Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Busreis

Duurzaam reizen? Reis milieuvriendelijk met de Solmar bus!

Deel dit bericht

Op zijn tijd zijn we allemaal wel eens toe aan een ontspannende vakantie. In het verleden ging de gemiddelde vakantieganger vaak op de goedkoopste, snelste of gemakkelijkste manier naar zijn of haar vakantiebestemming. Er werd vrijwel nooit bewust rekening gehouden met de ecologische gevolgen van de keuzes die gemaakt werden.
Tegenwoordig is dit wel anders en wordt duurzaam reizen steeds belangrijker. Er wordt steeds meer rekening gehouden met de ecologische voetafdruk die we achterlaten voor onze toekomstige generaties. Om je een idee te geven heb ik een vergelijking gemaakt tussen een aantal verschillende manieren van reizen op basis van duurzaamheid.

In deze vergelijking neem ik je mee op vakantie vanuit Nederland naar een zonnige bestemming aan de Costa Brava, een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders. We vergelijken hierbij het reizen per vliegtuig, trein en touringcar op CO2 uitstoot, de reistijd en de prijs (in het hoogseizoen juli\augustus).

De auto laten we in deze vergelijking even buiten beschouwing, omdat dat erg afhankelijk is van het aantal personen dat meereist, een eventuele overnachting, files en parkeerkosten. Bij vier of meer personen in een auto kun je de CO2 uitstoot vergelijken met dat van de trein.

Invloed van vliegen op het milieu

Veel Nederlanders kiezen voor het vliegtuig wanneer de vakantiebestemming verder dan 1000 kilometer verwijderd is van huis. Dat komt omdat vliegen natuurlijk de snelste en vaak goedkoopste manier van reizen is. Er wordt op vliegen en de vervuilende kerosine nauwelijks belasting geheven, waardoor de prijzen vaak erg aantrekkelijk zijn.
Tegelijkertijd is vliegen ook het aller slechtste vervoersmiddel met betrekking tot het milieu. Voor vliegen geldt in principe hoe korter de vlucht, hoe vervuilender deze is.

Volgens Milieu Centraal resulteert een retourtje Amsterdam naar Barcelona in een uitstoot van 450 kilogram CO2 per persoon. Maar wat zegt dat precies?
Deze uitstoot kun je het beste vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld gezin in Nederland (4160 kilogram per jaar). Om deze uitstoot te compenseren zou je 114 bomen moeten planten.

De CO2 uitstoot voor een retourtje Amsterdam-Barcelona per persoon

Reizen met de trein ook een duurzame optie

De trein is met een CO2 uitstoot van 90 kilogram per persoon naar de Costa Brava een prima milieuvriendelijk vervoerstype. Wel moet je drie keer overstappen onderweg met al je bagage, wat vraagt om veel uitzoekwerk en organisatie vooraf. Daarnaast loop je een risico tot behoorlijke vertragingen wanneer je een aansluiting mist. Toch zit je in de trein een stuk comfortabeler dan in het vliegtuig en kun je onderweg genieten van het veranderende landschap. De kosten voor een treinreis naar Barcelona bedragen zo’n 296€ per persoon. Dit is dus een stukje prijziger dan een vliegreis (250€), maar voor het milieu is het dan weer wel een stuk voordeliger.

De prijs voor een retourtje Amsterdam-Barcelona per persoon

Reizen met een touringcar een milieubewuste keuze!

De touringcar heeft dezelfde CO2 uitstoot als de trein, maar is in mijn ogen de beste optie voor een reis naar de Costa Brava. Benieuwd waarom?
Ondanks de langere reistijd kent het reizen met een touringcar vele voordelen.
Zo is een touringcar goed betaalbaar (180€) en heb je niet te maken met allerlei vervelende controles en overstappen. De touringcar rijdt dag en nacht door en het enige wat jij hoeft te doen is achterover te leunen in je stoel. Je kunt zonder problemen een grote koffer meenemen en met een upgrade naar de First Class bus reis je nog comfortabeler naar je vakantiebestemming.

De reistijd voor een retourtje Amsterdam-Barcelona

Ik ben enorm benieuwd hoe jij naar je volgende vakantiebestemming reist. Laat het even weten in de reacties hieronder!

Benieuwd naar het aanbod van Solmar? Op deze pagina vind je meer informatie over de reizen.

Picture of Jacco

Jacco

Ondernemer en levensgenieter aan de Costa Dorada.
Picture of Jacco

Jacco

Ondernemer en levensgenieter aan de Costa Dorada.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!