Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

zomerrecepten1

De lekkerste Spaanse zomerrecepten

Deel dit bericht

De zomer staat erom bekend: hoge temperaturen! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb persoonlijk nooit zo’n zin in hele “zware” recepten in de zomer. De stoofpotjes en stamppot slaan we even over, deze maken plaats voor de lichtere gerechten. Vandaag zetten we daarom een aantal heerlijke Spaanse zomerrecepten voor je op een rijtje. Zo heb je genoeg inspiratie om de lekkerste drankjes en maaltijden klaar te maken op een warme dag!

1. Salmorejo

We beginnen met een typisch gerecht uit het zuiden van Spanje, salmorejo. Dit is een traditionele soep uit Córdoba, maar dan koud! Perfect voor de zomer dus. Het is gemaakt van onder andere tomaten, olijfolie en knoflook. Het gerecht lijkt een hoop op gazpacho, een andere populaire keuze in de zomer. Het verschil is kort gezegd dat je gazpacho kunt drinken, terwijl je salmorejo met een lepel eet.

Om het te maken, vul je de blender met de volgende ingrediënten: 1 kilo rijpe tomaten, een half wit stokbrood, 1 theelepel zout, 2 teentjes knoflook, en 150 milliliter olijfolie. Daarnaast voegen we zo’n 50 milliliter witte wijnazijn toe, maar omdat dit snel te overheersend wordt, kun je het beter beetje bij beetje toevoegen. Als alles goed gemixt is, serveer je het in diepe borden. Als decoratie voegen we wat fijngehakt hardgekookt ei en serranoham in blokjes toe.

zomerrecepten

2. Pipirrana

Een andere klassieker uit het zuiden van het land die zeker thuishoort in het lijstje van zomerrecepten, is pipirrana. Dit gerecht komt uit Jaén en is heerlijk verfrissend op een warme dag. En het mooie is: het is ontzettend makkelijk te bereiden! Het is namelijk een salade waarin alles fijngehakt is, van tomaat tot paprika. Mijn schoonmoeder maakt het gerecht vaak met mosselen, maar het originele gerecht bevat tonijn.

Om pipirrana klaar te maken, heb je het volgende nodig: ongeveer 1 kilo rijpe tomaten, 2 hardgekookte eieren, 1 groene paprika, 1 teentje knoflook, 2 blikjes tonijn op waterbasis, olijfolie en zout. We beginnen met het maken van de vinaigrette, en hier kun je het beste een vijzel voor gebruiken. We gaan een soort pasta maken, van een stuk groene paprika en het teentje knoflook. Voeg hier ook wat zout aan toe, en het eigeel van de hardgekookte eieren. Om het wat vloeibaarder te maken, voegen we een scheut olijfolie toe, het liefst een extra vergine.

Vervolgens is het tijd om de tomaten te pellen en deze in kleine blokjes te snijden. Hetzelfde doe je met het eiwit van de hardgekookte eieren en de rest van de groene paprika. Als laatste voegen we de blikjes (uitgelekte) tonijn toe. Meng alles goed door elkaar met de vinaigrette, en zet het enkele uren in de koelkast. Op die manier trekken alle smaken goed in elkaar en kun je het lekker koud opdienen. 

3. Tinto de verano

Naast de heerlijke Spaanse zomerrecepten die je kunt eten, zijn er ook een aantal drankjes die zich perfect lenen voor de zomer. Een goed voorbeeld hiervan is de tinto de verano. Waar toeristen vaak de sangría bestellen, bestellen veel Spanjaarden liever een tinto de verano.

Mijn favoriete manier om dit drankje te maken, is als volgt. We vullen een glas met de helft rode wijn, en de helft Fanta lemon (of een soortgelijk drankje). Voeg wat ijsblokjes toe, en je hebt al een tinto de verano! Ook kun je er nog een schijfje citroen aan toevoegen.

Houd je niet zo van Fanta lemon? Dan kun je in plaats daarvan ook Sprite of 7up gebruiken. Hoe je dit Spaanse drankje ook maakt, het zal heerlijk verfrissend zijn op een warme zomerdag. Een rietje erin, en serveren maar!

4. Pisto manchego

Een ander typisch gerecht uit de Spaanse keuken is de pisto manchego. Zoals je aan de naam misschien al ziet, komt dit gerecht uit Castilië-La Mancha. Met gerecht kun je alle kanten op: het kan namelijk zowel koud als warm gegeten worden. Daarnaast kun je het met van alles combineren, zelf vind ik het het lekkerst om te eten met brood. Het heeft wel wat weg van ratatouille, maar dan op de Spaanse manier.

Om de pisto manchego te bereiden, heb je het volgende nodig: 200 gram rode paprika, 200 gram groene paprika, 175 gram ui, 300 gram courgette, 350 gram tomaten, 2 teentjes knoflook en wat zout en olijfolie.

We bereiden het door alles fijn te snijden, en de olijfolie op middelhoog vuur te verwarmen. Voeg hier allereerst de knoflook aan toe, en vervolgens de de paprika’s en de ui. Laat dit enkele minuten bakken, roer het regelmatig door en voeg er daarna de courgette aan toe. Na enkele minuten voegen we de tomaat toe, en zetten we het vuur laag. Laat dit garen tot alle ingrediënten zacht zijn, dit zal zo’n 20 minuten duren. Bak in een andere pan eieren en serveer dit over het gerecht. Smakelijk!

5. Ajoblanco

We bespraken eerder al de salmorejo, maar dat is niet de enige soep uit het zuiden van Spanje in deze lijst van zomerrecepten! Een ander verfrissend gerecht is namelijk ajoblanco, afkomstig uit Málaga. De naam geeft al één ingrediënt weg dat volop in deze soep aanwezig is: namelijk ajo, ofwel knoflook.

Om dit gerecht te bereiden, vullen we de blender met de volgende ingrediënten: 1 à 2 teentjes knoflook, 150 gram gepelde amandelen, en een flinke scheut olijfolie. Hoeveel knoflook je gebruikt, bepaal je zelf. Houd je van een sterke knoflooksmaak? Gebruik er dan twee. Wil je een wat mildere soep? Gebruik dan maar één teentje. Zodra dit een glad mengsel is geworden, voegen we 100 gram oud brood toe, een theelepel zout, en een eetlepel azijn.

Meng dit nogmaals, tot het weer een glad mengsel is. Als het een te dikke massa blijft, kun je wat water toevoegen om het vloeibaarder te maken. Je kunt eventueel ook wat peper toevoegen. Om het op te dienen, voegen we wat witte druiven doorgesneden toe aan de soep. Geniet ervan!

Kun je geen genoeg krijgen van de Spaanse zomerrecepten? Vergeet dan ook niet om het uitgebreide recept voor de tortilla de patatas eens te bekijken!

Zoals je hebt gezien, zijn er een hoop Spaanse zomerrecepten die je klaar kunt maken deze zomer. Heb je deze gerechten al eens geproefd, en zo ja, wat is je favoriet? En zo niet, welke ga je binnenkort klaarmaken? ¡Buen provecho!, ofwel: smakelijk eten!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!