Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Rozen Sant Jordi Barcelona Spanje

Sant Jordi: rozen en boeken

Deel dit bericht

Ik ben een enorme boekenwurm én gek op lokale feesten met gezellige drukte op straat en een fijne sfeer. Deze maand ben ik daarom extra blij, want op 23 april vieren we Diada de Sant Jordi!

De heilige Sant Jordi

We beginnen eerst met een stukje geschiedenis. Sant Jordi is de vertaling van Sint Joris (die van de draak en de Efteling). Sant Jordi is een heilige uit Montblanc die sinds de 15e eeuw de patroonheilige van Catalonië is. Nu begrijp je vast ook waarom er zo ontzettend veel Jordi’s zijn hier in Spanje! Ook voetballegende Johan Cruyff vernoemde zijn oudste zoon, die in Barcelona is geboren, naar deze heilige. En zo is de jongensnaam, in allerlei verschillende vormen, ook in Nederland terecht gekomen!

Heilig word je natuurlijk niet zomaar. Het verhaal gaat dat deze stoere ridder Jordi niet alleen een draak versloeg en daarmee het leven van zijn geliefde prinses en vele andere dames redde, maar dat hij ook de orders van de Romeinse keizer om christenen te vervolgen, weigerde. Als straf werd ‘ie dus letterlijk een kopje kleiner gemaakt… En dat alles op 23 april.

De rode roos en het boek

Al in de 15e eeuw werden er in Barcelona op Sant Jordi rozen verkocht. Die rode roos is natuurlijk hartstikke symbolisch voor het bloed van de draak maar óók nog eens de bloem van de liefde. Een roos schonk, en schenk je nog steeds, aan je geliefde. En vandaag de dag gebeurt dat nog steeds massaal: op 23 april wordt bijna 40% van de hele jaaromzet aan rozen verkocht!

Heb jij een roos gekregen? Dan geef jij er een boek voor terug! Deze traditie is niet zo heel erg oud, pas sinds de jaren 20 van de vorige eeuw doen we dat. Diada de Sant Jordi valt namelijk ook op de overlijdensdag van 2 beroemde schrijvers, Shakespeare en Cervantes. In Catalonië werd die dag daarom gekozen als boekendag en sinds jaar en dag is ‘ie zelfs ook uitgeroepen tot wereld-boekendag.

Diada de Sant Jordi in Barcelona

In Barcelona is Diada de Sant Jordi een geweldig feest: de kramen bezetten twee kanten van de hele Passeig de Gracia en de 3 kilometer lange Ramblas, de pleinen van de wijk Grácia en nog véél meer straten staan vol met boeken- en rozen verkopers.

TIP! Altijd één van de grootste trekpleisters: de met duizenden rode rozen versierde Casa Battló van Gaudi. Spectaculair! Ga rond een uur of 11 kijken, wanneer de ochtendzon op de gevel schijnt en je de meest geweldige foto’s kunt maken.

Allerlei boeken worden gepresenteerd en verkocht, niet alleen Catalaanse schrijvers maar ook vele schrijvers uit alle hoeken van de wereld zijn aanwezig. Spiksplinternieuwe titels, tweedehands klassiekers, stripboeken en zeldzame eeuwenoude boeken, alles kun je er vinden.

Er zijn foodtrucks en programma’s met de leukste, vaak ludieke literaire activiteiten voor jong en oud. Allerlei verenigingen en scholen verkopen boeken en rozen om zo een beetje geld te werven voor het jaarlijkse klassen-uitje. De balkons in de stad worden versierd met rozen, draken, Catalaanse vlaggen, gedichten, beschilderde doeken en boeken. Een snoepje voor het oog én je camera!

Het hele weekend feest!

En niet alleen in Barcelona, maar in nagenoeg elk dorp of elke stad in Catalonië barst het van de activiteiten. De festiviteiten duren vaak nog het hele weekend dus ook al spreek je niet zo vloeiend Catalaans, je bent als bezoeker overal méér dan welkom op dit oergezellige lokale feest!

En wat ik zelf doe? Ik boek al weken van tevoren een kamer in de wijk Grácia in Barcelona, waar ik het allerliefste ben en maak er echt een complete dag van. Ik maak m’n lief vroeg wakker om voor dag en dauw al te gaan struinen met een tevoren geregelde lokale huurfiets . Aan het einde van de middag laten we ons met wat eet-en drinkwerk vallen in het gras van het Ciutadella stadspark om lekker uitgebreid door de buit van de dag te bladeren.

Tip! Bezoek een Booktown

Ben je in de Costa Brava? Zoek een Booktown op! Eén van de bekendste is Calonge. Dat is niet alleen een heel leuk dorp met óók nog eens een prachtig mooi strand, een kasteel én een heerlijke lokale wijn, maar ook BookTown nr. 1 van de Costa Brava. De festiviteiten rondom Sant Jordi duren daar van 21 tot 25 april met mooie literaire routes, óók in het Engels. En omdat het midden in de Costa Brava ligt wordt er ook aan de internationale toerist gedacht. Calonge is makkelijk te bereiken met lokale bussen of via Girona! Je kunt ook gelijk je tussenstop in Girona gebruiken om daar een wandeling door de stad in boeken-sfeer te maken, want het station ligt op maar 10 minuten lopen van het historisch centrum.

En nog een tip: Zoek eens één van de kleinere dorpen of steden op. Als je daar vroeg in de ochtend bent, vind je rondom de kerk niet alleen de leukste stalletjes van de lokale verenigingen en scholen, maar vaak ook een gratis gezamenlijk dorpsontbijt!

Feliç Sant Jordi!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!