Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

kerst in alicante

Kerst in Alicante: dit moet je weten!

Deel dit bericht

Deze heerlijke nazomer aan de Costa Blanca maakte het een paar weken geleden nog vreemd om over kerst na te denken. Afgelopen zomer zal in Spanje zelfs de geschiedenis ingaan als heetste tot nu toe! Dat maakt dat we ook zeker de komende weken nog heerlijk zachte temperaturen zullen houden hier. Maar het najaar vliegt zo voorbij en nu in Nederland de herfst toch echt is ingezet, zitten we ineens vol in de Sinterklaas- en Kerstperiode en nog even en het is alweer 2023! In deze blog vertel ik je alles over de kerst in Alicante!

Navidad en de ‘Belén’

In het echte “Castellano” heet Kerstmis “Navidad”. In de Comunidad Valencia zeggen ze vaak “Nadal”. Dit zul je ook veel zien in de versieringen op straat. Spanjaarden zijn dol op lichtjes en kerstversieringen in het algemeen en de opbouw van deze versieringen begint vaak al begin november.

Het grootste deel van de Spaanse bevolking is katholiek. De meeste Spanjaarden gaan dan ook na hun kerstdiner naar de kerk. De “misa de gallo” is om middernacht. In deze nachtmis herdenken de Spanjaarden de geboorte van Jezus. Vandaar dat ook de “Belén” een grote rol spelen in de Spaanse kersttradities.

Dit zijn kerststallen in allerlei vormen, variërend van klein tot groot. Het is een erfenis vanuit de Spaanse katholieke achtergrond. Sommige bestaan uit beelden en er zijn zelfs levende kerstallen. Ze geven allemaal het verhaal van de geboorte van Jezus weer.  Het is een traditie die al eeuwenoud is, zeker sinds de 18e eeuw. De meesten zijn gemaakt door kunstenaars en prachtig tot in detail uitgewerkt. Echt de moeite waard. Je kunt ze in de Spaanse steden en dorpen vinden, zowel in de binnensteden als in gemeentehuizen, culturele plaatsen en sommige winkels.

Palmbomen en kerstlichtjes

Persoonlijk vind ik de combinatie van palmbomen en kerstverlichting magisch! En zeg nou zelf, klinkt ‘Jingle bells’ nu nét niet iets beter op een zonnig terras 😉? Denk bij kerst in Alicante aan temperaturen van rond de 18 graden overdag en vooral veel zon.

En als je er dan toch bent, bezoek dan meteen de binnenstad van Alicante. Echt een aanrader rond de kerstperiode. De ‘Fiestas de Navidad de Alicante’ oftewel de kerstfeesten in Alicante starten jaarlijks het laatste weekend van november – dit jaar (2022) op 29 november en zijn er tot aan 6 januari, Driekoningen.

Date met de kerstman

Om je date met de kerstman niet te missen zul je de laatste weken van het jaar dus in de provinciehoofdstad moeten zijn! Alicante bruist dan van de mensen die ‘s avonds op de been zijn om de mooie kerstversieringen in de stad te bewonderen. En echt, geloof me: het is de moeite waard!

Jaarlijks starten de activiteiten met de inhuldiging van de monumentale kerststal, die wordt gehouden op de Paseo de la Explanada, aan de samenvloeiing met de Rambla. Deze kerststal is met licht en geluid, van 18:00 uur tot 00.00 uur en kan tot 6 januari door iedereen gratis worden bezocht (zonder tickets of reservering).

Kersttour door de stad

Als je zin hebt in een georganiseerde wandeling wanneer je kerst in Alicante viert, dan kun je dagelijks starten vanaf de “Plaza del Ayuntamiento”. Verschillende stops tijdens de tour zijn:

 • Plaza del Ayuntamiento
 • Basiliek van Santa María en uitzicht op het kasteel van Santa Bárbara
 • Klooster van de nonnen van het Bloed
 • Co-kathedraal van San Nicolás
 • Rambla Méndez Nuñez
 • Explanada de España

Handige Spaanse woorden

Tot slot deel ik graag nog een aantal handige Spaanse woorden met je voor de feestdagen!

 • Vrolijk kerstfeest = Bon Nadal
 • Kerstmis = Navidad
 • Kerstman = Papa Noel
 • Kerstboom = Árbol de Navidad
 • Oud & Nieuw = Nochevieja
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!