Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

semanta santa

Semana Santa in Spanje

Deel dit bericht

Ieder jaar in de week voor Pasen staan de steden op hun kop: het is dan namelijk tijd voor Semana Santa in Spanje, wat letterlijk “Heilige Week” betekent. Het is een van de populairste feesten om te vieren in Spanje, en trekt dan ook veel toeristen. Dat is ook niet zo gek, want het is ontzettend indrukwekkend om te zien. Of je nu religieus bent of niet, de Semana Santa in Spanje is iets wat je zeker eens gezien zou moeten hebben.

In dit artikel vertel ik je wat deze week inhoudt, waar en wanneer het wordt gevierd, en geef ik je wat tips om je goed voor te bereiden.

Wat is Semana Santa in Spanje?

Semana Santa is ook wel de Goede Week, waarin dagenlang tientallen processies plaatsvinden. In veel van de steden waar het wordt gevierd, zijn de broederschappen (genaamd cofradías of hermandades) gedurende het hele jaar aan het voorbereiden. Ieder broederschap heeft zijn eigen kledij in verschillende kleuren.

De processies duren vaak urenlang, en herdenken het lijden van Jezus. De indrukwekkende tronos of pasos, een soort platformen, worden opgetild door soms wel honderden dragers! Ze wegen dan ook een hoop, want vaak staat er een beeld van Maria of Jezus op. Ook wordt de trono versierd met zilverwerk, bloemen, kaarsen en andere versiering. Een prachtig aanzicht.

Het dragen is een manier van boetedoening en is een echte eer voor veel Spanjaarden. De leden van de broederschappen betalen dan ook jaarlijks om lid hiervan te mogen zijn. Welke processie er per dag plaatsvindt, verschilt. Iedere dag in de week voor Pasen heeft namelijk zo zijn betekenis en de processies worden hierop aangepast.

Je zult daarnaast ook de karakteristieke puntmutsen tegenkomen. Deze worden gedragen door de boetedoeners, ook wel nazarenos genoemd. Van origine werd dit gedaan om de anonimiteit te behouden, je wilde ten slotte niet dat bekenden zouden zien dat je boete aan het doen was en je daarom anders zouden behandelen. De puntmutsen hebben dus niets te maken met de Ku Kux Klan, iets wat wel vaak wordt gedacht.

Waar en wanneer wordt het gevierd?

De data waarop Semana Santa in Spanje begint en eindigt, verschilt per jaar. Het begint namelijk op Palmzondag (ook wel Palmpasen genoemd) en eindigt een week later, op Paaszondag. De data voor 2023 zijn daarom 2 april 2023 tot en met 9 april 2023.

De Semana Santa wordt op allerlei plekken in het land gevierd, maar er zijn een aantal plekken die extra speciaal zijn en die dus ook veel bezoekers trekken.


Vooral de autonome gemeenschap Andalusië staat bekend om de indrukwekkende Semana Santa. Zo is Sevilla een van de plekken waar deze Heilige Week erg intens wordt gevierd. Het is dan ook de stad met de meeste broederschappen van allemaal: wel meer dan zestig! In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag vindt La Madrugá plaats, een van de indrukwekkendste processies.

Ook kun je in Granada genieten van de processies met het prachtige Alhambra op de achtergrond. Vooral de processie genaamd Cristo de los Gitanos schijnt echt spectaculair te zijn. Ten slotte vullen ook in Málaga de straten zich met de vele processies en bezoekers. Dit gaat zelfs tot diep in de nacht door: ik kan me herinneren dat ik om half 3 ’s nachts wakker schrok van de harde, melancholische muziek, en even goed wakker moest worden om te herinneren wat er aan de hand was!

Ook buiten Andalusië kun je terecht voor de Semana Santa. Zo staan onder andere ook Zamora (Castilië en León), Cuenca (Castilië-La Mancha) en Valladolid (Castilië en León) bekend om de indrukwekkende week. Iedere stad heeft overigens zo zijn eigen schema met de routes van de processies. Vaak is er een handige tijdsindeling beschikbaar, waar je in een overzicht kunt zien wat er wanneer langskomt.

De beste tips voor je bezoek

Tijdens Semana Santa in Spanje lopen de steden vol met mensen, met zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is daarom belangrijk om je bezoek goed voor te bereiden.

Zo is het centrum van de steden vaak volledig geblokkeerd voor het verkeer. Het is dus slim om met het openbaar vervoer te komen, mocht je een accommodatie buiten de stad hebben. Parkeren is namelijk vaak een nachtmerrie. Over accommodatie gesproken: reserveer dit ruim van tevoren, anders loop je het risico dat er geen beschikbaarheid meer is. Door de drukte is het ook handig om ruim op tijd een mooi plekje te zoeken langs de route van de processie die je zou willen zien, om er zeker van te zijn dat je een goed zicht hebt.

Daarnaast zou ik je aanraden om de stad naar keuze te bezoeken halverwege de Semana Santa, zodat je deze ook nog kan zien zonder de feestactiviteiten. Tijdens deze week staat alles op zijn kop en is het erg druk, waardoor veel bezienswaardigheden andere openingstijden aanhouden. Mocht je nog niet in de stad naar keuze geweest zijn, dan is het ook wel leuk om die in “normale” staat te zien.

Ten slotte geef ik je als tip om tijdens de Semana Santa in Spanje torrijas te proeven: een soort wentelteefjes die typisch zijn voor deze week. Je kunt ze vinden bij de bakkerijen en zijn vaak verkrijgbaar in twee varianten: met suiker of met honing. 

De Semana Santa in Spanje: iets wat op je bucketlist zou moeten staan

De prachtige muziek, het kaarslicht en de indrukwekkende tronos: De Semana Santa in Spanje is dus echt iets wat je ooit in je leven eens bezocht moet hebben. Het is een onvergetelijke ervaring die ik iedereen aan kan raden. Als het goed is, weet je nu precies wat het inhoudt en hoe je je hier het beste op voor kunt bereiden. Mocht je gaan, dan wens ik je alvast heel veel plezier. Geniet ervan!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!