Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Markt Costa Brava

De markt op! Dit zijn de leukste weekmarkten van de Costa Brava

Deel dit bericht

Nederlanders zijn echte marktliefhebbers. Ik heb maar weinig vragen zo vaak gehoord als: “Waar vind ik een leuke, échte markt?” Nou, die zijn er genoeg aan de Costa Brava! Voor sommigen heb je een auto nodig, maar voor veel ook weer niet. Pak je shopper, dan breng ik je naar de drie markten waar ik het liefste kom!

Zet de wekker lekker vroeg!

De markten beginnen rond acht uur in de ochtend en in de zomer al om half acht. Ze duren in de koelere periodes tot ongeveer twee uur, maar in de zomer zijn de kooplui al vóór het warmst van de dag vertrokken. Vaak al rond twaalf uur, half één.

Je gaat de dag natuurlijk in stijl beginnen met een koffie’tje en croissant op dát terras waar je een uitzicht hebt op de kooplui die bezig zijn met hun kraam. En die vaak zelf ook nog even snel een “bakkie doen” en de laatste nieuwtjes uitwisselen voor de eerste klanten komen!

Veel streekmarkten hebben een indeling met op de meest schaduwrijke plek groenten en fruit. Ook is er vaak een aparte straat of een apart plein met biologische groenten of kleine bioproducenten. Daar in de buurt vind je ook de eetwaren zoals olijfolie, worst, kaas en brood. Ook de planten, kruiden en jonge plantjes voor de moestuin worden hier ergens in de buurt verkocht. Bloemen voor in de vaas zal je in de zomer niet vinden: die redden het vaak niet door de warmte en bovendien zijn ze vergeleken met Nederland hartstikke duur.

TIP: heb je aardig wat ingeslagen bij een kraam? Het is mogelijk om je tas bij de kraam te laten staan en ‘m later op te komen halen. Kwestie van gewoon vragen!

De markt van La Bisbal d’Empordà

De leukste all-round markt is voor mij die van La Bisbal d’Empordà, op vrijdag. Naast dat ‘ie groot en gevarieerd is, is deze kleine stad óók nog een aardewerk-hoofdstad van Catalonië. Je kunt er dus ook shoppen in de tientallen pottenbakker winkels aan de lange weg voor de markt. Ook is het oude centrum super fotogeniek: een overdekte 19-eeuwse arcade met terrasjes, honderden jaren oude straatjes met geweldige winkeltjes en café’s en op het beboomde oude stadsplein vind je het indrukwekkende kasteel (bezoek!) met de lékkerste marktkramen ervoor. Het terracotta museum is verrassend en leerzaam en zeker een bezoek waard. Een heleboel vliegen in één klap dus!

Heb je geen auto? Neem dan de bus of sneltrein naar Girona en vandaaruit gaat er elke 20 minuten een bus die kant op! (in Girona zelf is overigens ook een markt, op dinsdag, onder de hoge bomen in het Devesa park).

TIP: in het voorseizoen neemt Solmar je vanuit je vakantieplaats mee naar de markt in La Bisbal d’Empordà, het prachtige middeleeuwse dorpje Monells én ook nog eens, in de middag, naar prachtig Girona! Vraag je reisleiding naar meer informatie.

De markt van Sant Feliu de Guixols

M’n favoriete markt nummer twee: Sant Feliu de Guixols op zondag. Heerlijk voor de terrassen op de rambla, langs het strand én ook nog eens alle lokale winkels open! Op deze markt is een hartstikke goed aanbod van kleding, schoenen en tassen maar ook zeker genoeg voor de maag en een lekkere maaltijd. Bovendien heeft Sant Feliu een supermooi strand en boulevard op een koprol afstand van de markt!

Achter de rambla/boulevard is een grote kleurige biomarkt met alles wat groen en gezond is en in de 3 zijstraten rechts van de hoofdstraat giert het van de hippe winkels, terrassen en restaurantjes. Tussendoor nog even iets cultureels doen kan, want in het schilderachtige oude Porta Ferrada klooster nét om de hoek zit het beroemde Thyssen kunstmuseum (filiaal van het Thyssen museum in Madrid!). Te serieus voor de kids? Aan de hoofdstraat duik je zo het beroemde speelgoedmuseum “Museu de la Joguina” in.

De markt van Corçà

Markt nummer drie: Corçà, elke 2e en 3e zaterdag van de maand. De markten van MónEmpordà zijn een foodie feest! In het kleine Corçà, in het hart van de Baix Empordà streek is het elke 2e en 3e zaterdag je hart op halen in de bio/en ecologische kramen. Niet alleen eetwaar, maar ook verantwoorde kleding, handgemaakt servies en nog veel meer. De locatie kan in elk geval niet idyllischer: een middeleeuws dorp met één van de meest pittoreske hoofdstraten van de Costa Brava. Doe dat maar eerst dan, een wandeling maken door het dorpje, om dan terug te komen en op het terras van “Raku” een thee’tje te doen. Alle marktlui zijn kleine ondernemers met de fijnste producten; het zijn er niet veel, maar wát er is, is hartstikke goed. Heerlijk onder de hoge platanen, en als je aan het einde van de ochtend trek hebt gekregen dan heb je mazzel: je kunt je naam op de lijst schijven voor een portie van die heerlijke vegetarische paella die je al de hele tijd rook!

En… er zijn maar liefst 4 top streekrestaurants in en om dit kleine dorpje; ik zou kiezen voor “Santino”, net om de hoek, met z’n romantische binnentuin en goede prijs. Ongetwijfeld één van de lekkerste restaurants van de omgeving. En, met een “even het eten laten zakken” wandeling naar en door het prachtige buurdorp Monells heb je beslist een topdag!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!