Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

5 van de mooiste musea in Spanje

Deel dit bericht

Misschien denk je bij Spanje vooral aan strand, zee, en lekker weer, maar er is nog zoveel meer te zien en te doen! Het land heeft namelijk een rijke geschiedenis en cultuur, die onder andere teruggevonden kan worden in de vele musea. Vandaag bespreken we dan ook een selectie van de mooiste musea in Spanje, zodat je weet waar je sowieso eens heen moet.

Er zijn steden in Spanje met een buitengewoon groot aanbod aan musea, maar om het wat afwisselender te maken kiezen we uit iedere stad één museum om hier uit te lichten.

1. Het Prado, Madrid

We starten met een van de grootste kunstmusea ter wereld: Het Prado. Dit museum kunnen we vinden in Madrid, de hoofdstad van Spanje, en heet voluit Museo Nacional del Prado.

De collectie bestaat onder andere uit meer dan 8000 schilderijen, duizenden tekeningen en zo’n 700 beelden, afkomstig uit de 14e tot 19e eeuw. We vinden hier werken terug van wereldberoemde kunstenaars als Diego Velázquez, Francisco Goya en Sandro Boticelli. Ook bevat het museum stukken van Nederlandse bodem: hier hangt bijvoorbeeld de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch aan de muur.

Praktische informatie Museo Nacional del Prado

Het museum is iedere dag geopend, met uitzondering van 25 december, 1 januari en 1 mei. De openingstijden verschillen per dag: het opent iedere dag om 10:00uur, sluit op zondagen om 19:00 uur en op de overige dagen om 20:00 uur. Je kunt uiterlijk 30 minuten vóór sluitingstijd naar binnen. Je kunt tickets online boeken voor € 15,- per stuk.

2. Het Guggenheim, Bilbao

In het noorden van het land vinden we in Bilbao het welbekende Guggenheim, dat voluit het Museo Guggenheim Bilbao heet. Misschien komt de naam je wel bekend voor, want het is een van de Guggenheim-musea wereldwijd. Het gebouw trekt al meteen de aandacht door zijn aparte vorm en de bedekking met titanium platen. Binnen vinden we vooral moderne kunst in allerlei stijlen.

Vergeet ook niet een foto te maken met Puppy, het 12-meter hoge kunstwerk van Jeff Koons. De hond is bekleed met meer dan 70.000 levende bloemen, die door middel van een ingebouwd irrigatiesysteem in leven worden gehouden. Een spectaculair gezicht!

Praktische informatie Museo Guggenheim Bilbao

Het museum is iedere dag geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari. Het museum opent van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 19:00 uur. Je kunt tickets online boeken voor € 10,- euro.

3. Museo Picasso, Málaga

In het zuiden van Spanje vinden we de prachtige stad Málaga, waar in 1881 Pablo Picasso werd geboren. Dit is nog duidelijk terug te zien in de stad, en een onderdeel daarvan is het Museo Picasso. Dit museum werd in 2003 geopend door de familie van Picasso en is dus nog relatief jong. Desondanks is het gebouw al wel heel wat jaren oud; Palacio Buenavista dateert uit de zestiende eeuw.

De collectie bevat veel verschillende onderdelen van Picasso’s werk: schilderijen, beelden, schetsen en ga zo maar door. Ondanks dat veel werken van de kunstenaar in andere musea in Europa hangen, is ook dit museum absoluut een bezoekje waard. 

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan het Museo Casa Natal de Picasso, ofwel het geboortehuis van de kunstenaar. Dit museum kun je vinden op een van de drukstbezochte pleinen van de stad, Plaza de la Merced.

Praktische informatie Museo Picasso

Het museum is iedere dag geopend, met uitzondering van 25 december, 1 januari en 6 januari. De openingstijden verschillen per maand, het opent iedere dag om 10:00 uur en blijft tot minstens 18:00 uur geopend. In de zomermaanden sluit het museum om 20:00 uur. Je kunt uiterlijk 20 minuten vóór sluitingstijd naar binnen. Je kunt tickets online boeken voor € 9,50. Tip: iedere zondag twee uur voordat het museum sluit, kun je gratis naar binnen!

4. Museo de Bellas Artes, Sevilla

We gaan door naar de hoofdstad van Andalusië: Sevilla. Hier vinden we het Museo de Bellas Artes, ofwel het Museum van de Schone Kunsten. Dit wordt vaak een van de belangrijkste musea van het hele land genoemd en is dus absoluut een bezoekje waard.

In het museum zijn kunstwerken te vinden die dateren uit de middeleeuwen, maar ook vinden we er meer hedendaagse kunst. Naast de collectie, met kunstwerken van onder andere Zurbarán en Murillo. Bovendien is het gebouw een oud klooster, waardoor je je ogen uitkijkt.

Praktische informatie Museo de Bellas Artes

In de maand augustus is het museum geopend van dinsdag tot en met zondag, van 09:00 tot 15:00 uur. De rest van het jaar opent het van maandag tot en met zaterdag, van 09:00 tot 21:00 uur. Het museum is op de meeste feestdagen geopend, met uitzondering van 24, 25 en 31 december, 1 en 6 januari en 1 mei. Je kunt uiterlijk 45 minuten vóór sluitingstijd naar binnen. Een ticket is gratis als je deel uitmaakt van de Europese Unie. Zo niet, dan betaal je slechts € 1,50.

5. Teatro Museo Dalí, Figueres

We sluiten de lijst van musea in Spanje af met het Dalí museum in Figueres, vernoemd naar de welbekende Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Het Teatro Museo Dalí is gevestigd in een voormalig theater in de geboortestad van Dalí. Ook voor bezoekers die minder houden van klassieke kunst, is dit een geschikt museum. De stijl van de kunstwerken is namelijk surrealistisch, wat ook bij kinderen vaak goed in de smaak valt.

Praktische informatie Teatro Museo Dalí

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend, met uitzondering van enkele maandagen, en 1 januari. De openingstijden verschillen per periode, het opent op zijn vroegst om 09:00 uur en sluit op zijn laatst om 19:15 uur (in de zomerperiode). Je kunt tickets online boeken voor € 17,- euro.

Dit was slechts een selectie van het geweldige aanbod aan musea in Spanje. Er zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden, en er is voor iedereen wel wat. Welke zijn jouw favorieten en naar welke zou je graag nog eens toe willen?

Disclaimer: de openingstijden en toegangsprijzen voor de hierboven genoemde musea kunnen op ieder moment veranderen. Voor een actueel overzicht raden we je aan om de website te bezoeken vóór je bezoek.

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!