Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

salmorejo recept

Salmorejo: een heerlijk recept voor de koude soep uit Córdoba

Deel dit bericht

Spanje staat om een hoop dingen bekend: de heerlijke temperaturen, de prachtige stranden, maar ook zeker de Spaanse keuken! Vandaag zullen we het recept voor de typische salmorejo met je delen: een heerlijk en een van de bekendste gerechten uit het zuiden van het land.

Het is daarnaast ook nog eens een goedkoop gerecht om zelf te maken: je hebt maar weinig ingrediënten nodig, en het zijn producten die je in iedere supermarkt kunt terugvinden. Bovendien zit het vol met antioxidanten en vult het goed. Ook vegetariërs kunnen genieten van dit gerecht, wanneer je de ham als decoratie weghaalt. Eet je vegan? Laat dan ook het hardgekookte ei weg. Het is dus een recept dat bij iedereen in de smaak zal vallen!

Ik ben zelf gek op salmorejo: het zit bomvol smaak, is gezond en ook nog eens makkelijk te bereiden. Vandaag deel ik het recept van mijn Spaanse schoonmoeder met je, dus authentieker kan bijna niet!

De geschiedenis van het gerecht

Salmorejo is een gerecht dat vaak vóór de hoofdmaaltijd gegeten wordt, en van origine uit Córdoba komt. Het fijnmalen van ingrediënten, zoals we dat bij de salmorejo ook doen, stamt al af uit de prehistorie. Het duurde echter een stuk langer voordat ook producten zoals brood op tafel kwamen, iets wat we ook voor de bereiding van dit gerecht gebruiken.

In Andalusië zie je duidelijk de invloed van de Arabieren, iets wat ook zijn werking heeft gehad op het bedenken van salmorejo. De eerste versie was echter wit en werd dus ook wel salmorejo blanco genoemd.

Vanaf de twintigste eeuw kreeg het echter de rode kleur waar het gerecht nu om bekend staat, dankzij de toevoeging van tomaten. Daarnaast werd de bereiding van het gerecht halverwege de jaren zestig een stuk makkelijker, toen de elektrische keukenapparaten in huis kwamen. Aan het einde van de jaren zeventig groeide het gerecht nogmaals in populariteit.

Salmorejo wordt vooral in het zuiden van Spanje door veel mensen gegeten. Het fijne aan deze soep is dat het, in tegenstelling tot een warme soep, heerlijk verfrissend is op een warme Spaanse dag. De temperaturen kunnen in de zomer in Andalusië behoorlijk oplopen, en dan is het wel zo fijn om een koud gerecht te eten.

Je zult dit dan ook in veel restaurants op de kaart terug kunnen vinden. Vaak wordt het geserveerd als tapa (een klein hapje) of als voorgerecht, in plaats van bijvoorbeeld een salade.

Salmorejo of gazpacho?

Misschien denk je wel: salmorejo lijkt wel erg veel op een ander Spaans gerecht dat ik al ken… gazpacho! Deze twee gerechten worden vaak met elkaar verward, maar zijn toch echt verschillend. Het zijn beide koude soepen die afstammen uit Andalusië en die worden gemaakt met tomaat, maar hebben toch wat andere ingrediënten.

Zo wordt gazpacho gemaakt met een hoop groenten: komkommer, paprika en ui bijvoorbeeld. Salmorejo daarentegen, bevat alleen tomaat. Daarnaast worden beide gerechten op een andere manier genuttigd. Gazpacho is een stuk vloeibaarder, waardoor dit makkelijk gedronken kan worden. Salmorejo is door de hoeveelheid brood een stuk dikker, waardoor het met een lepel wordt gegeten. Hoe dan ook: beide gerechten hebben een geweldige smaak. Een must om te proeven tijdens je vakantie!

De ingrediënten

Voordat we kunnen beginnen met koken, moeten we zorgen dat alle ingrediënten in huis zijn. En het fijne van salmorejo is dat het met ingrediënten gemaakt wordt die je vaak toch al in je koelkast en keukenkastjes hebt liggen! We hebben voor het recept van salmorejo namelijk nodig:

  • 1 kilo tomaten (het liefst van goede kwaliteit en lekker rijp)
  • Een half wit stokbrood
  • 1 tl zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 150 ml olijfolie, extra vergine
  • Hardgekookte eieren (decoratie)
  • Serranoham in blokjes (decoratie)

De bereidingswijze

Het is tijd om het recept voor salmorejo met je te delen! Eigenlijk hoef je vrij weinig stappen te volgen voor dit recept: alles moet namelijk geblend worden! Ik raad je aan om in eerste instantie rustig aan te doen met het zout en de witte wijnazijn, omdat die afhankelijk is van je eigen voorkeur. Het is namelijk zo dat je niet meer terug kunt, zodra er te veel in zit. Pureer alle ingrediënten in de blender en voeg vervolgens langzaamaan meer smaak toe.

Als alles goed is gemengd, kun je het serveren in een diep bord of een kom. Nu is het tijd om te decoreren! Strooi wat serranoham in het midden. Deze kun je in blokjes kopen, of zelf in blokjes snijden. Vervolgens koken we de eieren en hakken we deze fijn in kleine stukjes. Ook deze gaan over de salmorejo heen. Eventueel kun je nog een steeltje bieslook er overheen leggen. Dat was het dan, tijd om te genieten van dit heerlijke recept!

Aan tafel!

Als het goed is, weet je nu precies hoe je met dit recept een heerlijke salmorejo op tafel kunt zetten in een handomdraai. Het is een gerecht dat simpel is, maar alsnog veel indruk maakt door de geweldige, volle smaak. Voor wie ga jij het bereiden? Vergeet ons ook niet je foto’s te sturen als je het hebt gemaakt! Smakelijk eten, ofwel: ¡Buen provecho!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!