heel goed als je in de 16e eeuw leeft –  en die heel veel goeds heeft gedaan. Van hem zie je stukken minder afbeeldingen want hij is natuurlijk lang niet zo spectaculair, maar toch: op de excursie naar Montserrat zie je een beeld van hem op het voorplein van de Basiliek, tussen nog een handje andere lokale heiligen.

En nu we het toch over Montserrat hebben:

Montse

Een múst als je aan de Costa Brava op vakantie bent is het prachtige kloostercomplex van Montserrat, op 1000 meterhoogte met indrukwekkende uitzichten.  Montserrat betekent “de gezaagde berg” omdat ‘ie met z’n grillige vormen daarop lijkt: net een grote omgekeerde zaag. Een wereldberoemd bedevaartsoort waar het allemaal draait om 2 dingen: een beeld van Maria dat wonderen zou verrichten en het beroemde jongenskoor.

Het Maria beeld waarvoor hele mensenschares de reis maken wordt “Mare de deu de Montsserrat” genoemd, of wel Moeder van God van Montserrat. Deze dame heeft naast het verrichten van allerhande wonderen en het vervullen van wensen nog een andere job: het beschermen van Catalonië.

Een drukke en geliefde tante dus; veel meisjes en vrouwen zijn naar haar genoemd. Montse! De naam is niet meer zo heel erg populair, maar zeker weten dat er in je hotel minimaal één receptioniste rondloopt die zo heet!

En zoek je misschien nog een leuke korte naam? De populairste op dit moment zijn: Pau (=vrede), Arnau (= één  van de lokale koningen) en Oriol.  En voor de meisjes Aina, Ona (= (water) golf) en Laia!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!