Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Kerst in spanje

Kerst in Spanje: hoe vieren de Spanjaarden de feestdagen?

Deel dit bericht

Gezellige verlichting op straat, tal van kerstmarkten en heerlijk eten: je zou zeggen dat de Spaanse kerst behoorlijk op die van ons lijkt. Toch zijn er heel wat verschillen tussen de twee landen als het op de feestdagen aankomt. Van de kerstloterij tot de zoetigheden: we nemen je mee in de kersttijd in Spanje.

Verschil kerst tussen Spanje en Nederland

In tegenstelling tot in ons eigen land, speelt in Spanje 24 december de hoofdrol. Kerstavond, ofwel Nochebuena, is het moment dat de hele familie samenkomt voor een smakelijk diner.

Ook de dag erna, 25 december, is een belangrijke dag voor de Spanjaarden. Omdat we in Nederland twee kerstdagen hebben, staat de 25e bekend als eerste kerstdag. In Spanje wordt deze dag echter gewoon kerstdag genoemd, omdat 26 december geen speciale feestdag is.

Als je op oudjaarsavond op zoek bent naar oliebollen in Spanje, moeten we je helaas teleurstellen. In plaats van oliebollen, eten de Spanjaarden namelijk druiven! Om 12 uur is de traditie om op elke klokslag een druif te eten, twaalf in totaal. Ze geloven namelijk dat dit geluk geeft voor het volgende jaar. Het is echter een behoorlijke uitdaging, dus we wensen je veel succes!

De feestperiode in Spanje loopt nog langer door dan in Nederland. Waar we in ons eigen land na de jaarwisseling alweer snel aan het werk gaan, zit het hier anders. Driekoningen, ofwel Reyes Magos, wordt hier op 6 januari uitgebreid gevierd. Dit is het moment dat kinderen nog meer cadeaus krijgen en waarop veel families opnieuw samenkomen.

Gourmetten of jamón met de feestdagen?

In tegenstelling tot bij ons, zul je in Spanje niet snel een gourmetstel op tafel zien staan tijdens het kerstdiner. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je honger gaat krijgen, want ze pakken hier tijdens kerst behoorlijk uit.

Wat er tijdens de kerst in Spanje gegeten wordt, verschilt per regio. Het is en blijft een gigantisch land, met in ieder gebied zo zijn eigen tradities. Wat er op tafel komt, hangt dus af van de locatie.

Toch zijn er een aantal gerechten die je bijna altijd wel terug kunt vinden. Zo eten veel Spanjaarden mariscos (zeevruchten, vooral gamba’s) en de bekende Jamón Serrano (Serranoham).

Veel Spaanse families halen dan ook een pata in huis, ofwel een hele varkenspoot. Je hebt ze vast al eens gezien: de gigantische ham die flinterdun in plakjes wordt gesneden. Het is een echte kunst om de allerlekkerste te vinden, en de prijzen van deze hammen lopen dan ook op tot in de honderden euro’s.

Ook als zoetekauw kun je bij de Spanjaarden terecht. Ze schotelen je in deze feestperiode namelijk allerlei soorten turrón (een soort nougat), polvorones (kruimelige koekjes) en mazapán (marsepein) voor. Vergeet je niet die afspraak bij de tandarts te plannen als je weer terug bent?

Tradities van kerst in Spanje

Net zoals wij, hebben ook de Spanjaarden bepaalde tradities tijdens de feestdagen. Het begint al op 22 december: de laatste schooldag voor de vakantie voor veel kinderen en de dag van de kerstloterij. Deze loterij is ontzettend populair; je zult dan ook ellenlange rijen zien staan voor de ingang van de verkooppunten.

“El Gordo”, wat ook wel vertaald kan worden als “De Dikke”, is de hoofdprijs die gewonnen kan worden tijdens deze trekking. Het is een spektakel dat op tv gevolgd kan worden, waarbij de getrokken nummers door kinderen worden gezongen. Gedurende de hele dag zul je op het nieuws zien waar de prijzen (en natuurlijk “El Gordo”) zijn gevallen. Wie weet heb je geluk!

Daarnaast zijn er tradities die we in Nederland ook kennen, zoals het bezoeken van de kerststal en het bekijken van de kerstverlichting. De Spanjaarden zijn gek op Kerstmis en vieren het dan ook groots. Ondanks de hoge temperaturen, zul je ultiem genieten van de gezellige kerstsfeer die er in het hele land hangt.

Kerst in Málaga

De leukste Spaanse steden met Kerstmis

Er is maar weinig leuker dan met kerst op vakantie te gaan. Veel Spaanse steden leven zich helemaal uit met prachtige verlichting en gezellige kerstmarktjes, wat het een ideale bestemming maakt voor de tijd van het jaar. Terwijl iedereen in Nederland bij de open haard zit, kun je in Spanje genieten van de zon op je gezicht. Maar wat zijn de leukste steden om naartoe te gaan rond deze tijd?

  1. Málaga
    Vanuit heel het land trekt Málaga bezoekers tijdens de kerstperiode, om de prachtig verlichte Calle Larios te bewonderen. In deze chique winkelstraat speelt zich iedere avond een lichtshow af, op het ritme van de muziek. Een spektakel voor jong en oud, dat je absoluut eens gezien moet hebben!
  1. Madrid
    Miljoenen lichtjes versieren de hoofdstad van het land tijdens de gezelligste maand van het jaar. Het beroemde Plaza de España speelt de hoofdrol, dankzij de gigantische kerstboom die het plein siert. Er is zelfs een bus die je meeneemt door de mooist verlichte straten van de stad tijdens een ritje van iets minder dan een uur.
  1. Sevilla
    Dit jaar steelt Sevilla de show met een record: de stad heeft de hoogste kerstboom van heel Europa! Met een hoogte van wel 40 meter en een diameter van 14 meter is het absoluut spectaculair te noemen. Daarnaast zijn er tal van activiteiten zoals kerstmarktjes, schaatsbanen en wel 280 prachtig verlichte straten. Perfect om de Spaanse kerst te vieren.

Kerst vieren in Spanje: een geweldig idee!

Het maakt eigenlijk niet veel uit waar je naartoe reist in Spanje tijdens de kerstdagen, want je zult hoe dan ook een fantastische tijd hebben. Eten om je vingers bij af te likken, ultieme gezelligheid op straat en nieuwe tradities: waarom vier je dit jaar geen kerst in Spanje? Wij raden het je in ieder geval van harte aan. ¡Feliz Navidad!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!