Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Een echt Spaans ontbijt: dit is wat je moet bestellen als je gaat ontbijten in Spanje

Deel dit bericht

Het is zover: je wordt wakker op je vakantiebestemming in Spanje! De zonnestralen schijnen door het raam, en het is tijd voor een ontbijtje. Maar hoe ziet een typisch Spaans ontbijt er eigenlijk uit? Welke producten en gerechten staan er op tafel?

Ik vertel het je vandaag allemaal, zodat je weet wat je moet bestellen als je gaat ontbijten in Spanje. Buiten de deur ontbijten vind ik persoonlijk echt een feestje in Spanje. Je bent vaak maar een paar euro kwijt en kunt het zelf samenstellen zoals je wil. Ook zul je vaak combinaties vinden op de kaart, waarbij je bijvoorbeeld een drankje kunt combineren met iets erbij, voor een vast bedrag.

Spanjaarden ontbijten zelf ook graag buiten de deur. Zo is er altijd wel een bar dichtbij die al rond 7 uur ’s ochtends opent, en waar de buurtbewoners de dag starten met een kop koffie en wat te eten. Ik vind het altijd leuk om te zien dat ook oude mensen nog lekker buiten komen en de dag samen starten. Iedereen praat met iedereen, wat een gezellige sfeer oplevert.

Pan

Laten we beginnen met de basis voor veel ontbijtjes: het brood, ofwel el pan. Het meest typische om te bestellen is una tostada, wat een stuk geroosterd brood is. Vaak is het wit stokbrood, maar je kunt bijvoorbeeld ook om meergranen of volkoren vragen. Heb je meer honger, bestel dan een bocadillo. Dit is een broodje, waar je vervolgens zelf de ingrediënten voor kunt kiezen.

Aceite de oliva

Waar wij juist boter op tafel zouden zetten om op het brood te smeren, staat er in Spanje standaard een fles olijfolie op tafel. Ze gebruiken het dus als vervanging voor boter, bijvoorbeeld als basis of over ander beleg heen. Als je in de supermarkt op zoek gaat naar producten voor het ontbijt, kies dan voor aceite de oliva virgen extra, ofwel extra vierge olijfolie. Dit is de beste kwaliteit olijfolie, die met miljoenen liters per jaar wordt genuttigd in Spanje.

Tomate rallado

Iets wat veel wordt gegeten bij het ontbijt in Spanje in combinatie met het brood en de olijfolie, is geraspte tomaat. Dit wordt tomate rallado genoemd. Het is dus geraspt, wat het vloeibaar maakt en waardoor het makkelijk uit te smeren is over je broodje. Een beetje zout en peper erop, en genieten maar!

Jamón

Ook de jamón mag natuurlijk niet ontbreken! Je hebt de Spaanse ham ongetwijfeld weleens gezien in een restaurant of in de supermarkt. Deze varkenspoten worden in flinterdunne plakjes gesneden en vervolgens geserveerd. Voor het ontbijt, maar bijvoorbeeld ook als hapje of voorgerecht. Dit is de jamón serrano, ofwel serranoham. Ook kun je gekookte ham bestellen, dat is jamón cocido.

Queso

Ook queso, ofwel kaas, is een populair product in Spanje. De meest typische kaas om te eten bij het ontbijt, is manchegokaas, ofwel queso manchego. Dit heeft een sterke smaak en wordt vaak in een driehoekige vorm gesneden.

Tortilla

Je hebt vast al eens van de Spaanse tortilla gehoord. Maar wist je dat de officiële naam hiervan tortilla de patatas is? Dit is het aardappelomelet. Dit is een belangrijk detail, want we hebben namelijk ook de tortilla francesa, wat wij kennen als een omelet.

Bollería

Ben je op zoek naar wat kleine, zoete hapjes? Deze vinden we onder bollería. Je kunt hierbij denken aan donuts, croissants, zoete broodjes, cakejes en ga zo maar door. Ondanks dat de Spanjaarden van hun hartige beleg houden, zijn het vaak ook echte zoetekauwen! Hagelslag zul je in Spanje niet terugvinden op de kaart, maar gelukkig komt er veel ander zoets voor in de plaats.

Churros con chocolate

Je vroeg je misschien al af waar ze bleven: de churros! Deze typisch Spaanse lekkernij wordt zowel bij het ontbijt als aan het einde van de middag gegeten door de Spanjaarden. Veel bestellen ze con chocolate, ofwel met chocolade. Je krijgt dan een dikke chocoladesaus in een kopje, waar je de churros in kunt dopen. Dit is niet het meest gezonde ontbijt in Spanje, maar absoluut lekker op zijn tijd!

Café y té

Houd je van een goede kop koffie in de ochtend? Dat komt goed uit, want dat lusten ze in Spanje ook graag. De meest typische zijn de café solo (zwarte koffie), café con leche (koffie met melk) en de cortado (koffie met een beetje melk). Ben je meer van de thee? Dan bestel je té. Een grappig verschil trouwens: in het Nederlands noemen we zowel thee zonder theïne als met theïne thee. In het Spaans zijn daar twee woorden voor. Té is met theïne, terwijl infusión theïne-vrij is.

Zumo

Ook een sapje staat vaak op de ontbijtkaart. Let er alleen wel goed op dat het vers is, want ze serveren soms ook sap uit een flesje. Ook een prima optie, maar toch net wat minder lekker dan een versgeperst sapje.

Waar je ook ontbijt in Spanje, je zult hoe dan ook lekker de dag beginnen voor een vriendelijk prijsje. Van de zoete churros met chocolade tot een hartig broodje met geraspte tomaat en Spaanse ham: je kunt zowel de dag zoet als hartig starten. ¡Buen provecho! Ofwel: Eet smakelijk!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!