Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

spanje

El Día de la Hispanidad

Deel dit bericht

12 oktober, wat een wonderlijke dag! Sinds onze dochter besloot om op deze dag geboren te worden. In Spanje nog wel! Hierdoor heeft deze dag zoals je begrijpt een extra speciaal tintje gekregen. Des te leuker om hiervoor de geschiedenisboeken in te duiken en meer te leren over deze Spaanse nationale feestdag. Want wat vieren de Spanjaarden en Zuid-Amerikanen die dag eigenlijk?

Columbus en de ‘ontmoeting van twee werelden’

El Día de la Hispanidad, oftewel Fiesta Nacional de España is de nationale feestdag die jaarlijks op 12 oktober wordt gevierd. Deze dag wordt gevierd ter herdenking van de ontdekking van Amerika door de zeevaarder Christoffel Columbus in het jaar 1492. Op deze dag werd het eerste contact gelegd in de zogenaamde ‘ontmoeting tussen twee werelden’, vertegenwoordigd in de vereniging van diverse talen en culturen.

Christoffel Columbus zette dus op 12 oktober 1492 zijn eerste voet in Amerika. Hij ging met zijn mannen van boord op het eiland Guanani, in de archipel van de Bahama’s, waar een culturele brug ontstond tussen de volkeren van Amerika en Europa.

Columbus Day

Het duurde echter tot 1892 voordat koningin-regentes María Cristina de Habsburgo-Lorena in San Sebastián het koninklijk besluit uitvaardigde. Dit deed zij op voorstel van president Antonio Cánovas del Castillo, waarin 12 oktober werd uitgeroepen tot nationale feestdag, ter herdenking van de ontdekking van Amerika. De eerste “Columbus Day” of “Día de la Hispanidad” werd echter pas gevierd op 12 oktober 1935 in Madrid.

Maar de eerste officiële viering vond plaats in Zaragoza op 12 oktober 1939, zes maanden na de oorlog. Francisco Franco leidde deze viering, als symbool van het nieuwe beleid dat hij voerde.

En vervolgens was het pas in 1958 dat deze dag wettelijk erkend werd. De regering kon er niet meer omheen, als gevolg van deze quote:

~ ”Gezien het enorme belang dat 12 oktober betekent voor Spanje en alle volkeren van Latijns-Amerika, wordt 12 oktober een nationale feestdag, onder de naam van Día de la Hispanidad” ~

Hispaniciteit

Wat is eigenlijk de oorsprong van Hispaniciteit? Vanaf 1998, toen de laatste Spaanse gebieden in Amerika verloren gingen, begon het concept van Hispanidad in Spanje vorm te krijgen. Vooraanstaande schrijvers zoals Maeztu, Labra, Madariaga, Menéndez Pidal of Américo Castro zijn het er allen unaniem over eens: het staat voor een versmelting van ras, religie en taal.

Patroonheilige Virgen del Pilar

12 oktober is ook de dag van de Virgen del Pilar, patroonheilige van de Guardia Civil en valt samen met Dia de Hispanidad. Bij deze belangrijke gelegenheid herdenken de Spaanse burgers de duizendjarige geschiedenis van het land. Ook onderstrepen ze de rol die Spanje vandaag de dag speelt op het internationale politieke toneel.

In de herdenkingshandelingen van de nationale feestdag paraderen de strijdkrachten in de Paseo de la Castellana in Madrid. Beter bekend als de parade van El Dia de Hispanidad.

De viering omvat traditioneel een militaire parade die wordt bijgewoond door de koning, samen met de koninklijke familie, de president van de regering en andere hoge vertegenwoordigers van de staat.

Zonder twijfel het hoogtepunt van dit feest zijn de acrobatische luchtspektakels! Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar het lijkt me heel bijzonder om eens mee te maken!

Wereldwijde viering

Voor landen als Argentinië, Bolivia of Chili is het een nationale feestdag. In enkele andere landen, zoals Peru of Panama, wordt deze dag wel herdacht, maar niet als een feestdag beschouwd.

In Latijns-Amerika eren landen als Venezuela, Colombia, Peru, Ecuador, Argentinië of Chili deze dag zelfs. Dit om de geschiedenis vóór de komst van Christoffel Columbus naar het zogenaamde ‘nieuwe continent’ te waarderen!

Er zijn ook andere benamingen die worden gebruikt om deze feestdag aan te duiden: Nationale Dag van Spanje, Dag van het Vaderland, Hispanic Festival, Dag van de Race (in de meeste Latijns-Amerikaanse landen) of Dag van inheems verzet (in Venezuela).

Voortbestaan van deze dag

Hoewel het in Nederland om zwarte pieten of negerzoenen gaat, wordt ook Internationaal gezien de Dia de Hispanidad behoorlijk controversioneel beschouwd. Dit vanwege de connectie met de genocides die in het verleden plaats hebben gevonden. Er zijn hierdoor steeds meer geruchten om deze herdenkingsdag anders te noemen of zelfs wel af te schaffen. 

Ook laten kritische geluiden horen dat de feestdag in heel Spanje verboden zou moeten worden. Dit terwijl generaal Francisco Franco (de voormalige dictator) deze dag juist verkoos als een manier om de waarden van zijn dictatuur goed te praten. Ook hebben extreemrechtse partijen de afgelopen jaren juist van deze dag gebruik gemaakt door bijeenkomsten te organiseren. Dit om uitdrukking te geven aan het vaderland Spanje en daarop “trots” te zijn.

Kortom, veel te ingewikkeld voor een luchtige blog! Eén ding is duidelijk: de discussie leeft in Spanje en zal voorlopig ook nog niet afgelopen zijn.

spanje
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!