Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Spaanse gewoontes

Deel dit bericht

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, kom je er vaak al snel achter dat dingen net even wat anders gaan dan bij ons. Zo ook in Spanje: ook hier hebben ze hun eigen Spaanse gewoontes, die je ongetwijfeld zult tegenkomen wanneer je dit prachtige land bezoekt. Vandaag zet ik de leukste en meest opvallende voor je op een rij!

De eetcultuur

We beginnen met de Spaanse gewoontes rondom de eetcultuur. We zien zowel verschillen qua tijden als qua eten zelf. Zo zijn we in Nederland gewend om rond een uur of 12 of 1 te lunchen, vaak met een boterham of iets anders wat je makkelijk mee kunt nemen naar school of werk. In Spanje werkt dat anders.

Ten eerste lunchen ze een stuk later: vaak pas rond een uur of 2 of 3 ’s middags. Daarnaast is de lunch de grootste maaltijd van de dag, en dan vaak ook warm. Ga je buiten de deur lunchen? Verwacht dan bijvoorbeeld een dagmenu, waarbij je drie gangen eet.

Door de late lunch eten de Spanjaarden ook een stuk later hun diner: rond 9 of 10 uur ’s avonds. Als je uit eten gaat op vakantie raad ik je dan ook echt aan om pas rond die tijd te gaan. Ga je rond de Nederlandse tijd, dan zullen de typisch Spaanse restaurants nog gesloten zijn of, als ze al open zijn, helemaal leeg zijn. Het diner bestaat thuis vaak uit een lichte maaltijd, ga je uit eten dan is het meestal uitgebreider.

Uiteten

Daarnaast zul je Spanjaarden niet vaak een volledige maaltijd voor zichzelf zien bestellen. Het is namelijk veel typischer om maaltijden te delen. Dit is met tapas natuurlijk helemaal leuk: kleine hapjes die op tafel komen en die gedeeld kunnen worden. Ideaal, want zo kun je meerdere gerechten proeven en kun je stoppen wanneer je wil. Bovendien is het vaak ook een stuk goedkoper.

Ook valt het je misschien op dat het geluidsniveau in restaurant net een tandje hoger ligt dan we gewend zijn. Vaak zitten er grote groepen die boven elkaar uit proberen te komen, waardoor het af en toe aanvoelt als een kippenhok. Hartstikke gezellig, maar af en toe ook chaotisch. Aan sfeerverlichting doen ze in Spanje minder: je zult zelden een kaarsje op tafel zien staan, en aan het plafond hangt soms zelfs tl-verlichting. Het motto van de Spanjaarden: de kwaliteit van het eten is toch het belangrijkst?

Het buitenleven

Ook zul je zien dat er in Spanje veel meer op straat geleefd wordt. Als ik hier met vrienden afspreek, doen we dat eigenlijk nooit bij iemand thuis, maar gaan we de straat op. We spreken dan bijvoorbeeld af voor een kop koffie, een gezellig drankje op het terras of om lekker uit eten te gaan. Dit komt mede door de lage prijzen: de drempel om buiten de deur iets te eten of te drinken dan lager wordt. Je zult dan ook veel Spanjaarden om 7 uur ’s ochtends al in de lokale bar een ontbijtje zien bestellen, voordat ze naar werk gaan.

Iets anders wat meteen opvalt als je in de zomer op vakantie in Spanje bent, is dat de kinderen ook nog tot laat op straat rondlopen. Ga naar een plein in de stad, en je zult kleine kinderen tot in de late uurtjes rond zien rennen en spelen. Zeker in de zomer zoeken veel mensen de koelte van de straat op na een extreem warme dag. Dit is namelijk hét moment om even bij te kletsen met geliefden, zonder last te hebben van de brandende zon.

Familie

Over geliefden gesproken: familie speelt een ontzettend belangrijke rol voor de Spanjaarden. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat families iedere zondag samenkomen om bijvoorbeeld samen te lunchen: een echte Spaanse gewoonte. Daarnaast worden ouderen vaak in huis genomen, in plaats van ze naar een tehuis te sturen. Familie staat in Spanje vaak zonder twijfel op nummer een.

Begroetingen en afscheid

In Spanje schudden ze over het algemeen weinig de hand als ze iemand leren kennen, maar geven ze elkaar twee kussen. Dit is best even wennen, want in Nederland zijn we zeker bij de eerste ontmoeting gewend om elkaar een hand te geven. Dit is natuurlijk anders in een professionele omgeving, al moet ik zeggen dat ik hier ook vaak ben begroet met twee kussen. Hetzelfde geldt voor het afscheid: ook dan krijgt iedereen een kus op iedere wang.

De dagindeling

Misschien denk je bij Spanje meteen aan de siësta op het heetste moment van de dag. Ondanks dat weinig Spanjaarden ook echt nog een dutje doen in de middag, zul je vooral in dorpen en kleinere steden merken dat bijvoorbeeld winkels gesloten zijn. Dit heeft ook weer te maken met de hitte.

Daardoor heb je dus wel meteen ook langere dagen, want die winkels gaan dan vaak weer rond een uur of 5 open en sluiten pas om 9 of 10 uur. Zelf merk ik dat ik veel meer aan mijn dag heb in Spanje dan in Nederland, omdat ze hier tot later doorgaan.

Feesten

Ten slotte zijn er nog Spaanse gewoontes rondom feesten. Bruiloften worden erg uitgebreid gevierd en het bruidspaar nodigt vaak veel meer gasten uit. Daarnaast blijven die gasten gedurende de hele dag erbij, en is het dus niet zo dat ze bijvoorbeeld past bij het feest mogen aanschuiven.

Ook met oudjaar hebben de Spanjaarden een leuke traditie: om klokslag 12 uur eten ze bij iedere seconde een druif, wat geluk zou moeten geven voor het komende jaar. En ik kan je vertellen: dit is best een uitdaging als je het niet gewend bent!

Je zult tijdens je vakantie in Spanje dus een hoop Spaanse gewoontes leren kennen. Na dit artikel ben je (als het goed is) hierop iets beter voorbereid en kun je je dus ook makkelijker aanpassen aan de lokale bevolking. Wat is jouw favoriete gewoonte?

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!