Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Herfst aan de Costa Brava, de keuken in!

Deel dit bericht

Het is niet meer zo warm, maar het zonnetje doet nog prima z’n best en ik heb mijn shorts en jurkjes weer omgeruild voor jeans en shirtjes mét mouwen. Herfst is de tijd van lunch picknicks op het strand, de eerste wijnen van de nieuwste oogst ontdekken, herfstmarkten afstruinen en zeker: hip schort voor en de keuken in om de herfstrecepten van de Costa Brava te bereiden!

Na een druk zomerseizoen met veel gezellige Solmar gasten op m’n excursies, is koken iets waar ik heel erg Zen van word. De typische herfstlekkernijen zoals kastanjes, schorseneren, paddestoelen, kweeperen en zijn er nu weer volop. Er zijn hier aan de Costa Brava veel heerlijke tradionele en vooral makkelijke herfstsmullers, dus ik neem je graag mee naar m’n herfstkeuken zodat je ze zelf kunt proberen!

Sopa de castanyes

Overal staan nu de stalletjes met geroosterde op straat. Enorm gezellig als je door de straten van Girona slentert, de vuurtjes ziet, maar vooral ruikt en mensen in de rij staan voor een puntzak van krantenpapier met versgebrande kastanjes. Maar voor mijn receptjes moet je daar niet zijn, maar gewoon de super in of de markt op. Kastanjesoep is een écht herfst gouwe –ouwe van de Costa Brava keuken! Let op, je hebt er wel de wilde variant kastanje er voor nodig, dus niet de tamme met die mooie witte vlek die je overal in het bos vindt!

Je hebt er een liter kippeboullion voor nodig, een pietsie zout, een lekker grote ui, takje thijm, 250/300 gram (bio) krieltjes in afmeting dobbelsteen gesneden en gewassen,een dikke teen knoflook in niet te dunne plakjes en 500 grams ongepelde kastanjes. Ben je lui dan mag je zeker kooksmokkelen met 400 gram al kant en klaar gepelde kastanjes!

De kastanjes kook je ongeveer 5 minuten in heet water, zodat je de bast en het velletje er makkelijk vanaf kan pellen. De ui snijdt je in fijne ringen en warm de bouillon op. Laat de ui met de fijngesneden knoflook zo 10 minuutjes in olijfolie of een klont boter op laag vuur zachtjes bakken. Dan hup, de krieltjes erbij en even 5 minuten meebakken. De warme bouillon erbij, takje thijm, beetje peper en zout, de boel zacht laten koken tot de kastanjes zacht, en dus gaar zijn (Je mag ‘m ook pureren hoor en voor het mooie een leuk slingertje room) Klaar!

Salsafins, schorseneren!

Die kom je in de herfst aan de Costa Brava in elk streekrestaurant tegen. Een echt lokaal product, zelfs Unesco culinair werelderfgoed en ook nog eens in Nederland te verkrijgen, dus hee, natuurlijk moet jij daar toch zeker een lekker gemakkelijk recept van hebben! Het meeste werk is het schoonmaken maar dan héb je uiteindelijk ook wat….. Dit is het allerbekendste recept en echt iedereen hier kent het, en jij nu ook:

De ingrediënten

Twee of drie kipfilets/varkenslapjes of natuurlijk vegetarisch “vlees” zo 200/300 gram; een stuk of 15 schorseneren; ongeveer 80 gram blauwe schimmelkaas (als je de spaanse Cabrales – kaas kunt krijgen, die is het állerlekkerst) twee goede eetlepels of 30 gram boter; kopje olijfolie; 150 ml kookroom; half kopje gewoon meel; half koffiekopje Brandy (in Nederland is dat Brandewijn) of als dat niet in je keukenkast staat: sherry, zoete vermouth/martini of natuurlijk zonder alcohol: appelsap

Schoonmaken en koken maar!

Ja, je moet ze natuurlijk wel schoonmaken, best een vies werkje. Het gemakkelijkst gaat met schoonmaken met een aardappelschiller of schoonraspen met een scherp mes. Je krijgt er lekker zwarte handen van! Het boventopje snijdt je eraf, onderpuntje eraf, en als je erg lang zijn doormidden snijden maatje flinke vingerlengte . Klaar, handjes weer schoon? Dan moet je ze even 15 minuten laten koken.

Afgieten, heel goed afdrogen, het meel eroverheen strooien en even husselen zodat het op alle schorseneren zit. Dan bak je ze aan in de hete olijfolie, zo ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn, maar niet papperig. Roer er af en toe met een spaan doorheen zodat ze wel goed aan alle kanten een mooi bruinig kleurtje krijgen. Dan hup op een bord op keukenpapier afdeppen en laten uitlekken en een beetje gemalen zwarte peper eroverheen.

De boter laat je op laag vuur in een pannetje smelten, je kaas er in brokkelen en als je ziet dat de kaas gesmolten is, het halve kopje drank/appelsap erbij gieten. Lekker laten pruttelen terwijl je wel af en toe roert en zodat de saus wat dikker wordt. En goed opletten, een zacht vuurtje, zodat het niet aanbrandt! Dan de kookroom erbij, beetje peper, en roeren maar.

Het vlees bak je gewoon aan tot lekker gaar en snijdt je in dunnen plakken. Schorseneren er gezellig naast leggen en dan je saus eroverheen. Bon profit!!!!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!