Spanje heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Allereerst is Spanje de geboorteplaats van de tweede meest gesproken taal ter wereld. Ook is het de thuisbasis van een aantal bewonderenswaardige Spaanse tradities. De bijzondere architectuur, het heerlijke eten, de vriendelijke en warme mensen en de verbazingwekkende vieringen zijn allemaal de moeite waard om te eren. Hoewel er veel geschreven is over deze mooie cultuur, zijn de Spaanse tradities alleen echt te bewonderen en te beleven als je een reis naar Spanje maakt! Reis je mee?
Hablas Español?
Oftewel, ‘spreek je Spaans?’ Hoewel de meerderheid van de bevolking Spaans of Castellano spreekt, spreken ze hier in Spanje ook andere inheemse talen zoals Baskisch, Catalaans, Valenciaans en Galicisch. Ongeveer 75% van de Spaanse bevolking spreekt Castiliaans, 15% spreekt Catalaans en de overige 10% spreekt de andere talen.
Deze verscheidenheid aan talen draagt bij aan de diverse Spaanse cultuur die de aandacht trekt van miljoenen toeristen uit alle hoeken van de wereld. Kleine en grote steden zijn de thuisbasis van invloedrijke architectuur, rijke muziek, levendige feesten en heerlijk eten.
Wanneer je in Spanje bent of Spaans leert is het ontdekken van de Spaanse cultuur zeker de moeite waard. Je zult merken dat de taal pas dan ook echt gaat ‘leven’. Door je te verdiepen in de Spaanse cultuur kun je je woordenschat verbreden en gezegdes beter in een bepaalde context plaatsen.
Hola!
Begroetingen, kennismakingen en introducties zijn een bijzonderheid van de Spaanse cultuur. Kennissen zeggen de eerste keer “hallo” tegen elkaar met een handdruk en houden het simpel. Wanneer Spanjaarden de persoon al een paar keer hebben ontmoet, zal de handdruk warmer zijn en komt er een schouderklopje bij. Meer bekendheid met een persoon komt met een knuffel of met een dubbele kus op de wang.
De dubbele kus op de wang is de handtekening van Spanje. Latijns-Amerika nam dit deel van de Spaanse cultuur over: in veel Latijns-Amerikaanse Spaanstalige landen begroeten mensen elkaar vandaag de dag met één kus op de wang.
De meeste mensen in Spanje zullen zichzelf voorstellen met alleen hun voornaam. Spanjaarden krijgen meestal twee voornamen en twee achternamen, vanuit de kant van de vader en de moeder. Oudere volwassenen worden geïntroduceerd met de voorvoegsels ‘Don’ en ‘Doña’ (meneer en mevrouw) om hen meer respect te tonen.
Katholiek
Bijna elke Spaanse stad heeft katholieke kerken en kathedralen. De overheersende religie in Spanje is het katholicisme. Daarnaast is een groot deel gelovig vanuit de islam, maar ook atheïsten en een klein percentage van het Joodse volk woont in Spanje.
Religieuze feestdagen en tradities zijn vrij populair bij de meerderheid van de mensen in de regio. ‘Las procesiones’ (processies) zijn een prominente traditie van Spanje die teruggaat tot de 16e eeuw. Het zijn georganiseerde parades als een herdenking van religieuze gebeurtenissen en worden altijd groots gevierd.
Feesten en festivals
De rijke geschiedenis van Spanje kent vele prominente vieringen en tradities.
El Día de Reyes Magos (Dag van de Drie Koningen) wordt op grote schaal gevierd in het hele land en is een favoriete vakantie voor kinderen. Ze ontvangen geschenken en er zijn kleurrijke parades in de steden waar ze hun langverwachte aankomst vieren. Een beetje vergelijkbaar met onze ‘Sinterklaas’.
Semana Santa (Heilige Week) is één van de grootste vieringen. Het staat bekend om het hebben van processies die het lijden van Christus herdenken.
Spaanse “fiestas” (festivals) zijn grote feesten en carnavals gewijd aan een specifieke heilige of stad. Deze feesten hebben traditionele gerechten, vuurwerk, dansen, handgemaakte decoraties, parades, concerten en theater.
Zo worden er in Valencia de “Las Fallas” en in Alicante altijd uitgebreid de ‘Hogueras’ gevierd. Deze speciale viering voor Johannes de Doper wordt in heel Spanje gehouden, maar de festiviteiten in Alicante, zijn het grootst. Het hoogtepunt van Las Hogueras de San Juan is het aansteken van de hogueras (de vreugdevuren). Vroeger werden deze hogueras gebouwd uit afval en oude houten meubels. Vandaag de dag worden ze van hout en papier-maché gemaakt en zijn het prachtige kunstwerken. Aan het einde van de festiviteiten worden deze kunstwerken ontstoken.
Andere tradities zoals het rennen van de stieren van San Fermín in Pamplona en de tomatengevechten van la Tomatina zijn ervaringen die miljoenen mensen en toeristen trekken om de Spaanse cultuur te vieren.
Weetjes over de Spaanse cultuur
La siësta: een kort dutje dat Spanjaarden in de vroege namiddag doen. De traditie heeft zich uitgebreid naar de Filippijnen en Mexico. Tijdens de siësta sluiten de meeste bedrijven.
Nieuwjaar: Spanjaarden eten in Spanje een druif voor elke maand van het jaar voor geluk. 12 witte druiven bij elke klokslag dus!
Bijgeloof: de Spanjaarden zijn bijgelovig over het getal 13. Ook geloven sommige Spanjaarden dat een hoed op je bed een slecht voorteken is.
Verhuizen: wanneer een Spaans gezin naar een nieuw huis verhuist, moeten ze een nieuwe bezem kopen. Ze geloven dat het meenemen van een oude bezem pech is.
En er zijn nog veel meer dingen te delen over de Spaanse cultuur. Daarover in een volgende blog meer!