Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Hal Dalí museum in Figueres Spanje

Van Dalí tot Picasso, maak je kwast maar nat!

Deel dit bericht

Catalunya en met name de Costa Brava heeft een hele verzameling aan schilders op haar naam staan, zoals Dalí en Picasso. Een van mijn favoriete dingen om te doen, vooral als het een té warme dag gaat worden, is een lekker koel museum binnenduiken! Vooral in de late namiddag, als het er lekker rustig is en je op je gemak rond kunt slenteren. Erg fijn dat de meeste musea tot een uur of acht en soms negen in de avond open zijn én … kinderen tot 8 jaar mogen vrijwel altijd gratis naar binnen!

Salvador Dalí

Ik vis er gelijk maar de eerste tussen uit: Salvador Dalí (ja, met de klemtoon op de i), de excentrieke en wereldberoemde notariszoon uit Figueres. Een onvergetelijk figuur met zijn bizarre krulsnor!
Het werk van Dalí draait hoofdzakelijk om zijn vrouw Galá en de omgeving waar hij woonde en opgroeide: de Empordà-streek en het adembenemende Cap de Creus natuurgebied.
Er zijn wel 3 Dalí musea: in Figueres, Púbol en Port Lligat. Neem vooral de kids mee, dat kan bij Dalí prima, want er is zoveel te zien!

Dalí in Figueres

Het theater/museum in Figueres is het grootste en bekendste Dalí museum, en na het Prado in Madrid het populairste museum van het land. Het is op maandag gesloten, behalve in juli en augustus. Het museum staat vol met grote en kleine vreemde objecten en er is ook nog een aparte ruimte met práchtige sieraden die Dalí onder andere voor het bekende modemerk Dior ontwierp. Een aanrader!

Het is wel écht nodig om je tickets van tevoren online te boeken. In de zomer worden er ook spannende nachtbezoeken georganiseerd! En zijn jullie met een paar families? Vraag of je een Nederlandse gids kunt inhuren, dat maakt jullie bezoek nog véél leuker!

Kustlijn Figueres

Dalí in Port Lligat

In het idyllische Port Lligat aan het strandje, staat het idyllische woonhuis van Dalí en Galá. Dat is mijn persoonlijke favoriet, omdat het zó bijzonder is en ik altijd het gevoel krijg dat ze elk moment binnen kunnen lopen. Je moet hier echt wel een paar dagen van tevoren reserveren. Je kunt er alleen maar met een auto komen, maar dan kun je er ook een geweldig complete dag van maken.

Zwembad Dalí huis Port Lligat

Dalí in Púbol

In Púbol, een piepklein dorpje, staat het ‘gepimpte’ kasteeltje van zijn muze, Galá; de omgeving is groen en romantisch. Waan je in de wereld van Galá die dit kasteeltje van haar man kado krijgt, je komt zeker ogen tekort. De ene rariteit volgt de andere op en er zijn óók nog een aantal indrukwekkende, 3D-achtige plafondschilderingen. Vraag zeker een audio-guide om echt niets te missen!

Local tip!

Wil je een echte Dalí-dag? Huur een auto en tuf vroeg in de ochtend naar Port Lligat, zorg wel dat je het eerste bezoek alvast hebt gereserveerd. Vergaap je aan en in het huis en ga daarna richting natuurpark Cap de Creus (10 min) en stap uit bij de ingang van “Paratge Tudela” waar je de indrukwekkende, vrij korte Dalí-route kunt wandelen en even kunt uitwaaien.

Vervolgens kun je lekker koffie gaan drinken of genieten van een lunch met spectaculair uitzicht hoog op het terras van Restaurant Cap de Creus. In de middag zak je 15 minuten af naar het allermooiste dorp van de Costa Brava: Cadaqués.

Wat later in de middag en tevens op de terugweg stop je in Figueres bij het Dalí museum waar je de laatste entree hebt gereserveerd (18.30 uur). Misschien heb je wel een nachtbezoek gepland? Dan kun je eventueel in deze superleuke stad naast het museum op het stadsplein nog wat eten.

Pablo Picasso

Pablo Picasso, is natuurlijk ook zo’n naam, die je zéker niet mag missen. Deze kunstenaar moet je zeker inpassen in je volgende trip naar Barcelona!

Als klein jongetje verhuisde hij met het gezin vanuit Malaga naar Barcelona. Picasso woonde niet alleen in Barcelona, maar ook in het diepe binnenland van Catalunya en afwisselend in Parijs; maar Barcelona bleef toch zijn grote liefde. Het was een man met een moeilijk karakter, hordes vrouwen en heel veel werk. Zijn kunstwerken variëren van klassieke schilderijen tot keramiek. Bij sommige werken heb je soms écht wel even uitleg nodig!

En dat kan natuurlijk allemaal in het museum in Barcelona. Het museum staat ook nog eens in één van de leukste wijken van Barcelona, el Born. Tussen oude stadspaleizen en binnenpleinen aan één van de belangrijkste middeleeuwse straten van Barcelona, de supergezellige Carrer Montcada.

Er is ook een mooie Picasso route in Barcelona, die je lekker wandelend langs zijn huizen en werkplekken brengt. Ga zeker eten in één van de beroemdste historische restaurants van Barcelona, “Els quatre Gats” waar hij ook schilderde.

Maar ook niet te ver, nét boven Calella in het vissersplaatsje Caldes d’Estrac (snel met de trein vanuit de Costa Brava) kun je van Picasso genieten: in de Fundació Palau staat een hele zaal vol. En de eerste zondag van de maand mag je hier ook nog eens gratis naar binnen.

Twee vliegen in één klap? Caldes d’Estrac is een klein dorpje met een overdekte markt, een super strand, relaxte chiringuito’s en fijne restaurantjes. Dus mocht niet iedereen jouw enthousiasme voor Picasso delen, dan hebben zij genoeg andere leuke dingen te doen!

Benieuwd naar ons aanbod aan de Costa Brava? Bekijk hier onze busreizen.

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!