Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Spaanse zomerdrankjes banner

Spaanse zomerdrankjes: 4 recepten!

Deel dit bericht

Pfoe wat is het warm en wat een dorst krijg je daarvan! Wat is er nu lekkerder dan na een dag aan het warme strand en na een lauwe douche op je balkonnetje met fris gewassen haar en met een verfrissend drankje de avond te zien vallen? Zo tegen het einde van je vakantie aan de Costa Brava, als de bodem van je portemonnee al een beetje in zicht is, kun je die Spaanse zomerdrankjes zelf maken! En als je de ingrediënten, die je goed bewaren kunt, al aan het begin van je vakantie in het koelkastje stopt, ben je daar later hartstikke blij mee!

Sangría: het bekende Spaanse zomerdrankje

Sangría (spreek uit met de nadruk op de “i”) is superverfrissend, hartstikke lekker en ook nog eens gemakkelijk en goedkoop om zelf te maken. Het is daarom niet voor niets één van de populairste Spaanse zomerdrankjes! Een kan sangría op tafel is ook nog eens superfeestelijk, maar hoe maak je het?

Ga naar de supermarkt om een lekkere fles rode “tempranillo” wijn te halen, die kun je vaak al vanaf een euro of 5 vinden. Of beter: haal maar 2 flessen, want met deze ingrediënten heb je voor morgen ook nog een kan! En zoek ook nog even een miniflesje (goedkope) donkere rum.

Dan langs de frisdrank afdeling voor een blikje Fanta Limón, bij de kruiden een zakje kaneelstokjes en tot slot een stuk watermeloen, een goed rijpe rode pruim, rode nectarine of perzik. Kun je bessen vinden? Dat is helemaal lekker! Sinaasappels zijn iets moeilijker: in de zomer zijn er weinig locale sinaasappels, want het is natuurlijk een voorjaarsvrucht, maar met een beetje geluk kun je nog de “Valencia Late” scoren. En anders…..een fles verse sinaasappelsap!

De wijn giet je in een grote kan, een half blikje Fanta Limón erbij, een kaneelstokje en een flinke scheut donkere rum. Dan een glas vers sinaasappelsap en een goed glas vol in blokjes gesneden vruchten; een stuk of 3 sinaasappelschijfjes, de rode bessen en…..klaar! Laat je sangría wel even een paar uur in de koelkast staan zodat de smaak van het fruit er goed in kan trekken. Even doorroeren, ijsklontjes en eventueel een takje munt erbij en jij bent klaar voor een gezellige avond!

Tinto de Verano: het gemakkelijkste zomerdrankje

Op echt elk terras te krijgen en hét terrasdrankje voor in de zomer! Tinto de Verano vindt iedereen lekker en het is ook zo gemakkelijk zelf te maken. Er zit niet heel veel alcohol in en je hebt het binnen een minuut klaar!

Pak een fles lekkere jonge rode wijn, liefst een Rioja. Ook heb je nodig: 2 grote glazen Fanta limón/gaseosa of 7-up en eventueel een half glas rode vermouth (in elke supermarkt te koop) als je het sjieker wilt maken. Een leuke kan, eventueel wat gezellige bloemetjes of rozenblaadjes erbij, mixen, ijsklontjes en verras iedereen!

Tisana: de Cava Cocktail van je dromen

Tisana, ofwel cava cocktail, begint hoe langer hoe hipper te worden op de lokale terrassen. Goedkoop is ‘ie vaak niet, maar je kunt ‘m gemakkelijk namaken hoor! Verbaas je vakantiegezellen met zo’n feestelijke kan vol!

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk een goede Cava, die koop je overal aan de Costa Brava in de supermarkt omdat het een Catalaans streekproduct is. Let op: wel een Brut nature!

En van de vorige zomerdrankjes heb je vast nog het één en ander liggen: een lange sinaasappelschil, een glas sinaasappelsap zonder pulp, een lange citroenschil en het sap van de citroen, een miniflesje Campari, een scheutje Gin, een handje halve aardbeien, een witte rijpe perzik in kleine stukjes, blaadjes munt, een kaneelstokje en twee of drie scheppen suiker.

Easy peasy: alles doe je in een grote glazen kan, behalve de citroenschil en de sinaasappelschil. Even zachtjes doorroeren en de kan een uurtje in de koelkast wegzetten. Nét voordat je ‘m op tafel zet doe je er een flinke hand ijsblokjes in en de citroenschil en de sinasappelschil hang je gezellig over de rand, half in de kan. Wil je ‘m helemaal hip maken? Pluk dan een paar lavendelbloemetjes en doe die met water in een ijsblokjes bakje. Staat leuk én geeft een éxtra lekker smaakje!

Wedden dat je aan het einde van de avond voor iedereen het recept staat op te schrijven?

Gaspatxo: gezond én verfrissend

Natúúrlijk ook nog even de gezondste keuze van de Spaanse zomerdrankjes: echte gaspatxo! In een mum van tijd gemaakt en goed een paar dagen in de koelkast te bewaren, is deze super vitaminenbom het lekkerste als ie koud is. En ook nog eens hartstikke makkelijk om in je thermofles mee te nemen naar het strand zodat je vitaminen op peil blijven!

Zullen we voor gemakkelijk gaan? In dat geval ga je namelijk niet een kilo Roma tomaten ontvellen maar koop je een grote pot goede ontvelde bio soeptomaten (slatomaten zijn te waterig!).

Onderin je blender begin je met 1/3 geschilde komkommer in blokjes, een kleine fijngesneden witte (sla) ui, twee teentjes knoflook, een kleine groene paprika (in stukjes gesneden), een stukje fijngesneden selderijstengstel, drie eetlepels wijnazijn, twee eetlepels goede olijfolie, snufjes verse peper en zout. Tomaten erbij, minuutje in de blender en klaar!

Leg apart op een schoteltje wat croutons, heel fijn gesneden rode paprika en een beetje kleingesneden ui en het restje van de komkommer in blokjes. Daarvan kun je een beetje in je kom gaspatxo strooien, scheutje olijfolie erover en klaar! Voor een habbekrats de gezondste en verfrissendste maaltijd van de dag!

Ik krijg er in ieder geval dorst van, jij ook? Welke van deze Spaanse zomerdrankjes is jouw favoriet?

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!