Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner tortilla de patatas

Spaans recept voor tortilla de patatas

Deel dit bericht

Dat een gerecht niet ingewikkeld hoeft te zijn om je het water in de mond te laten lopen, bewijst de bekende tortilla de patatas wel. Je hebt hiervoor slechts een aantal ingrediënten nodig, maar in de eenvoud ligt juist de kracht. Het kost even wat oefening om de tortilla te maken, maar je zult zien dat het al snel een favoriet gerecht zal worden bij de hele familie.

Dit typisch Spaanse gerecht kun je bijna in iedere bar en restaurant in Spanje wel vinden. En het mooie is: iedereen heeft zo zijn eigen recept. Met ui, zonder ui, gebakken in zonnebloemolie of in olijfolie: er zijn tal van varianten mogelijk. Zo heeft ook ieder huis een eigen familierecept en beweert iedereen hét lekkerste recept te hebben.

Meestal wordt de tortilla gegeten als deel van een gerecht, op een broodje of als tapa. In het laatste geval wordt de tortilla in kleine vierkantjes gesneden, die vervolgens met een prikker uitgedeeld worden.

Hoe je het ook op wil eten, de Spaanse tortilla is een perfect gerecht om eens thuis te proberen. Met dit recept gaat het hoe dan ook lukken en staat er binnen no-time een heerlijke tortilla de patatas op tafel.

Tips voordat je begint:

  • Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om extra ingrediënten zoals chorizo toe te voegen, is de tortilla de patatas juist zo lekker door de simpele combinatie van smaken. Probeer eerst het basisrecept onder de knie te krijgen voordat je andere dingen toevoegt. Je zult zien dat het niet eens nodig is!
  • In dit recept gebruiken we een koekenpan van ongeveer 24 cm doorsnee. Hierbij geldt: hoe kleiner de pan, hoe dikker de tortilla zal worden en hoe meer tijd je nodig hebt om het te laten garen.
  • Hoe smeuïg je tortilla wordt, hangt af van de tijd dat je het laat garen. Dit is een kwestie van smaak; sommige mensen houden van een volledig doorbakken tortilla die een wat stevigere structuur heeft, anderen houden juist meer van een wat meer vloeibare binnenkant. Ook hierbij geldt weer: probeer wat uit en pas dan volgende keer de kooktijden aan naar wens.
  • Hoewel de aardappel in veel recepten in hete olie gefrituurd wordt, doen we dat in dit geval niet. Als de aardappel gefrituurd wordt en dus hard is van buiten, zul je zien dat het de tortilla een stuk minder smaak geeft dan wanneer het gepocheerd en dus zacht is.

Het recept voor de tortilla

Ingrediënten:

  • 3 middelgrote aardappelen
  • 6 grote eieren
  • 1 ui
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. De eerste stap om de tortilla de patatas te bereiden, is het schillen van de aardappels. Je gebruikt hiervoor zo’n 3 middelgrote aardappelen. Na het schillen snijd je de aardappels in de lengte doormidden. Deze stap herhaal je met de twee helften. Hierna snijd je dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Je zou aan het einde de vorm van een kwart cirkel moeten hebben.
  2. Doe de geschilde en gesneden aardappels samen met een flinke hoeveelheid olijfolie in de pan. Het is niet nodig om de olie eerst heet te laten worden. We gaan de aardappels namelijk niet frituren, maar pocheren. Pocheer de aardappelschijfjes ongeveer 5 minuten op hoog vuur en schep regelmatig om.
  3. Terwijl de aardappelschijfjes en de olie in de pan liggen, is het tijd om de ui te snijden. Snijd deze twee keer doormidden en vervolgens in halve ringen.
  4. Voeg ook de ui met een flinke snuf zout aan de pan toe en dek deze af met een deksel. De deksel hoeft er niet volledig op te liggen.
  5. Laat de mix van aardappelen en ui zo’n 20 minuten pocheren op laag vuur. Zorg ervoor dat je het mengsel regelmatig omschept, zodat niets aan de onderkant blijft plakken. Controleer regelmatig met een vork hoe gaar de aardappelen zijn.
  6. Klop de eieren samen met 1,5 theelepel zout in een kom. Zet opzij.
  7. Zodra de aardappelen gaar zijn, kun je het eventueel afgieten in een vergiet. Of dit nodig is, hangt af van de hoeveelheid olijfolie die je hebt gebruikt. Als er nog veel olie over is in de pan, kun je het afgieten. Bewaar de olie.
  8. Nu is het tijd om het aardappelmengsel toe te voegen aan de eieren. Meng alles goed door elkaar met een spatel.
  9. Voeg wat van de afgegoten olie (of nieuwe, als je niets hebt afgegoten) toe aan de pan die je eerder gebruikte.
  10. Schenk het mengsel van de eieren en de aardappels in de pan. Het is nu belangrijk dat je de pan op en neer beweegt, zodat de zijkanten licht beginnen te stollen. Je kunt deze randen daarna licht omvouwen om de ronde vorm van de tortilla te krijgen.
  11. Laat dit mengsel op zacht vuur gaar worden aan de ene kant. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
  12. Zodra één kant gegaard is, is het tijd om de tortilla om te draaien. Dit doe je door een bord boven op de pan te leggen. Vervolgens draai je de pan om terwijl je het bord stevig vasthoudt. Als je ziet dat de bovenkant nog erg vloeibaar is, kun je dit apart opvangen in een bord voordat je de tortilla omdraait. Dit doe je vervolgens eerst in de pan, voordat je de omgedraaide tortilla weer toevoegt.
  13. Laat ook de andere kant van de tortilla garen. Hoe minder tijd je de tortilla in de pan hebt, hoe minder gaar de binnenkant zal zijn.

Eet smakelijk, of zoals de Spanjaarden zeggen: ¡Buen provecho!

Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!