Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Een visje happen!

Deel dit bericht

Als je dan toch aan de middellandse zee zit is het een leuk én lekker idee om een goeie vis- lunch in te plannen, toch? Vooral in de maanden juni tot en met september is alles wat uit zee komt dik, lekker vol en op z’n allerlekkerst. Aan de hele Costa Brava kan je supergoed terecht voor een heerlijk, niet al te prijzig menu waar de dagelijkse vangst op prijkt. Een visje happen mét geweldig uitzicht! Ik heb er een paar voor je opgeschreven, plekjes waar het niet te druk is en waar het reuze gezellig zitten is. Zullen we er dan maar gelijk een leuke complete dag van maken?

L’Escala

Dé plek voor de al-ler-bes-te ansjovis (anxovas op z’n Catalaans) en sardines is het mooie vissersdorp -én vakantiebestemming-  L’Escala. Alles draait daar om vis, en ook om het zouten en inmaken ervan. Al eeuwenlang, dus natuurlijk ga je vóór het aanzitten vast op onderzoek uit om op een leuke manier wat meer te weten te komen. Dat kun je doen in bijvoorbeeld het superleuke “Museu de l´anxova i la Sal”. Er zijn ook geweldige gids wandelingen door het stadje.  Tijdens deze wandelingen leer je de leukste anekdotes en de sterkste verhalen, vaak in de vroege ochtend of vooravond. Het lokale tourist-info kan je er meer over vertellen. En het leukste souvenir shoppen doe je in een stuk of vier traditionele winkels. Twee hiervan zijn prachtige historische ansjovis fabrieken.

TIP! Het is  het hele jaar door prima vis eten in L’Escala, maar kom je in september?

Dan heb je het helemaal goed, want van 15 tot 18 september is het “Festa de la Sal”. Er zijn dan hartstikke veel activiteiten, straatfira’s en muziek. En het leukste:  je kunt zien hoe vroeger de vissersschepen aankwamen, de netten leeghaalden, de vis op het strand aan de plaatselijke bevolking en zouters werd verkocht, netten boetten en nog veel meer. Geweldig leuk, want tientallen dorpelingen doen met volle overgave mee in kleding uit die tijd. En in de lokale restaurants vind je dan speciale vismenu’s, workshops, van alles!

Check het programma hier.  L’Escala kun je ook makkelijk met de bus bereiken via Girona.

Palamós

Is super, alles is leuk in en aan Palamós! En er is ook veel lekkers, want de beste gambas by far zijn de “Gambetes de Palamós”. Wereldwijd geëxporteerd hebben ze een officieel gastronomisch etiket. Je kan ze dan ook overal in het dorp en aan de Costa Brava eten. En niet alleen gamba’s, maar ook een enorme variëteit aan lokale vis.

Eerst even lekker knabbelen in lokale lunchtijd, tussen 13.00 en 15.00. De ochtendveiling om 07.30 met de opbrengst van de nacht-vissserij ga jij op vakantie vast niet redden. Dat lunchen doe je natuurlijk met zicht op zee aan het einde van de boulevard. Op deze plek kan je precies de schepen zien liggen. Héél veel keuze, en ik zou zéker even alles langslopen tot je watertandend een leuk “menu del dia” hebt gevonden. (Mijn favorietste favoriet: streekrestaurant “Maria de Cadaqués”, wel even tevoren voor een tafeltje bellen want het is erg populair bij de locals).

Vissershaven

Na de lunch slipperen jullie vast naar de vissershaven. Om te kijken hoe de bootjes uitgeladen worden en de vissers zich naar de naastgelegen veiling haasten. Tuurlijk mag je daar kijken, graag zelfs; na de veiling zie je hoe de kopers zich naar de “Llotja” (de vismarkt) haasten. Daar is het een geweldige kakafonie van kleuren en de ene vis, schelp of kreeft nog mooier, vreemder, groter dan de ander. Een feestje voor je foto-app! Tuurlijk kun en mag je er ook kopen, maar ook het gewoon rondlopen en koekeloeren is leuk. Doe je dat liever met een lokale gids die je alle ins en outs kan vertellen, bel dan de dag tevoren even met de tourist info en vraag naar de populaire “guided visits”.

Om de dag dan gelijk maar helemaal rond te maken ga je het naastgelegen visserij museum “Museu La Llotja” in. Saai? Echt niet! Het is interactief en ook nog eens een leuke museumwinkel. En een drankje op één van de terrasjes in het oude dorp, rondom de kerk en tussen de winkeltjes als afsluiter dan maar……

LOCAL TIP: iemand in je gezelschap niet zo van de vis? Ga dan naar Can Ninacor in het oude dorp. Een piepkleine bar met échte superverse tapas (platets, racions, zoals we hier zeggen). Tapas van, maar ook zónder beestjes gemaakt, dus voor elk wat wils….

Blanes

Als laatste natuurlijk, hoe kan het eigenlijk ook anders, Blanes! Visserij is nog steeds een héél belangrijke bron van inkomsten in gezellig Blanes. Elke dag behalve zondag komt de vissersvloot rond een uur of 16.00 de haven binnen geraced. Wie het eerst komt, mag het eerste veilen, dus er is haast bij!

Je ziet hoe de vissers hun vangst sorteren en op grote karren naar de veilingruimte brengen. Hup, de trap op, want vanaf boven heb je een prima uitzicht op wat er daar allemaal langskomt aan vis en zeedieren. Wil je er helemaal een leuke en zelfs nog leerzame dag van maken? Zoek dan even op grenyal en boek een rondleiding door de haven, langs de schepen om uiteindelijk met een glas fijne lokale cava naar de visveiling te kijken.

En niet alleen dát, er zijn ook top workshops zoals sushi maken en lokale gerechten maken van de vangst van de dag. Op de boulevard van Blanes tot aan de bekende “rots” zijn de restaurants aaneengeregen. Maar voor de beste moet je óf net tegenover de rots zijn, of natuurlijk in de onmiddellijke omgeving van de veiling. En nog beter: vraag het aan één van de vissers! Cal Tony, Racó Sa Palomera en nog veel meer.

LOCAL TIP: het restaurant van de club de Vela (de zeilclub) heeft een top menu, heerlijk terras en uitzicht op de zee en haven. En ook nog eens voor niet teveel centjes!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!