Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Wat doen we in de winter?

Deel dit bericht

Als excursiegids krijg ik véél vragen van jullie; vaak ook wat meer persoonlijke. En dat is helemaal niet erg, want ik vind het erg gezellig om met jullie te kletsen en te vertellen hoe wonen en werken aan de Costa Brava eruitziet. Eén van die vragen die ik steevast krijg tijdens de – altijd gezellige – Solmar excursies: “wat doe je dan in de winter en welke winteractiviteiten onderneem je aan de Costa Brava?”

Nou….. héél veel! Na de herfstvakantie, zo eind oktober en na de laatste november-groepen, gaan de hotels en appartementen dicht. Ramen worden beplakt met grote vellen bruin papier en houten luiken gaan weer voor de toegangsdeuren. Dan is het míjn tijd, tijd voor de winteractiviteiten aan de Costa Brava! Of beter gezegd: ónze tijd, want mijn echtgenoot, vrienden, vriendinnen en familie heb ik vanaf april echt maar heel weinig gezien.

Van chaos naar orde aan de Costa Brava

Als eerste ga ik de schade thuis bekijken. Ik maak lange dagen, daarom is het meestal niet mogelijk om vrije dagen of weekend te vieren tot het einde van het seizoen. Dus is het dan tijd voor de ontplofte kledingkasten. Een hardgroeiende berg “komt wel na het seizoen” ligt op me te wachten, klussen en klusjes rondom het huis worden opgepakt en ook de verwilderde tuin die op een amazone-woud lijkt wordt onder handen genomen. Oh ja, ook de administratie waar geen einde aan komt wordt gedaan én de auto die de verzamelplaats is voor allerlei dingen wordt opgeruimd. Meestal is het zo dat als je aan het einde van je lange lijst bent, het nieuwe seizoen alweer voor de deur staat…

Energieboost voor het seizoen

En ook natuurlijk; vakantie! Eindelijk! Ja, het is inmiddels bijna winter en ook ík hou net zoals jullie van een beetje zon, dus daarvoor speuren en gaan we vaak buiten de Europese grenzen. En als het éven lukt: ook nog even een weekje energie opladen nét voor de eerste toeristen eind maart, begin april weer hun neuzen laten zien…..

Van de Costa Brava naar Nederland

Verjaardagen, trouwerijen, Abrahams en Sara’s en nieuwe baby’s hebben we misgelopen dus is het ook tijd voor de familie en vrienden in Nederland. Ik ga gráág en kijk reikhalzend uit naar de eerste vlucht richting Nederland. Het is dan altijd ook weer even slikken bij de voor mij inmiddels rare etenstijden. Het lukt me echt niet meer om rond zes uur ’s avonds een heel bord eten weg te kauwen, daar waar we hier gewend zijn tussen de middag uitgebreid een warm 3 gangen te lunchen en na het werk, rond negen uur ’s avonds een alleen bakje yoghurt of kommetje soep naar binnen te lepelen.

En de Nederland -‘wat wil ik daar allemaal graag doen’- lijst is lang! Zo staan Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, de markt, het tuincentrum en de kroeg op de planning. Maar ook tentoonstellingen, kringloopwinkels, de Efteling en braderieën bezoeken staan op het lijstje. En niet te vergeten om tussendoor nog lekker te fietsen of een strandwandeling te maken voor een frisse neus. Er is zoveel leuks te doen dat één keer Nederland zeker niet genoeg is, dus ik plan wel minimaal 3 bezoeken in.

Vriendenreünie in de zon

En natuurlijk komen verwaarloosde vrienden en vriendinnen ook allemaal aan de beurt. Nu werken er in mijn geval veel ook in het toerisme en zijn we wel gewend aan de radiostilte van het seizoen. In Spanje spreek je zelden thuis af, dat doen we bijna altijd “ergens”. Meestal is dat “ergens” op een terras of in een restaurantje; dan komen we bij elkaar en zeggen dan tevreden dat we het hier hartstikke goed hebben zo úren op een terras bij te kletsen met open vest onder een blauwe lucht en een helder winterzonnetje!

Genieten van het extra

Wat nog meer… nou, genoeg. Boeken die je nog wilde lezen, musea waar je geen tijd voor had en weekend trips naar dorps-en stadfeesten. Mooie dorpjes, steden en natuurparken doen we nu ook weer volop. Frankrijk is maar drie kwartier rijden en de markten zijn er geweldig, dus ook die wil ik dan echt niet langer missen. Maar ook het urenlang zwerven in de prachtige Pyreneeën, een dagje skiën en tóch nog naar het zuiden voor indrukwekkend Cádiz, feestelijk Málaga of het noorden voor een paar dagen Bilbao. Ik hoef niet meer voor dag en dauw op, dus in het weekend lekker laat en vooral láng met vrienden eten kan ook weer. En natuurlijk, buiten dat alles zijn er ook de werkzaamheden die ik het hele jaar door doe.

Seizoenstart!

En dan….. voor je het weet is het alweer maart! Het eerste telefoontje van Solmar over wat we voor leuks voor jullie kunnen gaan verzinnen voor zomer 2024, de eerste e-mails van excursiebureau’s,  opdrachtgevers, leveranciers en collega’s die allemaal graag de eerste willen zijn in je agenda. Het nieuwe seizoen begint weer, en de winteractiviteiten aan de Costa Brava zijn afgerond!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!