Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Op reis met jonge kinderen: de beste tips

Deel dit bericht

Op reis met jonge kinderen: het kan best een stressvolle ervaring zijn. Je wilt dat zowel jij als je kleintjes zo ontspannen mogelijk zijn, om op-en-top van de welverdiende vakantie te kunnen genieten. Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk! In dit artikel delen we daarom tips met je om je jonge kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de vakantie.

Tip 1: Neem ze mee in de voorbereiding

Waarschijnlijk vind je het zelf fijn om van tevoren weten hoe een reis gaat verlopen, en voor je kleintjes is dat in de meeste gevallen niet anders. Vertel ze wat de bestemming is en hoelang het duurt, maar bijvoorbeeld ook wat de stappen zijn. Moet je bijvoorbeeld het vliegtuig pakken? Vertel dan dat je door de douane heen moet, de koffers moet afgeven, enzovoorts.

Toch zijn er ook ouders die zeggen dat ze hun kinderen vooraf niets vertellen, omdat dit alleen maar onrust oplevert. Dit is een beslissing die je zelf het beste kunt maken, omdat jij je kind goed kent.

Mocht je ze willen voorbereiden, laat ze dan ook zelf wat bijdragen. Zo kun je ze bijvoorbeeld hun eigen rugzakje laten inpakken met hun favoriete knuffels en spelletjes. Ook kun je bijvoorbeeld met je kind een aftelkalender maken, met het aantal nachtjes dat ze nog moeten slapen voordat jullie op vakantie gaan.

Tip 2: Snacks

Als er iets is wat je wilt voorkomen tijdens de reis, is het honger en dorst. Zorg er daarom voor dat je genoeg snacks bij de hand hebt, zodat je je kleintjes op ieder moment iets kunt geven. Neem handige verpakkingen mee die niet kunnen open kunnen gaan of kunnen gaan lekken, om knoeipartijen te voorkomen. Voorbeelden zijn popcorn, groentesticks en mueslirepen.

Daarnaast kunnen kinderen last krijgen van hun oren tijdens de vliegreis, vooral tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig. Op zo’n moment is het fijn om iets te hebben waarop ze kunnen kauwen, wat de pijn vermindert.

Tip 3: Bereid je erop voor dat zaken fout gaan

Hoe goed je de vakantie ook voorbereid hebt, er zullen altijd dingen anders lopen dan gepland. De dagelijkse routine zal er anders uitzien dan thuis, en je kinderen zullen waarschijnlijk minder slapen. Je kunt op dat soort momenten maar beter flexibel zijn en het proberen los te laten, in plaats van krampachtig aan je vaste rituelen vast te houden. Probeer rustig te blijven en neem dit van tevoren al in je verwachtingspatroon mee.

Tip 4: Kies de juiste bestemming

De ene bestemming is geschikter om naartoe op reis te gaan met jonge kinderen, dan de andere. We hebben het dan natuurlijk over landen, maar ook binnen een land. Er zitten tal van voordelen aan een reis naar Spanje met jonge kinderen. Allereerst is het natuurlijk relatief dichtbij: zeker met het vliegtuig ben je er binnen drie uur. Daarnaast heb je geen last van een jetlag dankzij dezelfde tijdzone en zijn de temperaturen niet extreem.

Ook is het belangrijk om te bepalen of de manier van reizen bij jullie past. Huur je een auto om het land te verkennen of zit je juist liever vaak voor langere tijd in het hotel? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je de vakantie boekt.

Tip 5: Zorg voor entertainment

Als je zelf ook wilt ontspannen tijdens de reis, raden we je aan om genoeg entertainmentmogelijkheden mee te nemen. Maak bijvoorbeeld kleine pakketjes voor de kinderen met kleurspullen, een boekje, of spelletjes. Zeker met nieuwe dingen zullen je kleintjes makkelijk vermaakt zijn. Een andere optie is natuurlijk om bijvoorbeeld een tablet mee te nemen, waar je muziek, een film, audioboek of spel op kunt zetten.

Tip 6: Neem tijd voor rust

Een volle planning op vakantie kan vermoeiend zijn voor iedereen, maar zeker voor de kleintjes. Het is daarom belangrijk om vooraf al wat tijd in te plannen om te ontspannen. Probeer één activiteit per dag aan te houden, en zorg ervoor dat je de rest van de tijd wat rust neemt. Daarnaast is het fijn om ruim de tijd te hebben wanneer je het vliegtuig of de bus moet halen, in plaats van dat je moet haasten.

Ook raden we je aan om flexibel te zijn, en ook tijd te nemen voor spontane dingen. Je zult merken dat je een stuk relaxter bent als je hier open voor staat, in plaats van dat je vast probeert te houden aan een strakke planning. Je kids zullen het merken als je gestrest en als een kip zonder kop rondrent, dus probeer dit te vermijden. Het is ten slotte ook jouw vakantie, dus ook jij verdient wat rust!

Op reis gaan met jonge kinderen kan stressvol zijn, maar met deze tips lukt het hopelijk om het zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Met genoeg snacks, de juiste voorbereiding en een beetje spontaniteit komt het ongetwijfeld helemaal goed. Alvast een hele fijne vakantie gewenst met het gezin!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!